Hlavní obsah

Dům v Písku navrhl architekt Josef Pleskot v postmoderním stylu

Novinky, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dům od významného architekta Josefa Pleskota v písecké čtvrti Hradiště patří k prvním uskutečněným postmodernistickým stavbám u nás. Stavbu zdobí kontrastní barevnost oranžových cihel a bílé omítky. Nechybí různé sloupky a sloupy, u kterých dal architekt se smyslem pro ironii důraz na jejich záměrnou nefunkčnost.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihočeského kraje, Hugo Moc

Dům s adresou: Na Ryšavce 243, Písek

Článek

Architekt Josef Pleskot, který se v Písku narodil a vystudoval tu základní školu i gymnázium, dům navrhl už v roce 1978, během základní vojenské služby. Stavba domu pak proběhla mezi lety 1980 až 1986. Projekt si původně objednal architektův spolužák z písecké základní školy.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihočeského kraje, Hugo Moc

Výrazným dekorativním prvkem na fasádě je přiznané cihloví.

Později stavba změnila majitele. Z podoby domu je vidět, že se autor vypořádával s mezinárodním stylem. V té době totiž získával podobný polemický postoj politický podtext, protože se stavěl proti oficiálnímu směru v tehdejší české architektuře.

Místo ploché střechy volil Pleskot nízké klasické sedlové, místo obdélných oken pak použil okna zaklenutá půlkruhovým obloukem.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihočeského kraje, Hugo Moc

Majitelům je k dispozici příjemná terasa v patře.

Jako výrazný prvek se oblouk objevuje i ve formě hlavního vstupu a nad dveřmi garáže. Architekt se inspiroval objekty a stavbami od amerického průkopníka postmodernismu Roberta Venturiho z 60. let minulého století. U něj našel i motivaci pro užití kontrastních barevností povrchů.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihočeského kraje

Výrazným dekorativním prvkem jse i zajímavě řešené prosklení stavby.

Domek měl sloužit potřebám jedné rodiny. Architekt ho proto navrhl jako přízemní s obytným podkrovím. Centrum domu tvoří předsíň a na ni napojené schodiště. Z předsíně se na jednu stranu vstupuje do velikého obytného pokoje se zimní zahradou, na druhou stranu pak do kuchyně a šatny.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihočeského kraje

Místnosti v domě mají rozumný komornější charakter.

Do podkroví, ve kterém se opakuje stejné prostorové řešení, architekt vložil dvě ložnice, koupelnu a „podkrovní halu“, ze které se dá vejít na terasu na střeše garáže.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám