Hlavní obsah

Asymetrické vany šetří prostor i záda

Právo, Karolina Černá

V malé koupelně vyřeší nedostatek místa nesouměrná vana. Vyjde vstříc i potřebám rodiny, v níž se někdo rád koupe a jiný sprchuje. Poskytne oporu bedrům během lázně a bezpečné rovné dno při sprše za zástěnou.

Foto: Roca (2x)

Evergreenem mezi litinovými vanami je v prostoru samostatně stojící retro vana na nožičkách.

Článek

Vanu vybíráme podle velikosti koupelny, rozhodují také funkčnost a vlastnosti materiálu. Tvarově a rozměrově flexibilní vany jsou nejčastěji vyrobené z akrylátu a z kompozitních materiálů a najdeme je spíše v menších koupelnách.

Foto: Jika

Asymetrické vany umístíme do netypických a menších míst. Vana Tigo i boční panely jsou vyrobené ze 100 % akrylátu.

Trendem větších koupelen jsou na zdobných nožkách solitérně stojící vany s půvabnými liniemi. Zde přichází ke slovu také design.

Foto: ProCeram

Vana Vision MTS od italského výrobce Treesse nabízí 6 volitelných lázeňských programů s přídavky esenciálních olejů a minerálních solí, 3 módy koupelí, hydromasáže, automatické napuštění a vypuštění, chromoterapii, ozonoterapii a regulaci teploty vody.

Oblíbené materiály - akrylát

Je na dotek příjemný, pocitově teplý a měkký. Odvrácenou stranou jeho měkkosti, např. ve srovnání se smaltem, je menší odolnost proti poškrábání.

Vysoký lesk akrylátu snadno udržujeme běžnou péčí – pozor ale na abrazivní mycí prostředky a drápky domácích mazlíčků!

Foto: Ravak

Ladná křivka předního lemu akrylátové vany Magnolia elegantně rozšiřuje koupací prostor.

Akrylátové vany není třeba obezdívat, obkládat, akrylátové panely se rychle a snadno upevňují speciálním montážním systémem. Materiál usnadňuje a umožňuje instalaci madel, podhlavníků, baterií, můžeme do něj vrtat otvory.

Často používaný extrudovaný akrylát se vyrábí tažením, jeho vlastnosti jsou zachovány pouze v jednom směru. Fyzikální vlastnosti ve všech směrech si zachovává tzv. litý akrylát, je dražší a také odolnější.

Foto: Ravak

Symetrický a jednoduchý tvar akrylátové vany Freedom s příjemným sklonem na obou stranách podporuje relaxaci a díky odtoku umístěnému uprostřed zve ke koupeli i dvě osoby najednou. Rozměr 170 x 80 cm.

Foto: Laufen

Akrylátovou vanu Palomba navrhlo designérské duo Ludovica a Roberto Palomba. Samostatně stojící vana má rozměry 180 x 90 cm.

Smalt

Je odolnější proti poškrábání a cenově dostupnější. K jeho minusům patří špatné tlumení zvuku, omezený výběr tvarů i rozměrů a nízká izolační schopnost. Když vanu napustíme horkou vodou, povrch ocelové smaltované vany se zahřeje až po několika minutách.

Vany vznikají lisováním hlubokotažného ocelového plechu, na který se nanáší smalt. Povrchu nevadí chemikálie ani přísady od koupele. Po pádu těžkého či ostrého předmětu však může dojít k oprýsknutí smaltu.

Foto: Laufen

Vanu z kolekce Val navrhl designér Konstantin Grcic z Mnichova. Samostatně stojící vana je vyrobená z jednolitého materiálu Sentec.

Prostor a svoboda

Svobodou ve tvarování vynikají akrylátové vany a vany z kompozitních materiálů, proto si vystačí s menšími prostory. Volně stojící vany jsou tvarem spíše tradiční a vyžadují prostor – jsou středem pozornosti v designově řešené koupelně, za sklem směrem do zahrady nebo přímo v centru místnosti.

Foto: Siko

Samostatně stojící designová vana Laguna Zita je vyrobená z litého mramoru (směs syntetické pryskyřice a mletého dolomitu). Rozměr 170 x 88 cm.

Foto: Roca

Samostatně stojící akrylátová vana je součástí kolekce Element, která odráží kreativitu svého duchovního otce, architekta Davida Chipperfielda. Se svou jasnou preferencí geometrických tvarů se celá sada hrdě hlásí k minimalismu, používá robustní prvky.

S rozšířeným využitím akrylátu přišel boom rohových van. Ačkoli jsou schované v koutě, vyžadují více místa, hodí se tedy do větších koupelen.

Symetrické rohové vany mají tvar pravoúhlého trojúhelníku, asymetrické disponují různě dlouhými odvěsnami a jsou žádanější při rekonstrukci, dokonce i v menších koupelnách.

Foto: Ravak

Prostorově nejúspornější řešení pohodlného koupání a sprchování v kombinaci s třídílnou zástěnou. Spolu s umyvadlem umístěným nad vanou v prostoru nohou představuje BeHappy vše, co malá koupelna potřebuje.

Luxusnějším trendem jsou zápustné vany rozmanitých tvarů, jejichž instalace je však technicky náročná a drahá.

Bezpečí, přítok, odtok

Vana má být dostatečně velká, aby se v ní pohodlně vykoupal i nejvyšší člen rodiny. U velkých van (např. délka 180 cm a šířka 80 cm) je dobré využít ergonomického tvarování, které brání podklouznutí těla. Podhlavníky slouží jako opěrka šíje, vlastní opěrku mohou mít paže i chodidla.

Foto: Ravak

Jako v křesle si připadáme při koupání v ergonomicky tvarované vaně s oporou hlavy, beder i chodidel.

Pro společné koupele dětí, ale i dospělého páru je vhodné zvolit vanu s odtokem uprostřed, aby na něm nemusel nikdo sedět, jakkoli jsou některé odtoky řešené diskrétně.

Foto: Ravak

Vana You se napouští v horní zádové části. Systém WarmFlow funguje buď jako způsob napouštění vody zpod podhlavníku, nebo v případě hydromasážního systému zároveň pracuje jako masážní tryska.

Praktická je nástěnná baterie instalovaná nad středem vany, takže nikoho netlačí do zad. Bezpečným řešením z hlediska úrazu o vodovodní baterii je napouštění přepadem sifonu, kdy podomítková vanová baterie vystupuje do prostoru nad vanou jen minimálně.

Foto: Ravak

Vodopádové vanové baterie umí vytvarovat vodu do širokého plochého proudu. Zvládnou i sprchování, jsou vybaveny přepínačem a ruční sprchou s hadicí.

Protiskluzová povrchová úprava (antislip) brání uklouznutí. Využít lze i speciální nalepovací brzdné pásky nebo kruhy, časem se však mohou odlepovat. Řešením je i zakoupení gumové podložky s výstupky, kterou v případě potřeby položíme na dno vany.

Foto: Kärcher

Díky ručnímu parnímu mopu s nástavcem se nemusíte při čištění vany ohýbat.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Těžký luxus

Vysokou hmotností a vyšší cenou vynikají vany vyrobené z litiny a z kompozitních materiálů. Mají vysoké izolační vlastnosti, které uspokojí milovníky hodinových lázní.

K luxusnějším výrobkům patří vany z litého umělého mramoru. Odolávají oděru a nabízejí různé anatomické tvarování povrchu.

Přírodní kámen a dřevo vyžadují zvláštní péči, tyto materiály se používají v případě zhotovení statisícové zakázky na míru.

Ergonomická péče o vanu

Nejčastější chybou při čištění vany je nejen používání agresivních a abrazivních čisticích prostředků, ale také předklon vestoje s pokyvováním zad do stran ve snaze dosáhnout co nejdále do vany.

Vanu čistíme vkleče před předním panelem, přičemž houbou myjeme její vnitřek, až kam dosáhneme. V takovém případě je lepší čistit samostatně stojící vanu, k níž máme přístup ze všech stran. Nebo si zkrátka do vany vlezeme, dosáhneme tak snadno do celého jejího prostoru. Práci vestoje vně vany ulehčí náčiní jako např. mopy a parní čističe na teleskopické tyči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám