Hlavní obsah

Dům ze dřeva, kamene a betonu je dokonale zasazen do okolní krajiny

Novinky, Jana Nesvadbová

V hornaté, lesnaté krajině Santo Antônio do Pinhal severně od brazilského města Sao José dos Campos navrhli architekti ze skupiny Reinach Mendonça Arquitetos Associados pro své klienty rodinný dům nazvaný CM Residence. Na první pohled zaujme svým harmonickým vzhledem a pohodou, která z něj čiší.

Foto: Nelson Kon

Dům je zasazen do nádherné zelené krajiny s horami všude okolo.

Článek

Architekti při vytváření návrhu domu upřednostnili řešení stavby s více podlažími, které se jevilo k okolní přírodě ohleduplnějším. I tak zabírá stavba na pozemku o výměře 3112 m² plochu o velikosti 408,35 m².

Foto: Nelson Kon

Vstup do domu je ze zadní strany.

Foto: Nelson Kon

Nejnižší podlaží je postaveno z betonu, na něm je lehká dřevěná konstrukce.

Stavba je nakonec tvořena dvěma bloky, které byly vytvořeny zcela odlišnými stavebními postupy.

Spodní část domu, která má především servisní účel, je postavena tradiční metodou z betonu a kamenného zdiva. V dané části domu jsou jen technické prostory, a tak jsou zdi v tomto podlaží otevřeny jen malými okny.

Foto: Nelson Kon

Prostřední patro zabírá největší plochu.

Foto: Nelson Kon

Interiér domu a jeho exteriér jsou dokonale propojené. Vizuálně i materiály.

Foto: Nelson Kon

Ačkoli mají horní dvě podlaží kostru ze dřeva, i zde se objevují prvky z betonu.

Horní dvě podlaží už jsou pak určena pro majitele a architekti je řešili jako dřevostavbu, jejíž lehkou dřevěnou kostru doplňují velkoplošné skleněné panely. Díky nim se mohou obyvatelé kochat pohledy do okolní zeleně a na okolní hory.

Foto: Nelson Kon

Hlavní prostor tvoří obývací pokoj a jídelna, k nim je připojena i kuchyň.

Foto: Nelson Kon

Část sloužící jako obývací pokoj je vybavena i krbem. Mohutné prosklení stěn pak dává pocit, jakoby celá společenská zóna byla otevřená terasa.

Architekti dům přitom vzájemně provázali použitím nejrůznějších detailů a řešení v horních podlažích, takže se beton i kámen objevují i na těchto úrovních.

Beton se zde objevuje jak s hladkým povrchem, tak s profilem vytvořeným bedněním z neopracovaných prken. Mix všech základních materiálů, tedy dřeva, skla, kamene a právě betonu působí nečekaně útulným a příjemným dojmem a zároveň nabízí pohodlné, chladivé prostředí v místním horkém klimatu.

Foto: Nelson Kon

Dům je navržen tak, aby na jedné straně působil příjemně, útulně a na druhé straně i v horkých dnech nabídl spíše chladnější prostředí.

Foto: Nelson Kon

Nedaleko venkovní kuchyně je menší čtvercový bazén.

Prostřední podlaží, které má ze všech tří největší půdorys, je typickou společenskou zónou, jejíž hlavní prostor je tvořen jídelnou, kuchyní a obývacím pokojem s krbem zasazeným do prosklené zdi.

Jsou zde rovněž pokoje pro hosty a je tu i hlavní vstup domu. Obývací zóna v exteriéru navazuje na krytou terasu, kde je venkovní kuchyně a bazén.

Foto: Nelson Kon

Kromě dlouhých přesahů střechy a terasy je interiér stíněn i mřížemi z dřevěných latí.

Právě umístění obou kuchyní je pro dům v Brazílii trochu nečekané, neboť obě jsou plnohodnotnou součástí společenských prostorů a není jim přisouzena role čistě servisní místnosti, jak tomu velí brazilský styl.

Foto: Nelson Kon

V nejvyšším podlaží je také pracovna, s prostředním podlažím je to horní propojeno skrze volný prostor místo podlahy.

Foto: Nelson Kon

Ložnice jsou v nejvyšším podlaží.

Nejvyšší, zcela soukromé podlaží, ukrývá ložnici majitelů a pracovnu. Před horkými slunečními paprsky jeho interiér chrání velké přesahy střechy.

Foto: Nelson Kon

Horní podlaží nabízí nejhezčí výhled do okolní krajiny.

Vlastní interiér je řešen velice transparentním stylem jako jeho fasády. Většina dveří je celoskleněných a nechybí ani místa s chybějící podlahou, která tak propojují jednotlivá podlaží.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

V jakém typu krajiny byste nejraději bydleli?
V horách
42,6 %
V rovině
1,9 %
U řeky
1,9 %
V lesích
13 %
U moře
33,3 %
Ve městě
7,3 %
Celkem hlasovalo 54 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám