Hlavní obsah

Rozestavěný dům za Prahou proměnili v domov

Petr se Zuzkou toužili opustit Prahu a v jejím okolí si pořídit dům se zahradou. Nakonec našli cca 30 km za metropolí rozestavěný dům, což jim přišlo jako slibná varianta k tomu, dostavět si ho podle svého. Nejvíc je ale uchvátila zahrada u domu s krásnými výhledy do okolí.

Foto: Lukáš Hausenblas

V obchodním domě XXXLutz padla majitelům do oka žlutá sedací souprava, která obytný prostor rozsvítila. Kožené křeslo Butterfly je originálem značky Mariposa.

Článek

Na dobudování a zařízení domu si majitelé sami netroufali, a tak oslovili několik architektů. Vyšlo to až napotřetí s architekty z Ateliéru Čtyři stěny, s nimiž si opravdu „sedli“.

Původně chtěli poradit jen se zařízením přízemí, nakonec z toho byla tříletá spolupráce, která trvá dodnes, protože je prý stále co zdokonalovat. Teď se například utváří terasa a zahrada.

Foto: Lukáš Hausenblas

Majitelé měli chuť nepodlehnout klasickým názorům na vzhled kuchyně a uvítali řešení bez horních skříněk. Vše se vešlo do spodních skříněk a do skříní ve vestavbě. Zeď pokrytou tmavou stěrkou zdobí odsavač značky Faber.

Na začátku všeho byl ale dům s dispozicí 5+kk a touha zařídit si v něm hezké bydlení. Majitelé mají rádi jednoduchý až minimalistický styl, Zuzka k tomu ještě chtěla přidat špetku orientu.

Z toho vychází ladění do šedočerných odstínů, designový nábytek a použití žluté a zlaté barvy.

Foto: Lukáš Hausenblas

Dominantním prvkem jídelny je zlatý piedestal s uměleckým dílem, které má i své speciální osvětlení.

Základ všemu daly podlahy pokryté světlou stěrkou, která se v interiéru ještě opakuje v dalších odstínech, a to na stěně v kuchyni, u krbu a v koupelnách.

Foto: Lukáš Hausenblas

Změna dispozice přízemí dopomohla k vybudování prostorné a světlé místnosti, která je společná pro obývák, jídelnu a kuchyň.

Dalším zastoupeným prvkem je dřevo, které do interiéru patří, a tak ho tam architekti dostali díky nábytku.

Skvěle v domě funguje i barevnost. Hodně zařízení Zuzka s Petrem sháněli přes internet, zainvestovali i do originálů, protože chtěli, aby věci měly svou hodnotu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Součástí změny dispozice byl i posun schodiště do výhodnějšího místa. Zajímavým prvkem je skleněné zábradlí a stropní designové svítidlo.

Snažili se nemít to doma „galerijní“, ale takové, aby jim tam bylo dobře. Což se povedlo, protože když společně sedávají na gauči, říkají si: „Máme to tady fakt pěkný.“

Oba si myslí, že z toho, jak dům na počátku vypadal, vytěžili maximum a získali víc, než očekávali.

Foto: Lukáš Hausenblas

Petr má firmu na účetnictví, takže domácí pracovna je pro něj nutností. Zajímavostí jsou posuvné zástěny u kancelářské skříně, které ukrývají šanony na dokumenty. Když přijde klient, jednoduše se zatáhne zástěna a je uklizeno.

Slovo architektů - Jana Kašparová a Pavel Kostka

„Dům neměl dobrou dispozici – hlavní obytná místnost byla poddimenzovaná, v místě nynější kuchyně byla technická místnost atd., proto jsme majitelům nabídli variantu s rozsáhlejší úpravou domu. Ta znamenala bourání uvnitř dispozice, změnu pozice schodiště, zvětšení obytné místnosti, přesun kuchyně, změnu koupelen.

Foto: Lukáš Hausenblas

Místo klasické dlažby a obkladů jsou v koupelnách použité stěrky v několika odstínech. V podkrovní koupelně se ještě počítá s vybudováním sauny.

Bylo to řešení nad rámec původního zadání, ale my i majitelé jsme mu věřili. Měli jsme tedy finalizovanou dispozici, shodli jsme se na stylu zařízení a postupnými kroky jsme interiér dotáhli do pěkného konce.

Foto: Lukáš Hausenblas

Manželská ložnice s vysokým čalouněným dvojlůžkem zabírá velkou část podkroví a je volně propojená s šatnou a koupelnou

Foto: Lukáš Hausenblas

Původní šatna byla uzavřená, což majitelé nechtěli. Je prý součástí intimní zóny bytu, kam návštěvy nemají přístup, takže je lepší nechat prostor vzdušný bez zástěny.

Ne každý klient má ale chuť potkávat se takto dlouhodobě. Pro Zuzku a Petra musely být některé naše dílčí kroky leckdy těžko pochopitelné, ale věřili, že jako celek to potom bude vypadat dobře. Za to jim patří náš velký dík.

Na celém interiéru je také vidět velký cit Zuzky, která hodně doplňků vybírala sama. Šedé odstíny doplnila a rozsvítila žlutou sedačkou a zlatým piedestalem pod sochou. Nábytek jsme nechali zhotovit víceméně všechen na zakázku podle našeho návrhu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Rádi dopřáváme klientům efektní světelné scény během různých situací, takže tu není klasicky nastavené jedno centrální svítidlo, ale každá místnost má 4 až 5 světelných okruhů. Majitelé nepolevují ve snaze se s námi dále potkávat a něco zlepšovat, což je pro nás splněný sen o ideálním klientovi.“

Jana Kašparová a Pavel Kostka
Architekti navrhují převážně rodinné bydlení a interiéry. Rádi dotahují věci do posledního detailu a jdou cestou od samotného zadání až po finální interiér. Soukromí klienti, drobnější zadání a detailní zpracování návrhu je to, co je baví. Rádi se s klientem potkávají a jsou schopni zajistit dodavatele a dotáhnout proces až do nastěhování.

Lucie Martínková, bydlenimagazin.cz

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám