Hlavní obsah

Pohrajte si s retro nábytkem

Právo, Gisela Růžičková

Retro styl nás obklopuje v různých oblastech, inspiruje i ovlivňuje design dnešního bydlení. Moderní nábytek se často kombinuje s retro kousky, které místnostem propůjčují nadčasový vzhled. Chcete se retro stylem inspirovat a oživit byt zajímavými solitéry a doplňky? Pusťte se s chutí do toho!

Foto: Debyt (5x)

Hlavně obývací pokoj si přímo říká o originální retro křesílka, která si můžete klidně nechat očalounit výraznou moderní látkou.

Článek

Možná že úspěch retro nábytku souvisí se vzpomínkami na staré dobré časy nebo jen v chuti odlišit se či v respektu k prověřené kvalitě. V interiérovém designu spojujeme retro styl hlavně s 50., 60. a 70. léty minulého století.

Foto: Debyt

Dvojice kompletně zrenovovaných křesel z produkce výrobního družstva Krásná jizba. Dubový rám křesel byl rozebrán a znovu sesazen, obnoveno tmavé moření a finálně upraveno šelakovou politurou.

Proč je retro zajímavé

Poválečné období se neslo ve znamení radosti, neobvyklých a inspirativních nápadů, nástupu mladých návrhářů i vzniku nových uměleckých směrů. Tento rozvoj se samozřejmě nevyhnul ani nábytku. Začaly se používat nové materiály, tvary i výrazné barvy a vzory.

Foto: Stockist

Nadčasové křeslo Thonet S411 vyniká výjimečným komfortem. Je k dispozici ve dvou výškách opěráku. Čalounění je dostupné v látce, upravované kůži nebo přírodní kraví kůži. Rám křesla může být chromovaný nebo lakovaný v různých barvách.

Pro styl 50. až 60. let je charakteristický sedací nábytek hranatých tvarů polstrovaný lesklou koženkou, kombinace dřeva, umakartu a chromu na nábytku, výrazné barvy a geometrické vzory na textiliích, oblé tvary spotřebičů s chromovými prvky, svítidla různých tvarů, žaluzie a rolety místo závěsů, tištěné plakáty místo klasických obrazů.

Foto: Fler

Krásný elegantní vysoký dřevěný odkládací stolek TON z 50. let, s hezkou decentní kresbou na desce stolu. Rozměry: výška 76 cm, deska stolu 59 krát 39 cm, cena 4600 Kč.

Foto: Novoretro

Servírovací stolek ve stylu art deco, 60. léta, dvouetážový s původním černým opaxitovým sklem, dřevěné části po renovaci, kolečka po vyčištění. Výška 64 cm, šířka 75 cm, hloubka 40 cm. Cena 5450 Kč.

Pro retro styl 70. let je typický malý nábytek z plastu, křesla zavěšená od stropu, různé odkládací stolky, bílý a barevný nábytek z laminátu, otevřené policové sestavy, rohové, sektorové sedací soupravy.

Foto: Debyt

Jedinečný model retro křesla s područkami vyrobenými z plexiskla. Jen tento model v takovém designu, všechny části jsou po renovaci. Dřevěná kostra z bukového dřeva, stříkaná polyuretanovým lakem. Nové čalounění a popruhy v sedáku. Vše precizně provedeno.

Foto: Debyt

Dvojice nočních stolků vyrobená v 70. letech 20. století v bývalém Československu podnikem Nový Domov. Stolky jsou v původním, velmi zachovalém stavu, jeden je šuplíkový, druhý s výklopem a šuplíčkem. Na desce černé původní sklo. Cena za set 11 600 Kč.

Představě vybavit celou domácnost v retro stylu ale neholduje každý. Tento styl bydlení je dost osobitý, kombinuje spoustu barev, vzorů a materiálů. Často se pohybuje na hranici kýče a vyžaduje jistý nadhled i cit pro kombinace zdánlivě neslučitelných prvků.

Foto: Stockist

Elegantní hnízdové stolky Thonet B9 do sebe zapadají jako souprava. Byly navrženy již v roce 1930/31 Marcelem Breuerem. Dnes najdou své místo také v obytném prostředí. Cena od 10 265 Kč podle výběru barvy a materiálu.

Jak jdou ceny?

Ceny restaurovaného nábytku ze 60. či 70. let se pohybují v řádech tisíců až desítek tisíc korun. Zajímavý kousek z tohoto období se dá často pořídit za podobnou cenu jako běžná současná produkce nábytku.

Foto: Fler

Tři krásné retro židle z 60. let, z období nazývaného Brusel. Dřevo je obroušené a ochráněné olejem s voskem, pod ním tenkovrstvá lazura v odstínu ořech. Původní latexový sedák nově potažen kvalitní látkou s úpravou pro snadné čištění. Cena 4650 Kč.

Podle jakých kritérií tedy vybírat? Hlavně podle svého vkusu. Hodnota jednotlivých kusů totiž často není zdaleka ustálená. Mnozí jim dokonce žádnou hodnotu nepřiznávají, takže se třeba v kontejneru občas objeví zajímavý lustr, skříňka, skvělá židle či skříň. Tyto předměty mohou v budoucnu získávat na ceně jako třeba bruselský styl z 50. a 60. let.

Foto: Nanovo

Originální retro komoda typ U-450 ze série sektorového nábytku vyráběného v 60. letech v národním podniku Interiér Praha podle návrhu Jiřího Jiroutka. Rozměry 110/70/40 cm, cena 13 500 Kč.

Foto: Nanovo

Kožené odpočinkové křeslo v čokoládově hnědé barvě vyráběno v sedmdesátých letech finskou společností PeeM pro československý trh. Rozměry 74/100/74 cm, cena 11 900 Kč.

Kontrast je harmonický

Jednou z možností je stylově čistý, do posledního detailu sladěný interiér, který mnohdy dotváří architektonický styl budovy.

Protipólem stylově čistého pojetí retra jsou tzv. eklektické interiéry, ve kterých se styly mísí a místnost může vypadat chaoticky. K takovému řešení je důležitý zejména vkus a citlivé vnímání prostoru.

Foto: Nanovo

Čtvercový stůl stojící na nohách z chromovaných trubek s výrazně modrou barvou desky. Trubkový nábytek je jedním z charakteristických znaků funkcionalistického a modernistického nábytku 50. let. Rozměry 80 x 80 x 80 cm, cena 12 900 Kč.

Foto: Novoretro

Zrenovované šedé křeslo, 60. léta, károvaná šedá látka, opěrky lemované černou ekokůží pro delší životnost (jako u původního čalounění), tvarově zajímavý architektonický model. Rozměry: výška 77 cm, šířka 63 cm, hloubka 63 cm, cena 10 250 Kč.

Proto se při výběru retro nábytku spíš držte jednoho období, případně dvou na sebe navazujících desetiletí, pro něž je typický nábytek oblých tvarů, ale vyrobený z jiných materiálů. Pak jejich kombinace vypadá skvěle!

Foto: Stockist

Židle Thonet S33/34 jsou vůbec prvními konzolovými židlemi v historii nábytku. Jde o jednoduché elegantní židle s houpacím efektem. Vyrábějí se bez područek (S33) nebo s područkami (S34). Cena od 19 718 Kč.

Foto: Fler

Odkládací stolek Pavouk navržený známým arch. J. Halabalou kolem roku 1925-40. Povrch desky tvoří dýha, nohy masiv ve světlé lazuře. Rozměr desky 64 x 64 cm, výška také 64 cm, cena 6500 Kč.

Solitér v moderně

Retro styl nemusíte vtisknout celému bytu ani domu. I uprostřed ryze moderního, minimalistického zařízení se bude dobře vyjímat výrazný designový solitér. Nic není zakázáno, vše je dovoleno, ale neomezujte žádného člena rodiny.

Jednoduchý návod pro využití retra v interiéru neexistuje. Je to skvělá hra. Když se nepovede, můžete si ji příště zahrát s jinými figurkami.

Foto: Debyt

Interiér rodinného domu v Kněžmostě z dílny Debyt v sobě kombinuje rustikální, retro i moderní prvky.

Může se vám hodit na Seznamu:

S čím kombinovat retro?

Retro bydlení lze dobře kombinovat např. s modernou, skandinávským či minimalistickým stylem. Retro nábytek a doplňky zde vyniknou jako výrazné solitéry. Vytvářejí zajímavý kontrast a vnášejí oživení do barevně nevýrazných interiérů. Módní jsou také retro motivy a vzory na tapetách, keramických obkladech a dlažbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám