Hlavní obsah

Moderní jídelní sety nabízejí elegantní posezení do malých i velkých bytů

Právo, Gisela Růžičková

Mít doma pohodlné židle a bezvadný stůl správné velikosti, u kterého si rádi jen tak posedíme či popovídáme při kávě, je polovina úspěchu.

Foto: www.sindelar-nabytek.cz

Rohová jídelní souprava (set pro více osob za 23 520 Kč) je vyrobena tradiční technologií z masivního smrkového dřeva s voskovou povrchovou úpravou, která splňuje veškeré ekologické požadavky.

Článek

Navíc současným trendem bydlení je otevřená dispozice, kdy kuchyni s obývákem spojuje jídelna. Základní jídelní set tvoří jednoduchý či rozkládací stůl se židlemi.

Rozkládací stůl je nejlepší variantou, protože ho v případě početnější návštěvy zvětšíme do požadované velikosti. Jeho mechanismus a konstrukce by měly umožnit snadné rozložení.

Foto: Ikea

Stůl Melltorp (899 Kč) s deskou, která má povrch z melaminu, odolného vůči vlhkosti i skvrnám. Snadno se čistí.

Jak velký má být jídelní stůl?

Na jednu osobu počítáme s šířkou 60 cm a hloubkou 30 cm. Na pohodlné stravování potřebujeme šířku stolu alespoň 90 cm. Ideální rozměr pro 6 osob by měl mít delší hranu 180 až 220 cm, kratší 90 - 100 cm.

Foto: Nábytek Eno

Nejprodávanější jídelní sestava 402/II. (26 805 Kč) se stolem s vloženými ozdobnými skly. Sestava je v provedení masivní buk, deska jídelního stolu v kombinaci dýhovaná MDF/sklo.

Příjemně působí oválné a kruhové stoly, ale jsou náročnější na velikost prostoru. Kruhový stůl pro dvě osoby má mít minimální průměr 90 cm.

Foto: Abitare

Velká rodina ocení jednoduchý jídelní stůl s pohodlnými židlemi.

Masiv, kov, nebo sklo?

Při výrobě stolů se nejčastěji používá masiv, kov, sklo nebo jejich kombinace. Inspirativním materiálem je sklo, které je v posledních letech in. Navozuje pocit čistoty a zároveň pocit lehkosti.

Skleněná deska stolu je sice citlivá na nečistoty, ale snadná na údržbu i stolování bez ubrusu. Používá se jak sklo transparentní, tak satinované (pískované).

Foto: Nábytek Eno

Jídelní sestava (7845 Kč) v provedení masivní buk se skládá z rozkládacího stolu Wenus-P I a ze 6 židlí Boss II. Deska jídelního stolu v provedení lamino.

Klasikou při výrobě stolů je masiv, ale ani ten není úplně ideální pro stolování. Je háklivý na vlhkost a vyžaduje speciální úpravu.

Foto: Jysk

Stůl Alpine a čtyři židle Alpine (7499 Kč) lze zakoupit jako sestavu nebo zvlášť.

Dobře se udržují desky z lakovaného dřeva, ale i tady pozor na vylité tekutiny, aby nezůstaly skvrny.

Foto: Ligne Roset

Při volbě stolu bereme v úvahu i ostatní zařízení interiéru. Stůl by s ním měl ladit, ať už jde o styl, anebo o působivý design.

Pozor dáme i na vysokou teplotu talířů, proto při servírování používáme podložky. Choulostivější jsou desky stolů napuštěných voskem či olejem.

Jednoduché tvary židlí

Židle se vybírají dost špatně, výhodou ale je, že dnešek přeje jednoduchým tvarům. Oblíbené jsou podnože z chromovaných ohýbaných trubek, dřevěné tvarované lamely i plast.

Jsou k dostání v nových tvarech, materiálech i barvách. Ani židle se neobejde bez ergonomie, ať už rozměrové či tvarové. Sezení na jídelní židli má být pohodlné.

Foto: Abitare

Subtilní křesílka s různě vyřešenými kovovými podnožkami ve výrazných pastelových barvách se hodí i k jídelnímu stolu.

Pokud se počet osob u stolu často mění, vyplatí se pořídit si židle stohovatelné nebo sklápěcí, které nezaberou moc místa.

V oblibě jsou subtilní a dynamické židle ze dřeva či tvarované překližky, plastu nebo oceli v různých povrchových úpravách a sedáky z textilní kůže nebo i látkové.

Foto: Jysk

Jídelní sestava složená ze stolu Foxton a čtyř židlí Medford z banánového listu a mangového dřeva za 11 499 Kč. Komponenty lze pořídit i zvlášť.

VÍTE, ŽE…
…židle má být pohodlná s dostatečným prostorem okolo?
…při sezení na jídelní židli potřebujeme alespoň 1,2 m2 na vstávání, usedání, odsun židle nebo průchod jiné osoby?
…židle má mít dostatečně pohodlné sedadlo, optimální je rozměr 40 x 40 cm?
…výška sedadla od země se má pohybovat v rozmezí 43-46 cm?
…opěradlo židle může mít proměnlivou výšku, ale má dostatečně a správně podepírat záda?
…jídelní židle může mít područky?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám