Hlavní obsah

Ze staré půdy se po rekonstrukci vyloupl krásný mezonetový byt

Právo, Sylva Svobodová

„Důležité je zamyslet se nad stylem života. Žádný prostor totiž neumožňuje mít tam vše, co by člověk chtěl. Nutné je říct si priority a tomu se podřídit,“ říká interiérová designérka Dorotea Vejmelková.

Foto: Petr Horník, Právo

Na kuchyň volně navazuje obývací část se sedačkou a jídelním stolem. Dora preferuje velký stůl. Je společenská, často se u nich schází početná rodina, přátelé.

Článek

Ze staré půdy se po rekonstrukci vyloupl krásný mezonetový byt. Je blízko centra a zároveň se nachází v poměrně klidné čtvrti Prahy. Na bydlení s dětmi je to vhodná lokalita, nedaleko je metro i park s říčkou Rokytkou. Místo má svůj nezaměnitelný kolorit, svého genia loci.

Foto: Petr Horník, Právo

Velkorysá kuchyně do tvaru písmene U poskytuje dostatek úložného prostoru a volných pracovních ploch. Podlahová krytina je tzv. Celenio, dlažba na bázi dřeva. Má v sobě teplo dřeva s ušlechtilým vzhledem kamene.

„Některé dispozice bytu nešlo měnit, museli jsme se při rekonstrukci přizpůsobit daným podmínkám. Ale na 160 metrech čtverečních se hodně podařilo. Styl i zařízení jsem navrhovala sama a žije se nám tu dobře. Jen mi trochu chybí komora a sklep,“ říká designérka Dorotea.

Z půdy je mezonetový byt

Rekonstrukce půdy trvala dva roky a s výsledkem je majitelka spokojená. Společně s manželem si sdělili svoje představy, preference, shodli se na podstatném.

„Manžel chtěl hned od začátku velkou kuchyň. To, jak dnes vypadá, je jeho práce. Rád vaří. A i když jsem v ní skončila spíše já, jsem za ni moc ráda,“ říká naše hostitelka.

Foto: Petr Horník, Právo

Rodina žije společensky, a tak nechybí ani prostorný jídelní stůl z masivního dřeva. Je dominantou v hlavní místnosti, stejně jako zelené rostliny a nápadité osvětlení.

„Velký stůl je báječný. Často zveme na večeři přátele a rodinu, tak ho potřebujeme. A přes den na něm dcerka píše domácí úkoly,“ vysvětluje Dorotea.

Foto: Petr Horník, Právo

Zelené rostliny jako dekorace v baňkách, zajímavé osvětlení a masivní dřevěný stůl jsou nepřehlédnutelné prvky mezonetového bytu. Zajímavá je pískovcová tapeta, která se vyrábí z namletého pískovce do různých vzorů.

Často opomíjeným prvkem je osvětlení. Nestačí mít jedno stropní svítidlo, interiér vymodelují a dají mu ten správný šmrnc doplňková svítidla. Použijme je na stěně, nebojme se rozestavit rozmanité lampy, osvítit obrazy, zrcadla, rostliny. Světlo vytvoří kouzelnou atmosféru.

„I když je interiér sebehezčí, tak bez umělého osvětlení nevynikne. Zvláště tam, kde je málo denního světla,“ říká designérka.

Foto: Petr Horník, Právo

Sedačka slouží i k relaxaci. Nedávno si Dora pořídila lampičku a ve volných chvilkách si s chutí čte.

Foto: Petr Horník, Právo

Dora má svobodomyslnou a vřelou duši. Nudné podkrovní trámy mohla její dcerka zpestřit veselými kresbičkami.

Designérka proto použila atypické osvětlení nad jídelní stůl, kde jsou nejen reflektory na liště, ale i závěsné koule a doplnila je květinovou dekorací.

„Já sama mám moc ráda starou lampičku u sedačky, kde si s chutí čtu,“ říká.

Foto: Petr Horník, Právo

Dcerka má vlastní pokojíček vybavený nábytkem Ikea. Ve spodní části je spací koutek, v horní hrací zóna.

Dorotea má ráda moderní klasiku, ale i její vkus se lehce mění. Nyní by ubrala na „dřevu a betonu“ a přidala více bílé barvy. Dříve preferovala k bydlení město, ale se dvěma dětmi by si dovedla představit bydlet kousek za Prahou.

„Nejlepší by byl secesní domek někde u řeky,“ směje se.

Foto: Petr Horník, Právo

Manželé mají rádi umění a pořizují si s potěšením obrazy. Nepřehlédnutelný je portrét od českého malíře Lubomíra Typolta.

Foto: Petr Horník, Právo

Zkušenosti z praxe

Dorotea Vejmelková má za sebou dvanáctiletou praxi interiérové designérky, se svou sestrou Barbarou Venter založila úspěšnou DesignŠkolu. Absolvovala mnoho odborných seminářů a své znalosti, zkušenosti shrnula ve své knize.

Foto: Petr Horník, Právo

Na vybavení ložnice je vidět, že Dora preferuje moderní klasiku střízlivého typu.

Foto: Petr Horník, Právo

Kde podle ní dělají laici největší chyby? „Nejdůležitější je koncepční úvaha. Běžně se nám líbí více stylů, a pak je používáme nahodile. Jinak vypadá zakoupený stolek, jinak skříň. A to je špatně, v interiéru musí být vidět jasný záměr, linka.“

Foto: Petr Horník, Právo

Luxfery v koupelně částečně propouštějí do prostoru denní světlo, které přichází zvenku oknem.

Někdy se používá příliš mnoho barev, které k sobě nepatří. Nevhodně se kombinují například dřeviny.

Foto: Petr Horník, Právo

Střízlivou koupelnu zdobí decentní prvky zelenkavého interiérového skla s matovým efektem.

„Vidím i kompoziční chyby. Nábytek se sice do prostoru vejde, ale vzájemné uspořádání už není hezké. Typickým příkladem jsou police. Češi je mají rádi, ale jejich uspořádání většinou není dobře vyřešeno,“ říká designérka.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám