Hlavní obsah

Španělská vila z výšky vypadá jako poházené papíry různých velikostí

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba ve španělské rezidenční oblasti Sotogrande od uznávaného architektonického studia Fran Silvestre Arquitectos sídlícího ve Valencii při pohledu z ptačí perspektivy rozhodně nepřipomíná klasický rodinný dům. Vypadá spíš jako shluk několika papírů navrstvených na sebe.

Foto: Archiv studia Fran Silvestre Arquitectos (5x)

Při pohledu z výšky vypadá vila jako několik papírů různých velikostí položených na sebe.

Článek

Dům v Sotogrande navrhla multidisciplinární skupina profesionálů z Fran Silvestre Arquitectos, kteří vytvářejí projekty v oblasti soukromého bydlení i veřejné stavby v Evropě, USA nebo Rusku. Během své historie studio získalo řadu mezinárodních architektonických ocenění a uznání.

Stavba se podle zahraničního titulu věnujícího se kultuře a designu s názvem Dis-up! nachází v přední části golfového hřiště a je umístěna v blízkosti pláže.

Jde o neobyčejně střídmou budovou, ve které se rozhodně nebudete cítit stísněně. Výrazné prosklení vily ji totiž dokonale propojuje s exteriérem.

Foto: Archiv studia Fran Silvestre Arquitectos

Dům s názvem Sotogrande je z hlediska tvarů neobyčejně minimalistický.

Obyvatelé ve vile pobývají ve stínu mezi přízemím a střechou. Velká předsunutá střecha poskytuje útočiště před intenzivním sluncem a také chrání obyvatele před častým deštěm v lokalitě přírodního parku Sierra de Grazalema.

Foto: Archiv studia Fran Silvestre Arquitectos

Interiér je volně propojen s exteriérem díky výraznému prosklení několika stran vily.

Zařízení dominuje dřevo, vápno, sklo. Všechny materiály domu jsou ve stejném teplém tónu, od přírodního kamene na podlahách až po dřevěný strop. Architekti volili teplé tóny, které dodávají interiéru na útulnosti.

Foto: Archiv studia Fran Silvestre Arquitectos

Obývací pokoj působí prostorně a vzdušně.

Prostory ve vile působí velkoryse a otevřeně. Prostor je členěn minimem příček a umožňuje volný průchod interiérem bez nutnosti neustále otvírat dveře do dalších místností. Minimalistické prostředí zároveň usnadňuje úklid prostoru.

Foto: Archiv studia Fran Silvestre Arquitectos

Ložnice je laděna do přírodních tónů.

Stavba navazuje na eleganci střídmých funkcionalistických a moderních vil. Jednou z perel takové architektury je bezesporu oblíbená česká vila Tugendhat, která bude brzy slavit výročí svého vzniku.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám