Hlavní obsah

Neskladujte uhlí, zkuste kotel na plyn

Právo, Karolina Černá

Jedním z ekologických a úsporných zdrojů tepla, na který lze získat podporu v rámci druhé vlny kotlíkových dotací, je plynový kondenzační kotel. Proč vyměnit starý kotel na tuhá paliva právě za něj?

Foto: Buderus (2x)

Plynový kondenzační kotel Logamax plus GB172 nabízí výkonové varianty 14 a 24 kW v provedení singl, kombi pouze 24 kW, nebo verzi s integrovaným zásobníkem. Pro ohřev teplé vody je možný zvýšený výkon až 30 kW. Vhodný pro rodinné domy i byty.

Článek

Majiteli kondenzačního kotle na plyn odpadne nakupování a skládání uhlí, pravidelné přikládání, vynášení a ukládání popela. Nemusí také řešit, kde palivo skladovat.

Provoz plynového kondenzačního kotle je čistější, nevyžaduje zdaleka tolik námahy ani pozornosti a údržby. Samozřejmě, musíme mít k dispozici plynovou přípojku.

Foto: Junkers

Kondenzační kotel Condens 9000i M s vestavěným vrstveným zásobníkem představuje úsporné řešení vytápění a přípravy teplé vody v jednom kompaktním přístroji.

Dotace na nový kotel

Druhá vlna kotlíkových dotací běží v krajích naší republiky od září 2017. Žádat o ni může každý majitel rodinného domu s maximálně třemi bytovými jednotkami, který využívá kotel na pevná paliva s ručním přikládáním 1. nebo 2. emisní třídy.

Podmínky jednotlivých krajů na čerpání dotací se mohou lišit, proto je důležité sledovat informace z jednotlivých regionů, viz www.sfzp.cz/dotace-a-pujcky/kotlikove-dotace/kotlikove-dotace-2-vyzva/kontakty-na-kraje/.

Výše kotlíkové dotace na plynové kondenzační kotle činí 75 %, maximálně 95 000 Kč. Kombinace výměny kotle se zateplením a s dotací z programu Nová zelená úsporám zajistí žadateli 40 000 Kč navíc, dalších 7500 Kč mohou získat domácnosti v lokalitách, kde jsou v ovzduší překračovány limity škodlivých látek.

Foto: Junkers

Kotle Bosch Condens 9000i mají energeticky úsporné oběhové čerpadlo, splňují tak nové legislativní směrnice a nařízení EU týkající se prodeje zdrojů tepla pro vytápění a přípravu teplé vody.

Vysoká účinnost, nízká spotřeba

Nespornou výhodou plynového kondenzačního kotle je vysoká účinnost, která je zárukou nízké spotřeby plynu. Díky své flexibilitě pokryje jakoukoli spotřebu tepla bytu i rodinného domu.

Přístroje mají elegantní vzhled, závěsné verze jsou kompaktní, umístíme je v kuchyni nebo koupelně. Stacionární typy, které vypadají jako lednice, postavíme třeba do chodby. Opuštění technických místností oddělených od obytné části umožňuje takřka tichý provoz kotle a uzavřený systém nasávání vzduchu, spalování a odvodu spalin.

Foto: Buderus

Stacionární Logamax plus GB192iT s integrovaným zásobníkem slouží ke komfortní přípravě teplé vody. Jde o kompaktní řešení o výkonu 15 a 25 kW se zásobníkem teplé vody o objemu 150 nebo 210 litrů.

Plynové kondenzační kotle se hodí pro domácnosti s nízkoteplotními systémy, např. s podlahovým a stěnovým vytápěním. Můžeme je zapojit do solárního systému pro ohřev vody. Provoz regulujeme termostatem, umožňuje sestavení režimu vytápění. Systém kotle lze ovládat přes internet.

Ceny kondenzačních kotlů se liší podle typu a provozních parametrů, zda zajišťují průtokový ohřev teplé vody (TV) nebo je lze kombinovat s externími zásobníky TV atd. Za nástěnný nízkoteplotní kotel zaplatíme kolem 30 000 Kč a více, stacionární kondenzační kotel pro rodinný dům stojí až 80 000 Kč.

Výběr podle konkrétního řešení

Při volbě plynového kondenzačního kotle necháme odborníka vyhodnotit tepelné ztráty obytného objektu, doporučit výkonový rozsah kotle (minimální výkon kvůli frekvenci spínání), stupeň účinnosti, velikost zásobníku teplé užitkové vody, výkonovou řadu.

Kritérií k vyhodnocení je více, jejich posouzením se ale vyvarujeme chybného nákupu poddimenzovaného, nebo naopak zbytečně výkonného kotle pro dům či byt. Některé firmy a výrobci nabízejí tuto službu, včetně vyřízení celé dotace, na klíč.

Foto: Ariston

Cares Premium je plynový závěsný kondenzační kotel k vytápění a ohřevu teplé vody. Díky atraktivnímu vzhledu může být třeba i v kuchyni.

Samozřejmostí je dlouhá životnost produktu, obvykle kolem 15 let, při každoroční pravidelné kontrole.

Vhodný typ systému odvodu spalin konzultujeme s kominíkem. Komín musí mít příslušný průměr, délku a vyvložkování pro plynový přístroj daného výkonu, musí vyhovovat platným normám a předpisům, mít platnou revizi. Odvod spalin plynového kotle lze napojit do stávajícího komína, není-li poškozen předchozím užíváním.

Spalinové cesty můžeme vyvést po fasádě domu vzhůru, lze zajistit nucený odtah spalin pomocí ventilátoru, tzv. turbo. Pro odvod spalin jsou ideální kovové nerez materiály (hliník, ocel), kvalitní plasty nebo kombinace obojího - vnější potrubí kovové, vnitřní plastové.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Princip kondenzace

Konstrukce kondenzačních kotlů umožňuje, aby vodní páry (o teplotě 130 až 180 °C) tvořící podstatnou část spalin procházely do dodatečné části výměníku. V něm zkondenzují a část svého tepla použijí pro ohřev topné a přípravu teplé vody.

Nejvíce energie se získá při teplotách topné vody nižších než rosný bod spalin, který se u zemního plynu pohybuje kolem 57 °C. Při součtu takto získané energie a výhřevnosti zemního plynu je za optimálních podmínek dosažena provozní účinnost nad 100 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám