Hlavní obsah

O okna pečujte pravidelně a správně

Právo, Gisela Růžičková

Moderní okna mnozí považují za bezúdržbová, ale není to tak docela pravda. Chcete-li, aby vaše okna zářila čistotou a přitom dobře fungovala, pak jim rozhodně věnujte pravidelnou péči. Ideálně ještě před prvními mrazy.

Foto: Leifheit

Ruční stěrka/mop na okna velká 40 cm vhodná na mytí skel, zrcadel apod., možnost nastavení pro šikmé stírání, cena 179 Kč.

Článek

Aby okna zůstala dlouho krásná a perfektně sloužila, je potřeba jim věnovat alespoň základní péči. Pravidelná údržba se zúročí v jejich bezproblémovém fungování, úspoře za vytápění a komfortu bydlení.

Kromě běžného mytí by měla být součástí údržby také kontrola těsnění a seřízení, u dřevěných oken navíc i péče o povrchovou úpravu.

Mytí a péče o povrch

Okna umývejte minimálně dvakrát ročně, a to nejen zasklení, ale i rámy. Je to vhodná příležitost, jak okna důkladně prohlédnout a zjistit, zda není jejich povrch poškozen.

Foto: Leifheit

Vysavač na okna vysává a leští beze skvrn. Inovativní čištění oken díky elektrickému odsávání vody. Vhodný na klasická i střešní okna, zrcadla, sprchové kouty, dlaždice. Cena 969 Kč.

Na mytí postačí voda se saponátem a běžný leštič na sklo. Vyvarujte se používání drsných houbiček, čisticích prášků, chemikálií a rozpouštědel, která mohou povrch oken naleptat a poškodit. Nevhodné jsou i abrazivní látky a tvrdé nástroje (různé špachtle, drátěné kartáče či drsné houby). Jejich užitím by mohlo dojít k poškození povrchu okenního rámu či samotného skla.

Foto: Inoutic

Okna kromě pravidelné kontroly technického stavu vyžadují i mytí minimálně dvakrát do roka.

V případě dřevěných oken je co nejdříve po umytí utřete suchým hadříkem. Plastová okna nevyžadují po umytí další péči o povrch, což ale neplatí u dřevěných. UV záření, změny teplot a povětrnostní podmínky narušují povrchové lazury, proto výrobci doporučují dřevěné rámy alespoň dvakrát ročně – ideálně před a po zimě – ošetřit speciálním balzámem na dřevo. Ten nejen osvěží povrch a celkový vzhled oken, ale zacelí i mikrotrhlinky, které by při zanedbané péči mohly nechat ve dřevu výrazné stopy.

Speciální přípravky na mytí oken si lze zakoupit přímo u výrobců oken. Takový čistič totiž neobsahuje rozpouštědla, je šetrný k povrchové vrstvě okna, zároveň je pH neutrální a působí dokonce antibakteriálně.

Foto: Vekra

Dřevěná okna představují odolné a pevné řešení, které se hodí pro každou stavbu, dobře ochrání před chladem, větrem i vlhkostí, nabízejí špičkovou povrchovou úpravu a snadnou údržbu a zajistí prodlouženou záruku, nadstandardní služby a servis.

Okenní kování

Nečistoty v okenním kování mohou způsobit nadměrné opotřebení funkčních částí kování a ovlivnit tak jeho bezproblémové užívání. Alespoň jednou ročně je třeba pohyblivé části kování, jako jsou panty, zavírací díly či sklopné nůžky, promazat kapkou oleje, abychom mohli okno bez námahy otevírat a zavírat.

Naprosto nevhodné jsou pro údržbu přípravky obsahující kyselé a pryskyřici obsahující tuky, které narušují povrchovou úpravu kování proti korozi. Kování by také nemělo přijít do styku s materiálem obsahujícím vápno, jako je např. omítka, malba či cement.

Nejvhodnější je podle odborníků používat olej či bílou vazelínu. Neméně důležitá je také kontrola upevnění jednotlivých vrutů, popřípadě jejich výměna.

Foto: Dafe-plast

Body kování určené k promazávání

Kontrola pružnosti těsnění

Při mytí oken samozřejmě očistěte také těsnění, na jehož kvalitě závisí jejich izolační schopnosti. Těsnění by nemělo být vytržené z drážek v profilu ani nijak poškozené. Prospěje mu, když ho jednou za rok potřete silikonovým olejem, aby zůstalo pružné a v bezvadném stavu.

Poničené těsnění je nutné vyměnit, předtím si ale u výrobce zjistěte vhodný typ, protože nevhodné těsnění, které upevníte sami, může okno nenávratně poškodit. Silikonový olej lze využít i na celoobvodové kování.

Foto: Inoutic

Plastové okenní profily mají skvělé izolační vlastnosti, dlouhou životnost a pomáhají snižovat výdaje za elektřinu při pravidelné údržbě.

Těsnění z extrudované gumy nové generace nevyžaduje tak pečlivou údržbu, stačí jej občas umýt spolu s čištěním oken a rámů bez použití jakýchkoli rozpouštědel a agresivních chemických látek!

Foto: Dafe-plast

Detail horního těsnění plastového okna, které tvoří extrudovaná guma.

Natahované těsnění EPDM v typické černé barvě čas od času promažte speciálním mazacím přípravkem při údržbě pantů okna.

Foto: Dafe-plast

Detail křídla hliníkového okna vybaveného těsněním EPDM.

Při mytí oken zkontrolujte také odvodňovací otvory, které se nacházejí v dolní části rámu. Ty slouží na odvádění zkondenzované nebo dešťové vody, která by se mohla dostat do okna při silném dešti.

Někdy se otvory v rámu mohou stát útočištěm hmyzu, ale také se do nich zanáší prach nebo pyl. Jejich prohlédnutí a případné vyčištění je proto vhodné.

Seřízení oken

Pokud pozorujete, že vám okna nějakým způsobem drhnou, jde špatně otáčet klikou nebo cítíte, že jimi táhne, seřízení oken by mělo tyto problémy vyřešit.

„Jen optimálně seřízená okna poskytují správnou tepelnou izolaci. Když okna drhnou, může dojít i k poškození některých částí kování a opotřebení. Pokud si na seřízení netroufáte, obraťte se raději na servis dodavatele nebo výrobce,“ doporučuje Roman Kubálek, obchodní ředitel společnosti Vekra. Někdy je potřeba dotáhnout také vruty a šrouby, kterými jsou jednotlivé díly kování připevněny.

Foto: Dafe-plast

Body kování určené k seřizování

Péči chtějí i žaluzie a rolety

Ačkoli vnitřní žaluzie či venkovní rolety nevyžadují mimořádnou údržbu, při celkovém čištění okna na ně rozhodně nezapomínejte. Na jejich povrchu se totiž s oblibou drží prach, v případě rolet i nečistoty z ulice.

Při silném znečištění prachem pravidelně používejte jemné kartáčování nebo slabě nastavený ruční vysavač. Při běžném znečištění stačí povrch otřít prachovkou, navlhčenou měkkou textilií či houbou. Při čištění žaluzií a venkovních rolet používejte pouze mýdlové roztoky bez chemických přísad o teplotě do 30 °C.

Foto: Dafe-plast

Při celkovém čištění oken rozhodně nezapomeňte na vnitřní venkovní žaluzie a rolety.

Vyvarujte se užití agresivních čisticích prostředků, jako jsou organická ředidla, rozpouštědla, čisticí písky a pasty, vyvíječe páry či silné alkalické čisticí prostředky.

Při čištění si dejte také pozor na tlak, který na žaluzie a rolety vyvíjíte, aby nedošlo k promáčknutí či jinému poškození stínicích lamel. Chraňte je před znečištěním při stavebních úpravách či malování interiéru.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Jak správné seřídit svěšené okno

Ke správnému seřízení okna potřebujete šestihranný imbusový klíč o velikosti č. 4. Seřízení okna vždy provádějte v poloze, kdy je křídlo otevřené.

Svěšené okno dře ve spodní části: Je zapotřebí ho výškově seřídit směrem nahoru. Odejmete krytku spodního pantu a vsunete do něj imbusový klíč. Poté otáčením imbusu ve směru hodinových ručiček křídlo zvedáte a naopak.

Svěšené okno dře v horní částí vinou jeho zvedání: Vraťte zpět dolů do původní polohy. Seřízení proveďte na vrchním pantu. Opět vsunete imbusový klíč do pantu a otáčíte s ním proti směru hodinových ručiček a okno sunete dolů.

Svěšené okno, které nedoléhá: Vyžaduje zvýšený přítlak okna v horní částí. Případně posunutí okna doprava či doleva spodním okenním pantem. Maximální těsnosti okenního křídla dosáhnete seřízením uzavíracích bodů, umístěných po celém obvodu okenního křídla.

Zvýšení přítlaku křídla docílíte pootočením uzavíracího bodu směrem k těsnící gumě. Budete-li otáčet uzavíracím bodem od těsnicí gumy, přítlak okenního křídla snížíte.

Svěšené a zároveň vyklopené okno: Je nutné vrátit do správné polohy, tzn. do otevřené. Vyklopenou část okna přimáčknete zpět k rámu. V tuto chvíli zmáčknete pojistku proti špatnému otevření, kterou najdete na kování pod okenní klikou. Okenní kliku uvedete do polohy otevřeno - vodorovně - a okno přizvednete na spodním pantu. Imbusovým klíčem otáčejte ve směru hodinových ručiček.

Proč se okno samo zavírá 

Novostavba ještě nějaký čas pracuje a tzv. si sedá. Většina firem v tomto případě nabízí spolu s montáží oken jedno seřízení po půl roce od montáže zdarma. Seřízení se provádí přes panty okna.

Špatná montáž, při které se okno usadí ve špatné rovnováze. V této situaci je bohužel nutné okno přemontovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám