Hlavní obsah

Pavilon ve tvaru kokonu přímo vybízí k odpočinku

Novinky, Jana Nesvadbová

Je to pavilon, nebo je to kokon? Je to Ellipsicoon! Nizozemský architekt Ben van Berkel se svým týmem přispěl do kolekce projektu nazvaného Revolution Precrafted, který zájemcům nabízí prefabrikované domy a pavilony v limitovaných sériích, navržené předními světovými architekty a designéry. Nizozemci navrhli zajímavý a od pohledu velice útulný typ pavilonu, který má tvar kokonu.

Foto: Revolution Precrafted (5x)

Tvar kokonovitého pavilonu dává jasně tušit, že jeho návrh vznikl s využitím digitálních technologií.

Článek

Jednoduché eliptické linie, splétající se ve velký kokon, působí už na první pohled velice uklidňujícím dojmem. Jako by přímo diváka zvaly k tomu, aby vstoupil dále, překročil lavici a schoulil se k odpočinku do jeho ochranné náruče.

Přestože splétaná struktura vytváří na pohled pocit jistého soukromí a uzavřenosti před okolním světem, ve skutečnosti umožňuje nepřetržitý kontakt s okolím. Je jen na aktuálním obyvateli, jak se tento dvojaký jev rozhodne vnímat a který z jeho aspektů upřednostní.

Foto: Revolution Precrafted

Kokon má lehkou konstrukci, vyplétán je ručně, ze stébel z vysokohustotního polyethylenu.

Nizozemští architekti pod vedením Bena van Berkela navrhli pavilon kokonovitého tvaru primárně jako zajímavý designový doplněk na zahradu k rodinnému domu, jeho využití však může být různorodější.

Záleží jen na fantazii klienta, kam se toto hnízdo splétané ze stoprocentně recyklovatelného polyethylenu (HDPE) s vysokou hustotou rozhodne umístit. Radost by jistě udělalo například i na zahradě školek a škol, nebo třeba některých léčebných zařízení, kde nemají pohybově omezené pacienty.

Foto: Revolution Precrafted

Pavilon vzbuzuje příájemný pocit soukromí, přitom ale dopřává svému obyvateli dostatečný vizuální kontakt s okolím.

Ačkoli architekti vytvarovali uvnitř pavilonu po jeho obvodu lavici, na niž lze například ještě pro zvýšení pohodlí klást různé polštáře či dečky, splétaná podlaha může zejména mladší uživatele vybízet k usazení rovnou na zemi.

Čas zde lze tak trávit ať již pouhým osamoceným odpočinkem či četbou, tak i společným povídáním s blízkými, společnými hrami anebo třeba i muzicírováním.

Foto: Revolution Precrafted

Po obvodu stěn jsou lavice k posezení. Kdo chce, může si ale sednout uvnitř na zem.

„Ellipsicoon nabízí místo pro dočasné uvolnění, kde praktické aspekty, povinnosti a vyrušování každodenního života dočasně vyblednou a vládu převezme představivost,” říká o pavilonu Ben van Berkel.

Zajímavostí kokonu je jeho vznik. Snoubí v sobě prvky tradice i nejmodernější techniky. Navržen byl totiž za použití digitální techniky, což je z jeho tvarů zkušenějšímu pozorovateli také hned na první pohled patrné. Vyroben, v tomto případě doslova upleten, byl ovšem ručně.

Foto: Revolution Precrafted

V kokonu lze pohodlně odpočívat, ale třeba také číst, vyprávět si s přáteli, poslouchat hudbu anebo hrát různé společenské hry.

Kokon zabírá na pozemku plochu 15 čtverečních metrů, je téměř šest metrů dlouhý, mírně přes čtyři metry široký a necelé tři metry vysoký.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám