Hlavní obsah

Čtyřčlenná rodina se dvěma psy žije v proměněném autobusu. Televizi zapne jednou za čtrnáct dní

Ztráta hned několika nejbližších příbuzných urychlila rozhodnutí rodiny Mansfieldových z Austrálie vzdát se patrně pohodlnějšího, ale rozhodně nákladnějšího života v rodinném domě a pustit se na cesty po celém světadíle pouze v upraveném autobusu. Své děti rodiče sami učí, nepořídili jim telefony, tablety a televizi pustí jednou za čtrnáct dní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čtyřčlenná rodina žije v autobuse i se dvěma psyVideo: Caters News/@big_bus_adventure, AP

 
Článek

Pro radikální změnu ve svém do té doby všedním životě plném rutiny se rozhodli manželé Kym a Dean Mansfieldovi z Austrálie. Původně plánovali prodat dům a vydat se na cesty v upraveném voze teprve až poté, co jejich dvě děti, devítiletý Zarrad a čtyřletá Delilah, odrostou.

Když ale před dvěma lety zemřelo během krátkého času hned několik jejich nejbližších příbuzných, uvědomili si, že vlastně nemají důvod dál se změnou otálet.

Na internetu si našli starý autobus Mercedes 0305 z roku 1980, který kdosi začal upravovat na obytný, ale uprostřed to vzdal. Autobus rodinu vyšel na 40 tisíc australských dolarů, tedy zhruba 627 tisíc korun. Dean, který je profesí elektrikář, společně s manželkou dokončil proměnu autobusu, což je už nestálo tolik peněz.

Bylo třeba dokončit povrchy, doplnit některá zařízení a přizpůsobit potřebám čtyřčlenné rodiny. V nejzazší části autobusu je velká manželská postel, v prostoru před ní je po straně palanda, na které spí děti, nechybí koupelna s toaletou, umyvadlem a sprchou.

Rodina se může společně sesednout u jídelního stolu vyrobeného ze dřeva a modré pryskyřice, u nějž se také děti během delších přejezdů pod vedením své maminky, 29leté Kym, učí. K posezení slouží lavice za sedadlem řidiče, které je královstvím 33letého Deana.

Soběstačné bydlení

Kuchyň je zařízena sporákem se čtyřmi plotýnkami, dřezem a lednicí.

Autobus má 700litrovou nádrž na pitnou vodu, energii získává výhradně díky fotovoltaickým panelům. Díky jeho soběstačnosti rodina uspoří spoustu peněz. Většinu z měsíčního rozpočtu tak utratí za čerstvé jídlo a palivo. Za parkovné se jim daří sem tam ušetřit tím, že Dean majitelům pozemku jako elektrikář s něčím pomůže.

Poté, co s manželem prodali dům a vydali se na cesty, jejich životní náklady rapidně klesly. Z průměrných měsíčních výdajů dosahujících 5000 dolarů (v přepočtu necelých 80 tisíc korun) se dostali na 1200 dolarů (cca 19 tisíc korun), uvádí agentura AP.

Svobodná matka a automobilová závodnice přestavěla autobus na obytný vůz

Tipy a trendy

V rámci úspor mužská část rodiny, tedy Dean se Zarradem, dokonce loví. Lukem střílí kozy, králíky a sem tam se snaží i kusy vysoké zvěře, jindy loví ryby, popsala současný život rodiny Kym reportérům britského deníku Metro.

Původní autobus sloužil k přepravě cestujících z města na vlakové nádraží. Nyní vozí pouze jedinou rodinu, zato početnou. Kromě čtyř lidských členů v něm cestuje i dvojice psů - Boris a Maggo.

Děti se učí hlavně dovednosti potřebné pro život

Svůj život si nemohou vynachválit. Na svých cestách se potkávají s rodinami, které žijí stejným stylem života, a tak si mají i s kým vyměňovat zkušenosti.

„Strávíme několik dní na pláži s autobusem zaparkovaným jen pár metrů od vody, pak se sbalíme, ujedeme dvacet kilometrů po silnici a jsme v deštném lese a děti si opékají nad ohněm marshmallows,” popisuje Kym.

Během pandemie proměnili školní autobus na obytný vůz. Jeho chloubou je domácí kino

Tipy a trendy

Spíše než biflování pak výuka jejích dětí zahrnuje ukázku a nácvik praktických dovedností potřebných v životě. Z ryze školních znalostí dbá hlavně na matematice. I zde ale preferuje dovednosti, které děti skutečně využijí - výpočet vzdálenosti, spotřeby apod. Starší Zarrad pak vede i cestovní deník.

Ani jedno dítě nemá mobilní telefon nebo tablet. V autobusu je jedna společná malá televize, ale na tu se rodina dívá zhruba jednou za čtrnáct dní. Po většinu času si na ni nikdo ani nevzpomene.

Kym, původem z australského Fremantlu, se živila jako pojišťovací agentka. Dnes je přesvědčená, že si návrat k někdejšímu stylu života už neumí ani představit.

Anketa

Troufli byste si učit své děti během života na cestách?
Ano, bez problému.
23,2 %
Asi ano.
11,2 %
To vůbec nevím.
7,7 %
Spíše ne.
10,6 %
Ne, to ani náhodou!
41,1 %
Tohle nepotřebuji řešit, nemám děti.
6,2 %
Celkem hlasovalo 11164 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám