Hlavní obsah

Prohlédněte si jednu z nejpůsobivějších vyhlídkových staveb na světě

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V evropském Gibraltaru, v přírodní rezervaci Upper Rock, vznikla jedna z nejzajímavěji položených vyhlídkových staveb na světě. Výjimečná je nejen svou architekturou, ale i tím, že poskytuje výhled na Gibraltar, oceán, moře a africký kontinent. Nese příznačný název Skywalk neboli Procházka po obloze, kterou může návštěvník absolvovat po skleněné terase.

Foto: Archiv studia Arc Designs (5x)

Z netradiční stavby s mnoha skleněnými prvky je úchvatný výhled do okolí.

Článek

Atypická vyhlídka v zámořském území Spojeného království se nachází ve výšce víc jak 340 metrů nad mořem. Podle titulu Visit Gibraltar je tak umístěna výš než nejvyšší bod Londýna, moderní budova The Shard neboli Střep, která je také vyhledávanou moderní vyhlídkovou stavbou.

Architektonickým tvůrcem díla je místní studio Arc Designs. Vyhlídková stavba na vápencové skále je součástí turistického rozvoje oblasti, jehož cílem je poskytnout obyvatelům nevšední zážitky při poznávání dané lokality.

Foto: Archiv studia Arc Designs

V noci terasu odvětluje netypické podlahové osvětlení.

Stavba poskytuje jedinečný panoramatický výhled na krajinu, kde se setkávají různé světy - Evropa a Afrika, Středozemní moře a Atlantský oceán.

Struktura vyhlídky Skywalk byla postavena nad již dříve existující historickou vojenskou platformou, která sloužila jako základna pro protiletadlové zbraně Bofors během druhé světové války.

Foto: Archiv studia Arc Designs

Na vršek stavby se dostanete výtahem a pak po schodišti.

Designovým záměrem projektu je umožnit návštěvníkovi nové a bezkonkurenční výhledy ve všech směrech, včetně pohledu na skalnatý útes dole, současně odhalit přírodní a historickou povahu tohoto unikátního místa.

Vyhlídce dominují předně chladné materiály (sklo, ocel a beton) a technicistní provedení.

Foto: Archiv studia Arc Designs

Na terase nechybí lavička, ze které můžete sledovat okolí ze všech stran.

Konzolovaná chodba s prosklenou podlahou a balustrádou je obtočena kolem historické kamenné plošiny s ocelovými schody poskytujícími přístup k původní úrovni vojenské plošiny.

Okolo stavby je 2,5 metru široký prosklený chodník, který v návštěvnících vyvolá dojem, že se vlastně vznášejí ve vzduchu.

Foto: Archiv studia Arc Designs

Podlaha balkonů je ze skla.

Konstrukce je ukotvena k hornině sedmdesáti kotvami. To zaručuje, že odolá nejen nadměrnému zatížení návštěvníků, ale také značné rychlosti větru.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám