Hlavní obsah

Luhačovická vila od architekta Jurkoviče se měla stát vzorem českých rodinných domů

Novinky, Text: Ladislava Horňáková, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luhačovická vila Vlastimila ze začátku 20. století odrážela snahu slavného architekta Dušana Jurkoviče vytvořit českou vilu, český rodinný dům pro zlepšení úrovně bydlení českých vrstev - do té doby byli hlavními stavebníky především Němci. To se mu bezesporu povedlo, vila je dodnes inspirativní stavbou.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Zlínského kraje

Vila s adresou: Luhačovice, Betty Smetanové 244

Článek

Romantickou vilku architekt navrhl pro svého známého Františka Pospíšila, vedoucího strojovny, elektrárny, prádelny a maséra v Lázních Luhačovice.

Vila byla jednou z prvních staveb v nově se formující Pražské čtvrti mezi lázněmi a sousední obcí Pozlovice a dala podnět k vybudování dalších staveb.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Zlínského kraje

I zadní strana vily je hodně dekorativní.

Cihlovou a v patře hrázděnou vilku Vlastimilu s viditelnými trámy navrhl architekt v duchu hnutí moderny, uplatnil i secesní motivy v kombinaci s naturalistickými prvky.

Vstup do vily vede přes netradičně řešenou terasu na prstenových pilířích. Nad vchodem zvýšil autor působivost fasády vysokým schodištním oknem ze skleněných tvárnic, v patře doplnil rohovou dřevěnou verandu se štíhlými rovnými sloupy.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Zlínského kraje

Dobový snímek dokládá původní podobu vily.

Historie vily je spojena i se jménem skladatele Leoše Janáčka, který v ní několikrát bydlel v době svých léčebných pobytů v Luhačovicích.

V souvislosti se jménem architekta Dušana Jurkoviče můžeme mluvit o skutečném naplnění dobových tendencí v oblasti proměny lidové kultury a stavitelství.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Zlínského kraje

Nákres ilustruje zamýšlenou podobu stavby.

Jurkovičova tvořivost čerpala z tradičního stavebního řemesla. Prvky z lidové architektury, které utvářely vnější vzhled a části interiérů, sladil s nároky a požadavky uživatelů na moderní styl bydlení v duchu anglikanizujícího řešení rodinného domu.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Zlínského kraje

Plánek dokazuje symetrické umístění místností.

Až do roku 1964 žila ve vile stavebníkova rodina. Jeho dcera ji v tomto roce prodala jako rekreační zařízení a sama v ní zůstala bydlet až do své smrti. Při postupných úpravách vzala za své původní barevná výzdoba architektonických detailů.

V roce 2005 byla vila prodána do soukromého vlastnictví, noví majitelé se pokusili vrátit stavbě původní podobu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám