Hlavní obsah

Malovat doma po zdech? Dovoleno

Novinky, Jana Nesvadbová

Jeho jméno je Scribit. A je mu dovoleno to, co většině z nás rodiče jako dětem zakazovali – smí doma malovat po zdech. Na veletrhu CES v americkém Las Vegas výrobci představili robota, který nejenomže dokáže sám šplhat po svislé stěně, ale pomocí fixů, které si nese s sebou, na ni nakreslí obrázek. Když se motiv okouká, smaže jej a nakreslí jiný. Zdi doma tak už nikdy nemusí být nudné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Konec nudným bílým zdem. Šikovný robot vám na ně nakreslí jakýkoli obrázekVideo: AP

 
Článek

Trojice italských autorů vyvinula robota v loňském roce, přičemž finance na jeho produkci získala prostřednictvím crowdfundingového serveru Kickstarter. [celá zpráva]

Jejich nápad záhy nadchl spousty lidí, kteří finančně podpořili projekt, jehož název v sobě spojuje základ latinského slova psát (scribere) a latinské it (ono).

„Chtěli jsme přinést něco nového, něco inovativního, něco, co by nám připomnělo, že vytvořit krásnou věc někdy trvá. A toto je velmi dobrý příklad. Scribit je technologie, která přináší více umění, více barev do vašeho života. Ovšem, abyste toho dosáhli, musíte obětovat nějaký ten čas,“ řekl na veletrhu pro agenturu AP Andrea Baldereschi, obchodní šéf Scribit.

Použití robota, jehož kulaté tělo je vyrobeno ze slitiny hořčíku, je přitom velice jednoduché. Majitel si doma vybere zeď, jejíž vzhled hodlá zkrášlit. Na její horní okraj zatluče dva hřebíky, na ně pak pomocí lanek zavěsí robota připojeného do zásuvky a může se začít s malbou. Jak uvádějí výrobci, robot je schopen kreslit na jakýkoli typ povrchu. Elektronického výtvarníka majitel ovládá pomocí aplikace přes telefon, tablet apod. Právě tak mu zadá obrázek, který má na zeď nakreslit.

Do středu 1,1 kg vážícího těla je možné zasunout najednou až čtyři speciální fixy. Nakreslení jednoduchého obrázku trvá zhruba čtvrt hodiny. Práce robota může ale trvat déle, pokud má vytvořit komplikovanější a vícebarevné dílo. K mazání obrázků je samočinný umělec vybaven speciálním náčiním, což je malá destička, jež se rozehřívá až na 60 °C, ta vymaže speciální inkoust fixů z povrchu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Tak, jak výrobci svým podporovatelům slíbili, Scribita si lze v současnosti již koupit. Jeho cena je 449 eur, tedy zhruba 11 500 korun. V setu je kromě robota i dvanáct fixů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám