Hlavní obsah

Klasické i moderní květináče podtrhnou krásu a jemnost rostlin

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I bez zahrady si můžeme dopřát na terase či balkoně rostliny. Stačí pořídit si vhodný květináč nebo truhlík, oblíbenou rostlinu a správný substrát. Ve srovnání se záhonem rostliny v květináči lépe vyniknou a dají se použít i v zahradě jako solitér.

Foto: WWW.OUTDOORDESIGN.CZ

Květináč Fiberstone Glossy ze sklolaminátu dostupný v bezpočtu tvarů a velikostí ve dvou základních povrchových úpravách. Výhodou je nízká hmotnost a snadná manipulace. Nádoby Block jsou dostupné ve velikosti od 40x40x40 cm, v ceně od 1742 Kč.

Článek

Kromě balkónu a terasy květináče vyniknou u vstupu do domu, na schodech či na cestách, truhlíky zase na oknech nebo zavěšené na zdech. Záleží i na zemině, která umožní zakotvení kořenů a poskytne rostlinám dostatek vláhy a živin. Vhodnou směs namícháme ze čtyř dílů hlíny, dvou dílů rašeliny a jednoho dílu ostrého písku.

Foto: IKEA

Květináč Gräva (299 Kč) k venkovnímu i vnitřnímu použití je lehký, snadno se přemístí, je z voděodolného polypropylenového plastu. Vnitřní průměr 42 cm, výška 35 cm.

Foto: HORNBACH

Obal Pure Soft High má zvýšené dno a speciální komoru pro doplnění písku kvůli stabilitě. Dostupný je ve třech velikostech, v barvě bílé a antracitové. Jak vidíte na snímku, nádoba udrží i vzrostlé kany (dosny). Cena 995 Kč.

Vyplatí se kvalitní materiál

Při výběru květináče záleží na tom, jestli se chceme obklopit rostlinami jen v létě, nebo si pořídíme rostliny celoroční. Podle toho vybíráme i přenosné nádoby či obaly. K dispozici jsou přírodní i umělé materiály.

Foto: BONAMI.CZ

Květináč Rephorm Steckling nepotřebuje k zavěšení háčky, je totiž sám o sobě závěsným systémem a květináčem. Speciální tvar padne na všechny typy zábradlí. Květiny lze zasadit rovnou do substrátu nebo je nechat v původním obalu a vložit na každou stranu.

Foto: WWW.OUTDOORDESIGN.CZ

Ručně vyráběný keramický květináč Laos s reliéfním povrchem v karmínové, černé, bílé a zlaté barvě, k dostání ve velikostech od průměru 44 cm, výšky 55 cm, v ceně od 2420 Kč.

Glazovaný keramický květináč vypadá dobře, nejsou na něm vidět mapy z vysrážených minerálů jako u keramiky bez glazury a ochrání kořeny rostlin před chladem. Na druhé straně voda se špatně odpařuje. Vnější glazura zachová vnitřní propustnost keramiky, která dodává do substrátu vlhkost delší dobu.

Foto: OBI

Klasické keramické květináče různých tvarů a velikostí jsou k dostání za dostupné ceny.

Sklolaminátové květináče se hodí pro venkovní instalace, jsou mrazuvzdorné. K dostání jsou v mnoha tvarech i barvách. Žádané jsou i truhlíky v různých velikostech.

Foto: WWW.OUTDOORDESIGN.CZ

Květináč Lime Coppa je keramická nádoba, vhodná k celoročnímu použití díky kvalitnímu vypálení a dokonalé ručně dělané glazuře. Jsou dostupné od velikosti průměru 50 cm, výšky 50 cm, cena od 3400 Kč.

Plastové květináče jsou buď jednoduché, nebo samozavlažovací. Také tyto nádoby odolají mrazu, a proto je můžeme používat celoročně. Některé jsou vybaveny zabudovanými kolečky, jež usnadňují manipulaci. Výhodou je velký výběr barev a tvarů.

Květináče z pozinkovaného plechu se hodí hlavně k venkovnímu použití. Výrobci je nabízejí v celých setech za dostupné ceny. I do těchto květináčů lze pořídit vnitřní zavlažovací set, což přidá výrobku na praktičnosti.

Foto: WWW.OUTDOORDESIGN.CZ

Ručně vyráběné terakotové nádoby jsou asi nejoblíbenějším produktem letošní sezony. V exteriéru působí přirozeně. Kolekce obsahuje několik atraktivních variant tvaru květináčů od velikosti 30 cm, v ceně od 539 Kč.

Foto: VENKOVNÍ KVĚTINÁČE.CZ

Venkovní květináč Vlek je dostupný v několika velikostech (výška od 70 do 100 cm), v matné, lakované a svítící verzi, pro celoroční užívání. Cena podle velikosti a provedení od 4290 Kč.

Nerezové květináče patří k moderním a luxusním produktům a bývají ozdobou exteriéru i interiéru. Jsou stabilní. Zajímavá je finální povrchová úprava, jejíž součástí je ruční broušení a leštění.

Polyratan pro květináč – to je dobrá volba pro milovníky nadčasového designu. Materiál napodobuje klasický ratan, ale je mnohem odolnější, stálobarevný, a proto se osvědčil i v exteriéru.

Foto: VENKOVNÍ KVĚTINÁČE.CZ

Multifunkční venkovní květináč Nello il Matto (od 1774 Kč bez DPH, podle velikosti) evokuje klasické geometrické tvary dětské skládačky a využívá multifunkčnosti. Díky použitému polyetylenu je odolný vůči mechanickému poškození a povětrnostním vlivům.

Květináče z vodního hyacintu osloví příznivce exotických materiálů. Vynikají neotřelým zpracováním a nelze je srovnávat s napodobeninami. Hodí se pro pěstování rostlin i bylin. K dispozici jsou v různých velikostech i v odlišných způsobech pletení.

Samozavlažovací květináče jsou oblíbené při pěstování rostlin v interiéru i exteriéru. Jde o praktický systém zavlažování, který ušetří za příznivého počasí práci se zaléváním rostlin i několik dní. K dispozici jsou oválné, hranaté, pravoúhlé i kulaté tvary.

Foto: HORNBACH

Samozavlažovací truhlík Trio, o rozměrech 100x32x34 cm obsahuje tři samostatné květináče. Je vhodný pro všechny typy rostlin v interiéru i v exteriéru. Prodává se v dekoru šedého a hnědého ratanu. Cena 3190 Kč.

Svítící květináče se hodí pro pěstování různých druhů květin. Žádané jsou i rozměrnější samozavlažovací varianty z kvalitních materiálů, které vyniknou právě ve venkovním prostředí a spolu s dřevinami vytvářejí zajímavé celky.

Foto: BAUHAUS

Keramický květináč na bylinky a převislé jahody tzv. petrželák je k dispozici ve dvou rozměrech 36x26 cm nebo 40x36 cm v barvě terracota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám