Hlavní obsah

Kvalitní víno si zaslouží domácí vinotéku nebo sklípek

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste milovníci vína, nebo si dopřejete sklenku jen občas? Možná přemýšlíte, jak doma víno skladovat. Domácí vinotéka by vám mohla přijít vhod. A pokud vám nestačí ani toto řešení, pořiďte si vinný sklípek.

Foto: Electrolux

Stylová ERW0670A se perfektně hodí k ostatnímu kuchyňskému vybavení z řady Compact. Dává vám maximální flexibilitu v uschovávání vína díky nastavení teploty od 5 °C do 20 °C. Má nízkou spotřebu – energetická účinnost A+. Cena 23 518 Kč.

Článek

Nevíte, kam domácí vinotéku umístit, na co si dát při výběru pozor a kolik vás bude stát? Necháte vinotéku stát samostatně, nebo ji raději zabudujete do kuchyňské linky? Kolik lahví vína chcete skladovat?

Foto: Datart

Dvouzónová vinotéka Hyundai VIN 12 DZ až pro 12 lahví dvou druhů vína. Nabízí zrcadlově tónovaná prosklená dvířka, dotykové ovládání modře podsvíceným LED displejem, vnitřní osvětlení a nízkou hlučnost 38 dB. Energetická třída A, cena 4299 Kč.

Pijete výhradně bílé víno, nebo rádi střídáte více druhů? To jsou otázky, které vám položí zkušený prodejce, než vám s výběrem poradí.

Pravidla pro výběr vinotéky

Kapacita je zásadním kritériem při výběru vinotéky. Udává, kolik lahví vína v ní můžete skladovat. Do menší vinotéky umístíte až 8 lahví vína, větší typy pojmou až 200 lahví.

Foto: Whirlpool

Vestavná vinotéka ARC 229 j e určena pro dlouhodobé uskladnění vína až pro 36 lahví o objemu 0,75 l. Dřevěné police, teplota od 6 do 18 °C. Elektronické ovládání vč. dig. displeje s ukazatelem teploty. Hlučnost 39 dB, energ. třída A, cena 27 990 Kč.

Počet zón ve vinotéce se řídí různými druhy vína, které vyžadují skladování v odlišných teplotách.

Jednozónová je vhodná pro jeden druh vína, neumožňuje rozdílné nastavení teplot. Dvouzónová se hodí pro skladování dvou druhů vína.

Existují ale i vícezónové modely, které nabízejí možnost skladovat společně jak vína, tak sekty i šampaňské, ovšem patří mezi nejdražší.

Foto: Philco

Dvouzónová vinotéka PW 38 D s kompresorovým chlazením až pro 38 lahví vína s digitálním ukazatelem nastavené teploty umožňuje nastavit 2 teploty v rozmezí + 5 °C až + 20 °C, vnitřní vlhkost v rozpětí 50-80 %, energetická třída A, cena 11 490 Kč.

Vlhkost uvnitř vinotéky by měla být v rozmezí 50 až 70 %. Pokud by byla nižší, mohlo by dojít k seschnutí korkové zátky a zoxidování vína. Naopak vyšší vlhkost může způsobit vznik plísní a pachů uvnitř vinotéky a znehodnocení vína. Zaměřte pozornost i na spotřebu energie a s ní související typ chlazení, protože vinotéka, stejně jako třeba lednice, jede 24 hodin denně.

Nižší spotřebu mívají kompresorové vinotéky, které dlouhodobě udrží správnou teplotu i vlhkost vína a také mívají vyšší kapacitu, rychleji chladí a jsou výkonnější. Jejich nevýhodou bývá vyšší cena a také vyšší hlučnost, což je další parametr, který je dobré ohlídat. Méně hlučné, ale také méně výkonné, pomaleji chladící a provozně dražší bývají vinotéky chlazené termoelektrickým článkem.

Foto: AEG

Péči o víno zajistí domácí vinotéka SWB66001DG, brání vysoušení korku a vytváří komplexní chuť v každé lahvi. Nastavitelné dřevěné police poskytují skvělý prostor pro vodorovné uložení vín. Cena 27 047 Kč.

Ohlídejte si i hlučnost. Volte raději tišší model vinotéky, který zároveň méně vibruje, což je dobré i pro víno, které má rádo klid.

Energetická třída se u vinoték označuje písmeny A+ až F, kdy A+ patří k nejúspornější variantě. Doplňkové vlastnosti vinoték, s nimiž se můžete setkat kromě základních funkcí:

  • Displej umožňuje přehledně nastavovat a kontrolovat teplotu a vlhkost pro správné skladování.
  • LED osvětlení zaručuje rovnoměrné osvětlení. Vinotéka se automaticky rozsvítí již při otevření dveří.
  • UV filtr zabraňuje pronikání slunečního světla, které negativně ovlivňuje kvalitu vína.

Vinný sklípek

Dnes existují firmy, které dokážou postavit sklípek na klíč za pár týdnů. Buď si v domě či bytě vyčleníte místnost, nebo stavbě opravdového sklípku uvolníte trochu místa na svém pozemku. Samozřejmě musíte počítat s větší finanční náročností.

Foto: Global wines

Při stavbě opravdového vinného sklípku pro skladování a archivaci kvalitního vína je třeba počítat s větší finanční náročností.

Existují dva druhy sklípků: pasivní a aktivní. Pasivní udrží vhodnou teplotu a vlhkost, je správně odvětrán bez klimatizace. U tzv. aktivních vinných sklepů se o vhodné klimatické podmínky stará promyšlená chladicí technika.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám