Hlavní obsah

Laminátové podlahy vynikají odolností i bohatým výběrem vzorů

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laminátové podlahy jsou oblíbené pro svoji snadnou a rychlou pokládku, odolnost, stálobarevnost, jednoduchou údržbu, velký výběr dezénů a také pro nižší cenu ve srovnání s dřevěnou podlahou. Svými vlastnostmi jsou předurčeny zejména do bytů v panelových domech.

Článek

Laminát není citlivý na nízkou relativní vlhkost vzduchu, což je dalším důvodem pro pokládku v suchém panelovém bytě. Proto si laminátové podlahy pořizujeme hlavně do silně namáhaných prostor jako jsou haly, předsíně, kuchyně, ale také dětské pokoje.

Vedle nesporných výhod má laminát v porovnání se dřevem jeden nedostatek - tzv. kročejový hluk. Proto se používá místo běžné protihlukové podložky plst, korek nebo dřevotřískové desky.

Na trhu jsou k dostání i lamely (soundblock), jejichž spodní část je opatřena protihlukovou podložkou s hlučností nižší o 8 db.

Laminátové podlahy se nehodí do koupelen a vlhkých prostor kvůli tomu, že laminát z 80 % tvoří zbytkové dřevo.

Díky novým podložkám opatřeným kanálky na odvádění vlhkosti lze pokládat laminátové plovoucí podlahy i v nepodsklepených domech.

Výběr a nákup u odborníků

Laminátové plovoucí podlahy nakupujeme ve specializovaných prodejnách. Určitě se vyhneme nápadně levným výrobkům, které se prodávají v tzv. akcích značně pod cenou. Dlouho nevydrží provoz v domácnosti a po určité době je budeme muset vyměnit.

U odborníků získáme potřebné informace o důležitých parametrech lamel včetně certifikace pro český trh s dvouletou záruční lhůtou.

Laminátová podlaha neznamená umělý materiál. Nové kvalitní laminátové lamely se vyrábějí jen z přírodních materiálů jako je papír, dřevní hmota a přírodní pryskyřice. Ty se lisují pod vysokým tlakem, aby vznikl materiál odolný vůči otěru i hořící cigaretě. Na laminátové podlaze nezanechávají stopy ani těžké kusy nábytku, protože lamela roznáší tlak do okolí.

Proto u konkrétní laminátové podlahy záleží na místnosti, do které ji zamýšlíme položit. Kuchyň, předsíň a dětský pokoj jsou pod vysokou zátěží a potřebují velmi odolný typ, ložnice, pracovna či pokoj pro hosty už nikoli. K orientaci v nabídce slouží tzv. třídy užití.

Kvalitní laminátové lamely

  • Rozlišujeme DPL lamely, jejichž horní vrstvu tvoří melaminová fólie a až sedm vrstev laminátu (0,7 mm). Tento typ lamel má větší sklony k poškození a bývá tím pádem podstatně levnější.
  • Laminátové podlahy HPL (vysokotlaký laminát) mají tři vrstvy dekoračního papíru potaženého pryskyřicí a navíc krytého tvrdou speciální ochrannou horní vrstvou.

Laminátové podlahy se dělí na dvě kategorie: komerční (1) a domácí (2) použití. Za číslici, která určuje domácí či komerční použití se vždy uvádí písmeno W. Každá kategorie má tři třídy: pro nízkou, střední a vysokou zátěž označenou číslicemi 1 až 3.

Pro označení laminátových podlah se používají i grafické symboly. U podlahy pro domácí použití je to symbol domečku. Stupeň zátěže představuje jeden až tři panáčci.

Například krytina do chodby, kuchyně nebo do obývacího pokoje, kde předpokládáme vysokou míru namáhání, bude označena kódem 23 W3 a grafickým symbolem domečku a tří panáčků.

Pero-drážka či zámkový systém

Při pokládce laminátové podlahy se systémem pero-drážka se obvykle používalo do spojů lepidlo. Dnes je větší zájem o tzv. zámkové podlahy. Proč? Jde jednoznačně o pevnější spoje a rychlejší pokládku.

Také po ukončení pokládky zámkové podlahy je možné postavit na podlahu nábytek ihned. Lamely do sebe zaklapnou a zůstanou ve stabilní poloze, aniž je nutné vyvinout velkou sílu. Dokonce nepotřebujeme stahováky jako u systému perodrážka. Po položení zámkových lamel se podlaha ošetří voskem, aby nedošlo k případnému zatékání vody. Zámkovou lamelovou podlahu lze jednoduše rozebrat a položit ji v jiné místnosti nebo v bytě. Také oprava u zámkových lamel je jednodušší než u klasických podlah lepených ve spojích.

Pokládka plovoucí podlahy

Předtím, než začneme s položením lamel, necháme je v místnosti minimálně dva dny v originálním balení kvůli vyrovnání teploty a vlhkosti. V opačném případě může dojít ve vlhkém prostředí k nežádoucím rozměrovým změnám lamel.

  • Lamely pokládáme v místnosti s teplotou kolem 18 ľC a relativní vlhkostí 55 %.
  • U laminátových lamel je povolena nerovnost do 2 mm na dvoumetrové lati.
  • Výškové rozdíly se vyrovnávají stěrkou.

Pod laminát aplikujeme polyetylenovou a pěnovou podložku (2 mm), která slouží jako zvuková izolace a navíc zvyšuje pružnost plovoucí podlahy. Jako podklad zvolíme protihlukové desky z papíru, které jsou silné až 4 mm.

Před pokládkou vše pořádně změříme, poslední lamela nesmí být užší než 5 cm.

Oprava laminátové podlahy

Na rozdíl od dřevěných podlah, laminátovou podlahu nelze přebrousit. Ale už ji můžeme také opravit.

V místech, kde vznikne viditelná rýha poslouží speciální tmel, který funguje jako dvousložkové lepidlo. Na vytvrdnutí potřebuje půl hodiny. Pak se okolí vyčistí acetonem a podlaha je jako nová.

U zámkových podlah můžeme dokonce vyjmout celou lamelu a nahradit ji novou. A to i po několika letech. Laminát je odolný vůči UV záření, takže v místě, kde na lamely dopadají sluneční paprsky, se nemění jejich odstín.

Podlaha vyžaduje údržbu

Na běžný úklid používáme vysavač a vysáváme často, protože drobné kamínky a nečistoty mohou zanechat na podlaze drobné vrypy a rýhy. Jestli je laminátová podlaha více znečištěna, vytřeme ji dobře vyždímaným mopem. Použijeme slabý roztok vody s čisticím prostředkem na bázi tenzidů nebo mýdla.

Výhody laminátu

  • Rychlá pokládka
  • Odolnost vůči otěru
  • Snadná údržba
  • Odolnost vůči ÚV záření
  • Vhodné pro podlahové vytápění
  • Schopnost roznášet do okolí tlak - nevznikají stopy po nábytku
  • Schopnost rozvádět do okolí teplo (lamelu nepoškodí hořící cigareta)
  • Velký výběr dezénů
  • U zámkových lamel možnost výměny poškozené lamely

Nakonec podlahu vytřeme dosucha. Problematické skvrny, od barvy, asfaltu, lepidel, oleje, odstraníme acetonem. Na laminátovou podlahu nikdy nepoužíváme vosk nebo leštidlo určené na dřevěné parkety, ani prostředky pro strhávání vosků na bázi louhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám