Hlavní obsah

Úchytky inspirované zvířecí říší se vracejí do módy

Novinky, tnk

Secese, mezinárodní umělecký sloh z přelomu 19. a 20. století, často čerpala inspiraci v rostlinné a zvířecí říši. Motivy zvířat na úchytkách a kování dodávaly nábytku punc exotičnosti a originality. Dnes se tyto prvky opět objevují v interiérovém designu a jsou vítaným zpestřením jinak minimalistických prostor.

Foto: Audenza (3x), Melody Maison

Úchytky ve tvaru kobry nebo hmyzu oživí fádní nábytek.

Článek

Pokud renovujete nábytek a chcete mu dodat na zajímavosti, zkuste vyměnit klasické, tvarově obyčejné úchytky za ty se zvířecími motivy. Vybavení pak bude působit hravým a nápaditým dojmem a zaujme dospělé i děti. Na funkčnosti mu tyto úchytky rozhodně neuberou.

Foto: Covet London

Chobotnice dodá interiéru fantaskního ducha.

Zvířecí motivy obecně dodají nábytku exotického ducha. Tento druh funkční dekorace se proto hodí zejména do prostor zařízených v boho nebo etno stylu.

V nich uplatníte i doplňky z cest, suvenýry z exotických zemí, ručně tkané látky a prostírání z bambusu nebo proutí. Prim hraje i ratanový nábytek a kousky z exotických dřevin.

Foto: Audenza

Kousky ve tvaru tygrů zpestří obývací pokoje a salóny.

Při dekorování nábytku tímto typem úchytek si můžete pohrát i se symbolikou, která je s různými druhy zvířat spojena. Tygři jsou symbolem síly, koně svobody a volnosti, včely pracovitosti, hadi zkázy i moudrosti atp.

Foto: Audenza

Hlavy zvířat se stanou nejvýraznější dekorací všech komod, skříní i nočních stolků.

Pokud chcete jít s dobou, vsaďte na motivy vážek. Tento velký okřídlený hmyz dodá interiéru na vzdušnosti a eleganci. Interiéry s nábytkem nebo dekoracemi s jejich motivy obvykle působí harmonicky.

Foto: Atelier Natalia Willmott

Vážky dodají nábytku romantického ducha.

Přírodní motivy na nábytku obecně volte spíše do místností, které typicky slouží hlavně k odpočinku a relaxaci. Vhodné jsou do ložnic, relaxačních salónů, obývacích pokojů nebo koupelen.

Foto: Covet London

Mořští živočichové jsou oblíbenou inspirací pro stylové úchytky.

Nábytek s úchytkami inspirovanými zvířecí říší se vyplatí kombinovat s jinými prvky inspirovanými přírodou. Efektně bude vypadat například v kombinaci s tapetami s motivem lesa.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám