Hlavní obsah

Speciálně navržené kuchyně pomáhají při tréninku sebeobsluhy slabozrakých

Novinky, Iva Bastlová

Design není jen otázkou estetiky, dobrý design v sobě spojuje také funkci a ergonomii. V některém z případů ale může jít estetika téměř stranou a funkce je na prvním místě. Tak tomu bylo i při řešení kuchyní pro slabozraké a nevidomé, které najdeme v několika centrech v ČR. Jsou to speciální cvičné sestavy, které mají už ve čtyřech pobočkách Tyfloservisu (organizace poskytující sociální služby). Jejich autorkou je designérka Veronika Loušová, jež je mimo jiné také zakladatelkou organizace Czechdesign.

Foto: Archiv Tyfloservisu (7x)

Pro snadné rozlišení jsou na kuchyňských sestavách použity různé typy úchytek.

Článek

Jak má vypadat kuchyně, kterou skoro nevidíte? Každá sestava se skládá z různě barevných prvků, které spolu navzájem kontrastují (stěny, podlaha, kuchyňská linka a vnitřní prostory skříněk, spotřebiče, dveře, vypínače, zásuvky atp.).

Barevný kontrast vytváří zároveň vodicí linii, která zejména slabozrakým lidem umožňuje pohybovat se v prostoru kuchyně efektivněji a bezpečněji. Pro zajištění bezpečnosti při práci je prostor kuchyně vybaven různými typy ochranných prvků.

Foto: Archiv Tyfloservisu

Různé varianty a možnosti nasvícení jsou ve cvičné kuchyni velmi důležité.

Například kování umožňuje otevření dvířek horních skříněk mimo zónu pohybu člověka. Výklopy lze seřídit tak, aby se zastavily po sundání ruky z úchytky. Osoba tak ví, kde lze čelo skříňky nahmatat a opět zavřít.

Pro větší skříně může být dobrým řešením i posuvné otvírání. Rohový výsuv lze plně vysunout do přístupného prostoru, pro starší osoby by naklánění do hlubokého rohu představovalo možné riziko úrazu.

Foto: Archiv Tyfloservisu

Kování pro rohové skříňky zlepšuje přehlednost a dostupnost předmětů.

Zaoblené rohy úchytek a zapuštěné úchytky, ale také hmatově zajímavé a barevně kontrastující s čely skříněk. V sestavách lze nahmatat různé druhy úchytek a vše si vyzkoušet.

Vnitřní uspořádání skříněk je dostupné a přehledné. Pro tyto účely je kuchyně vybavena výsuvy a systémem vnitřního členění. Dna zásuvek nejsou bílá, jak bývá obvyklé, ale tmavá pro lepší kontrast s talíři a kuchyňským náčiním.

Foto: Archiv Tyfloservisu

Tmavý dřez kontrastuje se světlým nádobím, světlý se zeleninou.

Speciálně řešeno je i osvětlení kuchyně, neboť lidé s různými druhy zrakového postižení potřebují odlišně nasvícený prostor. Kuchyňská linka je tedy takovou malou laboratoří, kde si klienti mohou vyzkoušet, jaký druh osvětlení jim bude vyhovovat, v jakém barevném tónu a intenzitě. K těmto účelům jsou v kuchyni instalovány různé druhy svítidel umístěných tak, aby daný prostor nasvětlovala centrálně i lokálně a aby se u nich dala měnit intenzita světla.

Lze zvolit nasvícení pouze odrazem od stropu, světlo je jemné, osoby po operaci víček tak nepotřebují stínění - kšiltovku, kterou většinou nosí. Nasvícení linky je proti oslnění kryto lištou. Pro vyzkoušení je určen LED reflektor, který při blízkém silném nasvícení pomáhá vidět detaily předmětů. Osvětleny jsou i vnitřní prostory rohové a potravinové skříně.

Foto: Archiv Tyfloservisu

Kontrastní jsou i elektrické zásuvky na obkladové desce za linkou.

Posledním bodem, na kterém je postavena přístupnost kuchyně pro osoby se zrakovým postižením, jsou kuchyňské spotřebiče a další předměty jako součást vybavení.

Vybrané spotřebiče mají buď tlačítkové ovládání, nebo jsou dodatečně označeny speciálními hmatovými značkami. Pro vaření lze odzkoušet sklokeramickou, elektrickou i indukční plotýnku.

Foto: Archiv Tyfloservisu

Hrany dvířek jsou velmi kontrastní, což je pro slabozraké velmi praktické.

Cvičná kuchyně musí svým uspořádáním umožňovat i práci a dohled lektora nad zrakově handicapovanou osobou, která si zkouší na lince různé úkony. Zkušení lektoři zde vyučují sebeobsluhu, která pomáhá v orientaci zrakově postižených v prostoru, zvyšuje jejich bezpečnost při práci a zjednodušuje provádění činností potřebných pro přípravu jídel a vaření bez vizuální kontroly.

Odzkoušení si nových postupů a pomůcek umožňuje větší samostatnost a soběstačnost. Kuchyně také mohou být inspirací pro příbuzné, přátele a další zájemce o problematiku zrakově postižených, pro architekty a projektanty, kteří se zabývají návrhy bezbariérových interiérů.

Foto: Archiv Tyfloservisu

Výklopná dvířka jsou mnohem více ergonomická než otevíraná klasicky na panty.

Kuchyně pro slabozraké mají v Česku už téměř desetiletou historii. První vznikla v roce 2009 ve středisku Tyfloservisu v Karlových Varech, následovala realizace v Praze, Hradci Králové a nakonec v Českých Budějovicích. Nyní se připravuje další v pobočce v Plzni a pravděpodobně přibydou ještě další, aby lidé se zrakovými vadami měli možnost si je vyzkoušet na co nejvíce místech republiky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Trendy a novinky v interiérových dveřích

Interiérové dveře se dnes chovají jako učiněný chameleon. Dokážou na sebe vzít prakticky jakoukoli podobu, anebo rovnou zmizet. Bytovým architektům i běžným...

Výběr článků

Načítám