Hlavní obsah

Prestižní titul Stavba roku 2018 získala letos hned dvě sportovní zařízení

Novinky, nes

Letošní 26. ročník soutěže Stavba roku dospěl ve středu 3. října večer na půdě pražské Betlémské kaple do finále. Ze 42 přihlášených děl odborná porota vybrala pětici, která získala prestižní titul. Je v ní sportovní hala, zimní stadion, rodinný dům, historický palác a bytový dům.

Foto: Archiv soutěže stavba roku 2018 (8x)

Také v letošním ročníku byla přihlášena spousta různorodých staveb.

Článek

Pořadatelem soutěže Stavba roku je Nadace ABF - Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství jako nadační program řízený radou programu za účasti spoluvypisovatelů, kterými jsou Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, ČKAIT a Svaz podnikatelů ve stavebnictví.

Přihlášené stavby, jichž bylo letos 42, posuzovala ve dvou kolech nezávislá odborná porotou a devětadvacetičlenný Sbor expertů. Předsedkyní poroty byla architektka Radomíra Sedláková, dalšími členy se stali Jiří Koliba (MPO ČR), Ladislav Vaněk (MPO ČR), Jan Vrana (Nadace ABF), Jiří Krejčík (Nadace ABF), František Kulhánek (SPS) a Renata Zdařilová (ČKAIT).

„Při prohlídkách staveb se znovu potvrdilo, že dobrou stavbu dělají tři zásadní faktory - investor, architekt a dodavatel. Porota zvažovala plusy a minusy, komplexnost, nápaditost, ekonomii i ekologii, stejně jako energetiku a také použití metody BIM. Již tradičně se projevuje, že nositelem stavebního vývoje jsou soukromé firmy, jednotlivci, zájmové společnosti. Veřejných investic je málo,“ hodnotí letošní ročník soutěže předsedkyně poroty architektka Radomíra Sedláková a doplňuje:

„Velmi zajímavé byly rekonstrukce, jež neznamenají již dávno jen památkovou obnovu historického objektu, ale skutečné oživení stavby, její nový vstup do současnosti, a to nejen funkcí, ale v řadě případů i nápaditým dotvořením. Velmi mne těší, že stále narůstá počet staveb pro bydlení, mezi nimi po dlouhé době konečně také jedna určená k nájemnímu bydlení. A za skvělé považuji, že mezi stavbami jsou takové, které jsou určeny prvořadě pro běžné, nikoliv vrcholové, sportování, a že jsou to velmi nápaditá architektonická díla.“

U všech děl byla hodnocena kvalita stavebního provedení, architektonického návrhu a uživatelský komfort. Do soutěže se mohly přihlásit stavby nové i rekonstruované, urbanistické realizace veřejného prostoru, úpravy krajiny, pozemní bytové i nebytové budovy, inženýrské a dopravní stavby, specifická stavební díla postavená na území ČR, ale i v zahraničí při splnění soutěžních podmínek.

Stavební díla musela být dokončená, uvedená do provozu, předaná do předběžného užívání nebo zkolaudovaná nejpozději do konce května roku 2018. V případě realizace mimo naše území musel být investor, zpracovatel projektu nebo dodavatel stavby registrován v ČR.

„Soutěž Stavba roku po více než dvě desetiletí představuje veřejnosti kvalitní práci českých stavitelů, architektů, inženýrů a dalších profesí nejen u nás, ale i ze zahraničí. V letošním roce jsme se přidali k oslavám 100 let národní stavební historie a všechny soutěžící stavby jsme formou výstavy prezentovali na významných místech oslav – odborném stavebním veletrhu, na Pražském hradě v rámci Architecture Week, v rámci udělování architektonických cen,“ komentuje práci Nadace ABF – Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství její předseda Ing. arch. Jan Fibiger, CSc., prezident SIA ČR - Rady výstavby a předseda rady soutěže Stavba roku.

Oceněná díla
Sportovní hala Dolní Břežany
Titul Stavba roku 2018
Autor: Sporadical, Aleš Kubalík, Josef Kocián, Jakub Našinec, Veronika SávováProjektant: VPÚ Deco Praha, a. s.Dodavatel: PKS stavby, a. s.Přihlašovatel: PKS stavby, a. s.Investor: Obec Dolní Břežany
Titul Stavba roku 2018 je udělen sportovní hale, jež se svým vzletným architektonickým pojetím stala novým aktivním místem obce.
Palác Špork
Titul Stavba roku 2018 a Cena České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR
Autor: Stanislav Fiala, spolupráce - Jiří Václavů, Petr Jehlík, Zuzana Boháčová, Tomáš OthProjektant: Fiala+Němec s. r. o.Dodavatel: Hinton, a. s.Přihlašovatel: Hinton, a. s.Investor: Palác Špork, a. s.Developer: Sebre, a. s.
Titul Stavba roku 2018 je udělen městskému paláci, jenž byl nenápadně vytvořen nápaditou rekonstrukcí a dostavbou starších staveb.
Zimní stadion Škoda Icerink, Praha - Strašnice
Titul Stavba roku 2018
Autor: Břetislav Plachý, spolupráce Vrtiška, ŽákProjektant: Generální projektant Atelier A+B - Břetislav PlachýDodavatel: Subterra, a. s.Přihlašovatel: Padok Investments, s. r. o.Investor: Padok Investments, s. r. o.
Titul Stavba roku 2018 je udělen souboru sportovních staveb, nápaditě ekologicky a energeticky řešenému, nabízejícímu aktivní příležitosti pro všechny.
Rodinný dům v Neveklově
Titul Stavba roku 2018
Autor: Michal Kunc, Atelier Kunc Architects, Alžběta Vrabcová, DMAE ArchitectsProjektant: Jan Pavel VlčekDodavatel: TFH dřevěné skeletové domy, s. r. o.Přihlašovatel: Atelier Kunc ArchitectsInvestor: soukromá osoba
Titul Stavba roku 2018 je udělen jednoduché, dokonale promyšlené stavbě, citlivě umístěné v krajinném prostředí nevelké vsi.
Rezidence U Michelského mlýna, Praha
Titul Stavba roku 2018 a Cena veřejnosti
Autor: Milan MladaProjektant: AGE project, s. r. o.Dodavatel: Syner, s. r. o.Přihlašovatel: AGE project, s. r. o.Investor: Lysithea, a. s.
Titul Stavba roku 2018 je udělen nově pojatému obytnému bloku, citlivě posazenému v kompozičně náročném městském prostředí.
Dílo získalo zároveň také Cenu veřejnosti za nejvyšší počet obdržených hlasů - 11 233.
Tunel Nordfjördur, Island
Titul Zahraniční stavba roku 2018
Projektant: Mannvit hf.Investor: VegagerdinDodavatel: Metrostav, a. s.Přihlašovatel: Metrostav, a. s.
Titul Zahraniční stavba roku 2018 je udělen za vytvoření ojedinělé dopravní stavby v náročných terénních a klimatických podmínkách, se zřetelem k přínosu pro kvalitu životního prostředí.
Zastavovací plán Letiště Praha
Titul Urbanistický projekt roku 2018
Autor: Radek Lampa, David Chisholm, Tomáš Prouza, Libor Hrdoušek, Tomáš Kroužil, Pavel Fajfr, Martina Chisholm, Vít Máslo, Zuzana Kodešová, Jaroslav Zima, Jan PechPořizovatel: Český Aeroholding, a. s.Stupeň dokumentace: zastavovací plánPřihlašovatel: Aeropolis, Sdružení ateliérů: ra15, a. s. + CMC ARCHITECTS, a. s. + D3A, s. r. o.

Zvláštní ceny soutěže získala tato díla:

Luka Living rental apartments and shopping centre, Praha

  • Cena svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR
  • Cena Centra pasivního domu

Rezidence Nad Ostrovem, Praha

  • Cena Státního fondu rozvoje bydlení

Rekonstrukce Vodárenské věže Na Výšinách, Praha

  • Cena předsedy Senátu Parlamentu ČR
  • Cena poroty

Schaeffler Production CZ, s. r. o., závod Svitavy

  • Cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČR

Rekonstrukce zastřešení haly železniční stanice Praha Hlavní nádraží

  • Cena Státního fondu dopravní infrastruktury

Administrativní budova Nekázanka 11, Praha

  • Cena Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství a CZ BIM

Revitalizace vstupní plochy u bludného balvanu, Ostrava

  • Cena za veřejný prostor Ministerstva pro místní rozvoj a Asociace pro urbanismus a územní plánování

Všechny přihlášené stavby si mohou zájemci prohlédnout na webu soutěže Stavba roku

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám