Hlavní obsah

Vytvořte si stylový interiér. V kurzu jsou nápadité dekorace, klasické motivy i barvy

Právo, Gisela Růžičková

Dnes už snadno najdete správný stylový mix a vytvoříte si takový svět bydlení, který vyhovuje vašemu způsobu života. Prostě si promítnete svůj životní pocit i do bydlení a uspořádáte si interiér podle svého. A který styl je ten váš?

Foto: Bo concept (2x)

Modulární pohovka Hampton, jako ušitá do moderního městského bytu, zaujme škálou nastavitelných opěradel i zabudovanými postranními kapsami na odložení knih, časopisů či dálkových ovladačů.

Článek

Záleží na vás, co preferujete. Dáte přednost klasice, moderně, nebo oblíbenému severskému stylu? Na výběr máte spoustu materiálů, barev, tvarů i vzorů nábytku standardní kvality.

Zázraky udělají i doplňky a bytový textil. Musíte dobře vybrat a sladit své představy a z normálního pokoje vytvoříte stylový interiér. Jaký? Zapojte fantazii a zkuste se inspirovat.

Venkovský styl

Navozuje atmosféru dlouhých zimních večerů u otevřeného krbu nebo u velkého dubového stolu. Venkovskému domu dominuje pohodlí a kvalita, obvykle jde o bydlení na generace. Prostý a solidně zhotovený nábytek ze dřeva tvořil vždy podstatnou součást interiéru.

Foto: AP

Pohodu a jistotu venkovského interiéru vytváří nejen krb, ale především pohodlné křeslo.

V domě se ctí tradice, ať už jde o kombinaci starožitného a tradičního nábytku vyrobeného podle starých předloh. Nábytek doplňují látky z přírodních tkanin, jako jsou len a bavlna.

Foto: Schmidt

Kuchyň ve venkovském stylu, kde hraje prim masivní dubový stůl.

Dřevěné podlahy zdobí koberce z čisté vlny. Otevřené police, komody, almárky, příborníky, malé stolky s rodinnými obrázky a suché kytice, to vše patří k venkovskému stylu. A také trocha nepořádku působí obzvlášť útulným dojmem.

Foto: Westwing

Poctivá masivní skříň komody a sametové polstrování židlí evokuje venkovský styl bydlení.

Moderna

To je hlavně variabilita a jednoduchost, barvy a také přírodní materiály nebo jejich imitace. A jaké jsou další charakteristické znaky?

Foto: Trachea

O tom, že v moderním interiéru nemusí být nutně pravé dřevo, nás přesvědčila fóliovaná kuchyň v provedení dub.

V místnostech nemusí být nutně pravé dřevo, stačí, když se vzor dřeva objevuje na plovoucí podlaze, keramických obkladech či fóliovaném nábytku. Vypadají stejně, ale jsou odolnější a snadno se udržují.

I když jsou trendové matné povrchy, zajímavého efektu dosáhnete i kombinací matných a lesklých ploch.

Foto: Westwing

Čisté linie, bílá barva, propojený obytný prostor, to vše jsou atributy pro moderní bydlení.

Z barev tento styl doporučuje jednu hlavní, kterou doplníte jedním až dvěma odstíny ze základní palety, přestože jsou v kurzu kontrasty. A protože se barevné trendy mění každý rok, letos budete in, zvolíte-li nachově platinovou.

Skandinávský styl

Díky používání přírodních materiálů je tento styl harmonický a nadčasový, ať už jde o jednoduchou barevnost či minimalistický design. Používejte typické světlé barvy, okna bez záclon, zrušte příčky a propojte obytné prostory. Větší světlo v místnosti podpoří také zrcadla.

Foto: Heimtextil

Mezi aktuální trendy patří stále svěží severský styl. Ten můžete použít téměř všude, na tapetách, křeslech i bytovém textilu.

Ze dřeva je nábytek, trámy, podlahy i stěny doplněné kůžemi a také přírodními textiliemi, jako je bavlna či len. Dekami, polštářky, přehozy a dalšími textiliemi vytvořte útulnou atmosféru.

Vyhněte se mohutnému nábytku, držte se čistých, jemných linií. Kombinujte moderní prvky se staršími kousky, nezapomeňte na svícny, vázy, jednoduché rámečky na fotografie, misky, dózy a krabičky na drobnosti.

Foto: Westwing

Přírodní materiály, vzájemně kombinovatelný nábytek, jednoduché tvary, barevné akcenty s maximem světel, to vše se odráží v severském stylu.

Ve stylu Provence

Tento styl navozuje představu léta ve Středomoří – vůni levandule, rozmarýnu a medu. Šarm Francie přeneste i do svého interiéru!

Teplé, prosluněné barvy na stěnách a podlaze kombinujte s látkami pestrých vzorů na pohovkách, polštářích a přikrývkách.

Foto: Westwing

V duchu letní francouzské pohody si můžete zařídit kompletně celý interiér, ve starším nebo moderním bytě vkusně zvolenými dekoracemi a motivy.

Terakotovou nebo kamennou podlahu, dřevěné palubky, sisalové koberce doplňte jemně propracovaným nábytkem z kujného železa nebo ze dřeva.

Barevná paleta sahá od pastelových tónů a zemitých barev až po výrazné kontrastní odstíny modré a zelené.

Foto: Schmidt

Kuchyň Scarlett v provensálském stylu v sobě snoubí eleganci i kvalitu masivu, prostě zaujme každý detail kresby dřeva.

Lakované stoly, proutěná křesla i tradiční lehátka zvou ke sladkému nicnedělání. Obzvlášť útulně vypadají s měkkými poduškami. Klidně dejte své fantazii volný průchod a kombinujte! Dejte zelenou porcelánu, hlavně stylovým hrníčkům s motivy neopomenutelné levandule.

Puristický minimalismus

Tento interiér upřednostňují milovníci čistých tvarů, klidu a pořádku. Máte-li odvahu k velkorysosti, volným plochám a monochromatickým barvám vytvářejícím skoro meditativní klid, který potřebujete k práci a životu, zařizujte. To neznamená, že budete bydlet v chladném prostředí, naopak. I do takového interiéru patří barvy. Kromě bílé a černé také šedá či béžová.

Foto: J. A. P.

Velkorysý prostor laděný do šedobéžových tónů, málo nábytku a váza s oranžovými gladioly navozuje atmosféru pohody a klidu.

Díky omezeným kusům nábytku lépe vyniknou doplňky jako třeba lampa, obraz nebo váza, které můžete naaranžovat jako umělecká díla. Není nutné vyklidit celý byt, abyste vytvořili atmosféru klidu. Již pouhých několik prostých věcí vnese do chaosu klid. A v tomto stylu méně vybavení znamená více!

Foto: Bo concept

Polohovací křeslo Athéna vyniká oblými tvary a nabízí pohodlné lenošení umocněné nastavitelným opěrákem.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám