Hlavní obsah

Nová výšková budova zcela změní tvář dosud nenápadného města

Novinky, Jana Nesvadbová

Novou dominantu získá švédské město Nacka, ležící v bezprostřední blízkosti východního okraje Stockholmu. Dům nazvaný Discus pro město navrhli architekti ze studia Belatchew Arkitekter a jejich dílo je u místních pod velkým drobnohledem. Oprávněně. Bude to totiž úplně první výšková budova v obci a bude stát v jejím centru.

Foto: Belatchew Arkitekter (4x)

V centru švédského města Nacka vyroste první tamní výšková budova.

Článek

Stavba, která zcela změní dosud poklidnou tvář města, je první výškovou budovou v obci. Podle dosavadních plánů má mít 30 podlaží, na nichž nabídne rychle se rozvíjejícímu městu 450 až 500 bytů.

Kromě nich v budově tvořené dvojicí nestejně vysokých věží, spojených v základně, naleznou místo také obchody a samozřejmě veřejně využitelná prostranství. Jedním z důležitých prvků pak bude napojení na místní stanici metra na úrovni přízemí.

Foto: Belatchew Arkitekter

Nový dům bude mít třicet podlaží a rychle se rozvíjejícímu městu nabídne 450 až 500 bytů.

S žádostí o návrh budovy se na švédský ateliér obrátili zástupci developerské společnosti Sveafastigheter Utveckling. Návrh domu je v tuto chvíli hotov a z vizualizací se zdá, že by stavba mohla být dřevěná.

Použití konkrétních materiálů na konstrukci se ovšem ve skutečnosti ještě zvažuje. Jak ale sdělil Novinkám David Lerdell ze studia Belatchew Arkitekter, je možné, že právě dřevo by mohlo být v budově, tvořené třicítkou nestejně tvarovaných podlaží, nějak zastoupeno.

Starosta města Mats Gerdau si pochvaluje, že dům bude obklopen spoustou zeleně a zároveň sám dodá centru punc modernosti i hravosti. „Výškové budovy přitahují spoustu pozornosti, a proto musí být vzrušující už na pohled. Tato budova bude reprezentovat Nacku, stane se jejím symbolem, a proto chceme, aby to byla stavba odvážná. A to, dle našeho soudu, Discus je,” chválí projekt Nina Åmanová, městská architektka Nacky.

Foto: Belatchew Arkitekter

Discus se stane novým oreintačním bodem v centru města Nacka, se vstupem do metra v přízemí.

Na oplátku architekti velmi oceňují odvahu představitelů města. „Nacka je vizionářské město, které se nebojí zkoušet nové městské struktury a kombinovat tradiční zástavbu s výškovými budovami,” říká mimo jiné Rahel Belatchewová, zakladatelka architektonického studia.

Foto: Belatchew Arkitekter

Model budoucího objektu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám