Hlavní obsah

Co nabízejí venkovní clony

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exteriérové rolety, žaluzie, látkové screeny v horkých letních dnech redukují příjem tepla skrz okno. Dokážou snížit teplotu v interiéru až o 10 °C.

Foto: Climax (4x)

Patentovanou hliníkovou lamelu S-onro lze nastavit tak, že do místnosti propouští až 21 % světla. Lamela přes den umožňuje výhled ven, větrání i při stažené roletě či úplné zatemnění v uzavřeném stavu.

Článek

Zatímco vnitřní stínění odráží světlo, ale nikoli teplo, to venkovní propustí množství světla podle naší potřeby a vstup tepla z větší části blokuje. V zimě pak doplňkově chrání před úniky tepla z místnosti.

A nabízí mnohem víc - soukromí před pohledy z okolí, zvukovou izolaci. Brání dopadu deště, krup, případně malých kousků větví na okno při nepříznivém počasí, minimalizuje zaprášení skla. Především bytelné předokenní rolety zvyšují bezpečnost stavby proti nevítaným hostům. Díky integrované síti řeší také problémy s obtížným hmyzem.

Foto: Minirol

U rolety Cablescreen vede látku nerezové vodicí lanko, které je při pohledu z interiéru téměř neviditelné.

Předokenní roletový systém

Skládá se z roletového pancíře, vodicích lišt a boxu. Ten může být zabudován do roletového překladu, díky němuž je mezi stíněním a oknem větší mezera.

Instalace přímo ve zdi nad oknem (zaomítací box) je častým řešením pro novostavby a při výměně oken i rekonstrukci starších domů. Dodatečně je možné umístit viditelný box na kterékoli okno zvenčí, kdy nezasahuje do stávajícího stavebního otvoru.

Foto: Minirol

Předokenní roleta v provedení dřevodekor oživí venkovsky laděnou i moderní stavbu. Zvyšuje zároveň bezpečnost prosklených dveří.

Rolety velmi dobře fungují jako zvuková bariéra, chrání i proti extrémnímu větru a dešti, umožňují úplné zatemnění. Perforované otvory některých typů v létě zajišťují ventilaci.

Foto: Velux

Venkovní roleta na střešní okna sníží vnitřní teplotu v letním období, umožňuje úplné zatemnění místnosti. Redukuje hluk deště a krupobití. Ovládáme ji ručně nebo dálkově elektricky či solárním napájením.

Kvalitní plastové typy mají podobné vlastnosti jako výrobky z hliníku, které jsou však větší zárukou bezpečnosti. Válcovaný hliník vyplněný izolační PUR pěnou je bytelnější, rolety mohou mít bezpečnostní prvky proti vytržení a nadzdvihnutí, takže stěžují proniknutí dovnitř stavby.

Hliník i plast jsou k dostání v mnoha barevných odstínech, imitují i barvu dřeva.

Foto: Climax

Mytí venkovních rolet je snadné. Stačí tlaková voda.

Luxusnější variantou jsou rolety z kvalitního, ještě ve výrobě kvůli zvýšení odolnosti, upraveného dřeva např. severského smrku, sibiřské borovice, tropického teaku. Hodí se spíše na stavby zasazené do přírody, jsou výrazným architektonickým prvkem.

Venkovní žaluzie a slunolamy

Žaluzie jsou většinou vyrobené z tvarovaného hliníku s horizontálně kladenými lamelami, mohou být plastové i dřevěné. Montujeme je podobně jako předokenní rolety přímo na okno či fasádu nebo do připraveného prostoru pod fasádou.

Výrobky s lamelami ve tvaru písmene C patří k nejběžnějším, nezajistí však úplné naklopení jedné lamely na druhou. Maximálního sklopení (zastínění) dosáhneme u žaluzií s lamelami ve tvaru Z nebo T.

Foto: Dafe-plast

Venkovní žaluzie jsou vhodné pro větší svislé plochy. Zachycují sluneční paprsky dříve, než proniknou do místnosti. Umožňují plynulou regulaci světla a zabraňují přehřívání místností.

Foto: Schüco

S lamelami tvaru C a Z lze realizovat i rohové konstrukce. Uspořádání je možné horizontální nebo jako konzolový systém (na snímku).

Slunolamy vytvářejí na stavbě zajímavý solitérní prvek, chrání totiž celé domovní stěny, nejen okna či dveře. Jsou vhodné pro velké plochy. Většinou se vyrábějí z hliníku, mohou být horizontální i vertikální, výjimkou nejsou ani šikmé varianty.

Pevné verze mají fixní polohu lamel a nelze s nimi hýbat. Slunolamy ale lze opatřit také pohyblivými lamelami s různými typy pohonů.

Foto: Schüco

Obdélníkové velkoplošné slunolamy ALB jsou z hliníku. Mohou být uspořádány vertikálně i horizontálně před fasádou nebo okny. Individuální nastavení slunolamu podle polohy slunce umožňuje efektivní stínění kdykoli během dne.

Svislé látkové clony

Jsou moderní alternativou k venkovním žaluziím a roletám. Tvoří je tkanina, která zcela omezuje průnik sluneční energie, ale zároveň umožňuje světlu proudit do interiéru. Míru zastínění a průhledu ven volíme podle hustoty látky.

Speciální stínicí tkanina screenových rolet i fasádních clon je navinuta na zesílené toči, může být v navinutém stavu uschována v boxu/kazetě. Různými způsoby ovládání (mechanika, motor) dojde k odvíjení látky a jejímu spuštění. Tkanina je proti silnému větru jištěna vodicím a spodním profilem.

Foto: Climax

Svislá fasádní clona Winrol je estetickým doplňkem fasády, kromě toho výborně stíní. Hlavními výhodami jsou jednoduchá konstrukce a snadná montáž boxu.

Látka bývá tkaná ze skelného vlákna obaleného ochranným povlakem PVC. Screen je extrémně pevný, omyvatelný, odolný vůči UV záření. Dokáže zadržet až 90 % slunečního tepelného záření, které by jinak dopadlo na sklo okna. Vyrábí se v mnoha barevných variantách.

Foto: Dafe-plast

Látková markýza určená pro šikmé střešní plochy ladí s konstrukcí zimní zahrady i s fasádou domu.

Způsoby ovládání

Motorovým pohonem je vybaveno i dosud ručně ovládané stínění (např. klika s převodovkou). Hřídelový pohon umístěný z venkovní strany napájí elektrická síť. Ovládáme ho vypínačem na stěně přes kabel nebo má vestavěn přijímač dálkového ovládání. Pak je trvale napojen na rozvod síťového napětí a ovládán bezdrátově i chytrým mobilem, přes PC, tablet.

Foto: Climax

Motorově ovládané venkovní rolety s viditelným boxem jsou určené k dodatečné montáži do již stojícího domu. Vodicí lišty se montují na rám okna nebo na fasádu.

Ovládáme-li elektricky či solárně poháněné výrobky dálkově, jsme šetrnější k lamelovým zámkům, což prodlužuje životnost předokenních rolet. Pohon zajistí, že se roleta zastaví, když narazí na překážku.

Foto: Velux

Dálkový ovladač Velux Integra pro použití se střešními okny téhož systému se používá snadno díky intuitivním funkcím s ikonami a předdefinovaným programům, které automaticky otevírají střešní okna, aby dovnitř mohl proudit čerstvý vzduch.

Automatické ovládání zajistí bezdrátové spínací hodiny s bateriovým napájením. Stačí nastavit čas a žaluzie se budou samy zavírat nebo otevírat. Pokud využijeme sluneční nebo větrné čidlo, stínění bude samo reagovat na aktuální počasí.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Markýza pro stín u oken

Ochranu oken před dopadem slunečních paprsků zesílíme markýzou.

Stíní prostor před okny nebo prosklenou stěnou.

Kotví se na stěnu, do stropu, vybrané typy na krokvové konzoly.

Jejich sklon má kvůli odtoku vody při dešti dosahovat minimálně 14°.

Chceme-li, aby slunce nízko nad horizontem markýzu nepodsvěcovalo, pořídíme si typ s výsuvným volánem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám