Hlavní obsah

Čím se řídit při zařizování dětského či studentského pokoje

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správné osvětlení, kvalitní židle a stůl, které podporují zdravé sezení, jsou nejdůležitější prvky studentského pokoje. Ovšem musejí stát na optimálním místě.

Foto: Trachea (2x)

Červené odstíny a dynamickou výzdobu interiéru – postavy na dvířkách skříně namísto neestetických plakátů – dopřejeme klidnějšímu dítěti.

Článek

Očím nejvíce vyhovuje přirozené denní světlo. Na školákův stůl by mělo dopadat lehce seshora nebo ze strany – pravákovi z levé, levákovi z pravé. Pozice stolu u okna je tedy zřejmá, výhled z něj by neměl příliš rozptylovat.

Není-li možné postavit stůl k oknu, pak by zeď před ním měla mít nejlépe zelenou barvu, která očím prospívá nejvíce ze všech barev.

Na stole nesmí chybět lampa, ideálně s pohyblivým ramenem a směrově nastavitelným svítidlem. Je vždy doplňkem k současně zapnutému centrálnímu osvětlení! Světelný kužel ve tmě totiž zraku spíše škodí.

Foto: Velux

V pokoji školáka i studenta by měl být dostatek světla, zejména toho přirozeného, denního.

Studijní koutek a zóny na hraní či odpočinek oddělíme nízkým nábytkem nebo otevřeným policovým dílem. Hračky i možnost natáhnout se na postel zbytečně lákají a odvádějí pozornost. Často stačí, když se nacházejí za zády studujícího.

Do čeho investovat

Moderní rostoucí nábytek patří k dražšímu vybavení. Za stůl a židli zaplatíme dohromady dvacet až čtyřicet tisíc, školáka ale doprovázejí od první třídy až k maturitě.

Trh v kategorii rostoucího vybavení nabízí pestrou škálu výrobků, vyvarujeme se ale raději jeho nákupu přes internet! Ideální je, když si potomek vyzkouší stůl i židli osobně, nejlépe najednou. Seriózní prodejce nabízí set nebo jen židli na čtrnáct i více dní k vyzkoušení. Má to dobrý důvod.

Foto: TRACHEA

Zelená barva šetří zrak školáka a podobně jako modrá podporuje soustředění. Jejich odstíny se hodí do pokojů aktivnějších dětí.

Sezení, které nám v prodejně připadá zdravé a pohodlné, se již po půl hodině může jevit jinak – židle příliš fixuje při ohybu do strany, nevyhovuje při pohledu na monitor, vadí klenutí opěradla, hloubka sedáku atd.

Pokud je dítě zvyklé kroutit se na běžné židli, zpočátku při užívání ergonomické či přímo zdravotní židle možná pocítí bolesti zad, které by měly po několika dnech odeznít.

Foto: Bonami

Učení hrou – velkoformátová tapeta z tzv. blueback papíru poslouží jako ozdoba pokoje i učební pomůcka. Díky UV ochraně povrchu zůstávají barvy dlouho syté a stálé. Plochu je možné otírat vlhkým hadříkem. Rozměr 158 x 232 cm za 799 Kč.

Opřete se správně

Rostoucí židle s nosností kolem 100 kg vyhovuje postavám mezi 110 a 180 cm. Správně má umožnit zdravý pohyb s oporou zad, loktů i nohou. Klenutí opěradla respektuje esovité prohnutí páteře.

Výšku a sklon opěradla, i výšku a hloubku sedáku, lze nastavit individuálně. Nastavitelné područky podpírají lokty v pravém úhlu a nenarážejí do stolní desky.

Foto: Zdravotní židle

Dětský rostoucí set Mayer CZ zahrnuje stavitelný stůl s naklápěcí deskou Profi 3 (57 až 75 cm) a rostoucí židli Actikid A3, kterou využije i dospělý člověk. Cena židlí od 5541 Kč, stolu od 9062 Kč.

Stehno a lýtko při sezení svírají úhel 90°, tvar sedáku netlačí na zadní stranu stehen. Při práci u stolu může být sedací plocha nakloněna mírně vpřed, u některých typů to jde i při pohybu do stran, ovšem v tomto případě je důležitá fixace zad ve správné poloze. V odpočinkové fázi je optimální mírný záklon.

Mechanismus židle musí být kvalitní, aby vydržel četnější přenastavení. Pořizujeme-li židli na kolečkách, měla by mít ochrannou gumu šetrnou k podlahové krytině.

U stolu seďte nebo stůjte

Nastavitelná výška stolu, ať ručně, či elektricky, s regulovatelným sklonem pracovní plochy vyhovuje měnící se výšce školáka. Deskou pohybujeme do výšky zhruba od 50 do 80 cm, která je vhodná pro 112 až 185 cm vysokého člověka.

Pracovní plochu podle typu nakloníme až do 55°, pro psaní do sešitu a čtení knih je obvyklý sklon zhruba 18°.

Foto: Schneider Elecrics

Student si u počítače nesmí ničit záda ani zrak. Dbáme na správné sezení. Horní hrana monitoru má být ve výšce očí, ideální vzdálenost mezi hlavou a plochou monitoru je zhruba 60 cm.

Kancelářské typy stavitelných stolů, např. českého výrobce Hobis, umožňují střídání práce vestoje a vsedě, což po dlouhé době uleví trapézovým svalům, krční šíji i krevnímu oběhu, navíc stání také u některých lidí povzbuzuje kreativitu.

Při práci s počítačem jsou pohodlné pracovní desky s výřezem ve tvaru písmene U. Poskytují oporu předloktí vodorovně položeného na ploše při psaní na klávesnici, loketní kloub přitom zaujímá ideálně 90°.

Stůl by měl mít také odkládací plochu, výsuvnou desku pro klávesnici, nástavec na monitor, plochu pro psaní a počítač.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám