Hlavní obsah

Příbytek plovoucí na vodě nese název UFO

Novinky, Jana Nesvadbová

Neidentifikovatelný plovoucí objekt (Unidentified Floating Object), tak pojmenoval svůj projekt plovoucího příbytku italský designér Pierpaolo Lazzarini a zvolil zkratku, která se nabízela – UFO. Tato hra se slovy není nikterak náhodná, neboť plovoucí obydlí má stejný tvar jako typické vesmírné UFO. Základem je koule, kterou obepíná prstenec.

Foto: Profimedia.cz

Příbytek připomíná mimozemský létající talíř, který přistál na vodě.

Článek

Podobných projektů a návrhů je možné objevit spoustu, málokterý autor je ovšem dotáhne až do konce, tedy buď k plné realizaci, anebo alespoň do stadia, kdy je realizace možná a čeká jen na štědrého sponzora.

Foto: Profimedia.cz

Prstenec talíře slouží jako terasa příbytku, s možností se slunit, ale také pěstovat na malých záhoncích třeba zeleninu. Tmavé části jsou sluneční kolektory.

Italský projekt je výjimečný už tím, že po třech letech vývoje a technické přípravy je verze UFO 1.2 připravena k vybudování. Finance sháněl designér pomocí crowdfundingového kalendáře, v němž nabízí možnost zamluvit si tento netypický hausbót dopředu na den či noc.

V současnosti má dost peněz na sestrojení prvního kusu, s jehož dokončením počítá v roce 2021.

Foto: Profimedia.cz

Horní část příbytku může být uzavřená, anebo do ní lze zakomponovat vířivku.

Příbytek navržený jako zcela soběstačný má průměr 12,5 metru a nabízí dvě obyvatelné zóny. Jedna se nachází nad hladinou, druhá pod ní.

Nad hladinou je vstup do kapsle a malá kuchyňka s posezením zastupujícím obývací pokoj. Většinu plochy tvoří terasa v podobě prstence, na němž je nejenom místo ke slunění, ale i zahrada pro pěstování zeleniny.

Část povrchu terasy tvoří solární články zachycující energii. Podvodní část kapsle slouží jako ložnice a je zde i toaleta se sprchou.

Foto: Profimedia.cz

Podvodní část je otevřena velikým panoramatickým oknem.

V prstenci, jenž pozorného diváka okamžitě zaujme svou tloušťkou, jsou umístěny baterie, ale také nádrže s vodou (projekt počítá s implementací odsolovacího systému) a závaží udržující spodní část příbytku pod hladinou a vyvažující celý objekt. Hloubka ponoru tělesa činí 2,3 metru.

Foto: Profimedia.cz

Příbytek má vlastní pohon, díky němuž bude schopen na omezenou vzdálenost někam doplavat.

Ačkoli jde v prvé řadě o příbytek, tento konkrétní model je navržen tak, aby byl schopen i samostatného pohybu na krátké vzdálenosti. Jeho rychlost by ovšem nepřesahovala 3,5 uzlu, pohon zajišťuje malý lodní šroub napájený elektromotorem.

Spíše se ale předpokládá, že UFO bude někde kotvit. Italský designér se v tomto ohledu nespoléhá na jedinou kotvu, navrhl rovnou systém čtyř kotvicích prvků.

Foto: Profimedia.cz

Průřez plovoucím obydlím

Příbytek má pod úrovní hladiny panoramatické okno, které nabízí výhled na mořské dno, na samém vršku kapsle je pak umístěna vířivka, aby byl požitek z pobytu u vody dokonalý.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v takovém příbytku?
Ano, moc
27,3 %
Na pár dní, proč ne?
54,5 %
Nevím, musel/a bych to vidět na vlastní oči
4,5 %
Spíše ne
4,5 %
Ne, je to moc malé
9,2 %
Celkem hlasovalo 22 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Bramborový dům, ve kterém lze bydlet

Příbytky, které tvarem připomínají nějaký jiný předmět, mají své kouzlo. I kdyby to mělo být něco tak všedního a přízemního, nebo spíše už podzemního, jako je...

Výběr článků

Načítám