Hlavní obsah

Posviťte si na zahradu, i večer je krásná

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěsná svítidla, lucerny na stromech, hořící louče, bodová světla osvěcující zdobné prvky zahrady jí vdechnou slavnostní nebo také intimní ráz.

Foto: Bonami (3x)

Svítící plastové LED koule se mohou kutálet po celé noční zahradě. Cena od 3499 Kč.

Článek

Teplé letní noci vyzývají k posezení či oslavám na zahradě, které se protáhnou až do pozdních hodin.

Foto: Bonami

Venkovní lampy Mimo značky Calabaz vypadají jako oblázky. LED žárovka a dobíjející baterie jsou uvnitř, lampa mění barevný svit v sedmi odstínech. Frekvenci změny volíme podle nálady. Cena 9999 Kč.

Napovězme jemným nasvícením, kde jsou v zahradě skrytá romantická zákoutí či jezírko s lekníny. Vždyť k zahradnímu osvětlení nemusí patřit jen to, které usnadňuje orientaci v okolí domu.

Nebojme se atypických svítidel a řetězů hýřících barvami. K létu neobyčejné věci a veselé odstíny patří!

Foto: Ikea

Lucernu na čajovou svíčku můžeme přenést na jakékoli místo v zahradě. Cena 149 Kč.

Radostná party

Na stůl rozmístíme lucerny pro různé typy svící, bezpečnější variantou z hlediska možného požáru jsou solární lucerny s LED žárovkou.

K zajímavé a dražší variantě patří solární LED nábytek, kostky na sezení, stolky, plastové LED květináče. Svítivost solárních světel se pohybuje v rozmezí 6 až 12 hodin po celodenním nabíjení baterie slunečním zářením.

Foto: Flera

LED pásy mohou rámovat okraj vodní plochy, v níž se odrážejí hvězdy.

K zahradní slavnosti patří barevné žárovkové řetězy. Mnoho světla však nezajistí, mají spíše dekorativní funkci. Obvykle se zavěšují nad posezení na terase, k bazénu, nad taneční plochu. Ovinout jimi můžeme také zábradlí, sloupky terasy a větve stromů, z nichž spustíme solární lampiony a lucerny.

Pamatujeme, že komáří samičky láká nejen lidský pot (a čím větší počet lidí, tím lépe), ale také bílé světlo. Proto vsadíme na zdroje poskytující žluté nasvícení, které dotěrný hmyz odrazuje. Jeho útoky omezíme také různými pastmi (PET lahev s pracujícím kváskem na dně) nebo levandulí či bazalkou v květináčích poblíž zahradního posezení.

Komárům vadí aroma hřebíčku, citrónové trávy a vratiče obecného, ovšem ten příliš nevoní ani lidem, takže ho umístíme dále od stolu. Pozor! Líhní komárů je zahradní jezírko, kaluže po dešti a sudy s dešťovou vodou, takže dále od nich.

Foto: Bonami

Bílá záře květináčů Eos dá vyniknout barevným květům, nezkresluje jejich odstín. Cena od 3499 Kč.

Jemná romantika

Intimní intenzitu světla poskytnou louče, svíčky, barevné lampiony a malé lucerny, vhodná jsou velmi dekorativní solární svítidla v podobě ptáčků, oblázků.

Nádech romantiky a tajemna dodají zahradě lucerny na bodcích osvětlující pěšinky z kamínků či mlatu, svítící koule, jejichž voděodolný typ položíme na hladinu jezírka či bazénu. Na stupíncích schodiště a okrajích terasy či bazénu se hezky vyjímají malá mihotavá světélka svíček.

Foto: Westwing

Lucerny vhodné k zavěšení do koruny stromu: béžová Amble (1499 Kč) a dvoubarevný Sherbon (849 Kč) z bambusu a ze skla, ryze skleněná Calne (249 Kč).

Bíle zářícím světlem zdůrazníme krásu rozkvetlých květin, siluetu stromů, lavičku, altán nebo okrasnou sochu či fontánku v zahradě.

Skalku s drobnými kvítky zpestří instalované kameny se zabudovanými LED bodovkami. Solárními LED pásy, které jsou pro použití v exteriéru zalité v silikonu, lemujeme okraje jezírka, terasy, můžeme jimi obtočit i větve a kmeny stromů.

Foto: Tchibo

Solární světlo s LED podtrhne dekoraci uvnitř lucerny. Nádoba je skleněná, rozměry (v/pr) 16 x 11 cm, s páskem v koženém vzhledu a otočným uzávěrem z ušlechtilé oceli. Cena 349 Kč.

Foto: Ikea

LED lampy Solvinden mohou být závěsné i stolní. Vypadají jako vázy. Dobíjecí baterie je uvnitř lampy skryta před deštěm, panel se solárním článkem je pod stínidlem.

Více světla

Intenzivnější světlo, při němž bychom mohli hrát stolní hry nebo si četli, už vyžaduje venkovní elektroinstalaci.

Nevýhodou je, že zatímco solární svítidla, hořící svíčky a louče můžeme přenášet, svítidla odkázaná na přívod elektrického proudu své místo nemění, proto ho dobře vybereme předem. Instalaci venkovních zásuvek svěříme raději odborníkovi.

Foto: Ikea

Osvětlovací barevný řetěz LED s 12 žárovkami by neměl chybět na žádné letní party. Cena 999 Kč.

Kabely určené k venkovnímu použití jsou vedené v zemi, ovládání bývá přímo v domě, může být vybavené časovým spínačem.

Venkovní elektroinstalace podléhají přísným bezpečnostním předpisům, protože jsou vystaveny někdy i extrémním vnějším podmínkám.

Foto: Eglo

Fasádní svítidlo slouží k orientaci v blízkém okolí domu.

Každé venkovní svítidlo musí mít vzhledem k vystavení dešti a sněhu krytí odpovídajícího stupně, ideálně s označením IP44 až IP68, vhodné i pod vodu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám