Hlavní obsah

Pasivní byt v novostavbě ovládl italský design

Právo, Sylva Svobodová

Koho zajímají úspory, zdravé vnitřní klima a chce žít v čistém prostředí, určitě preferuje bydlení v pasivně energetickém domě. Soukromých rodinných domů přibývá jako hub po dešti, ale pořídit pasivní byt v novostavbě je už celkem vzácnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čistota tvarů, nápaditost a noblesa, stejně jako zachování jednotného rázu všech místností je hlavním mottem studia, které prostor vybavovalo.

Článek

Sociální vybavenost, dostupná městská doprava, možnost rychle se dostat do práce – to jsou výhody, kvůli nimž volíme bydlení ve městě. Na druhé straně zároveň hledáme klid a zeleň, což se může zdát na první pohled jako nemožné.

V pražských Malešicích, v projektu Ecocity developera JRD, takové propojení ale najdeme: v blízkosti jsou les i park, občanská vybavenost, sportovní i nákupní centrum.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zajímavý 3D efekt vznikl u kuchyňské linky díky sádrokartonovému obložení ve stejném odstínu jako tmavý obklad nad pracovní deskou. Detail zvýrazní bíle lakovaná dvířka s bezúchytovým systémem push-pull, která jsou vizuálně propojená do tvaru větrníku.

Bytové domy jsou postavené v energeticky pasivním standardu, takže za provoz a náklady na teplo výrazně ušetříme. Jednoznačným bonusem je i parkovací stání v podzemních garážích, předzahrádky, terasy, balkóny, zelené střechy a sklep ke každému bytu.

Zelená architektura

Postavit bytový dům ve městě, kde se cítíme volně a v kontaktu s přírodou, se dokonale podařilo architektům ze studia Podlipný Sladký architekti. Domy vůči sobě orientovali tak, aby si nestínily a tvořily kompozičně jednotný celek, a to jak z pohledu zvenku, tak i z interiéru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Plocha mezi domy je koncipována jako volný prostor s parkovou zelení, která je rozdělena do několika výškových úrovní: tvoří ji mj. soukromé předzahrádky, příjemný vzhled pak doplňují zelené střechy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Velké prosklené plochy, dostatek světla a vzdušnost jsou jednoznačnou předností bytu. Interiéru dominuje bílá barva v kombinaci s odstíny hnědé.

Fasády mají přírodní odstíny, dominují jim velká prosklená okna obývacích pokojů, umístěná ve vystupujících arkýřích. Díky tomu přivádějí do prostoru hodně slunce a světla. Skvělý výhled je i z jednotlivých teras, všichni ocení i parkování v podzemních garážích.

Interiér v italském stylu

Vzorový byt 3+kk s užitnou plochou 69 m2 je vzdušný, prostorný, světlý a funkční zároveň. Má samostatné WC, prostornou koupelnu s vanou a dvojumyvadlem, s možností vybudování pohodlného sprchového koutu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čelo postele v ložnici je obložené dřevěnými lamelami, které plynule navazují na dřevěnou světlou podlahu. Tmavě hnědé bytové textilie pokoj přirozeně zútulňují.

Srdcem pasivního bytu je velký obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelnou, do kterého vstupuje dostatek světla z lodžie a prosklených oken. Byt má příjemnou předsíň s vestavěnou skříní a dva samostatné pokoje, které slouží jako ložnice a dětský pokoj, případně pracovna.

Elegantní byt nese jasný styl a rukopis italského designu. „Čistota tvarů, nápaditost, originalita a zároveň vytvoření kompaktního a logicky propojeného celku byl naší prioritou,“ říká Max Palladinelli, tvůrčí šéf studia Palladinelli interiors.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pohodlná vana a dvojumyvadlo jsou pro čtyřčlennou rodinu ideální. V koupelně je i prostor na vybudování sprchového koutu.

Důležitý je důraz na detail, propojení bílé barvy (prostor opticky zvětšuje) a tmavších odstínů hnědé, které interiéru přidávají na útulnosti.

„Nepřehlédnete designový věšák v předsíni, skleněný jídelní stůl nebo čelo postele v ložnici obložené dřevěnými lištami ladícími s podlahou,“ vysvětluje manažerka studia Lucie Zajícová.

Výhody řízeného větrání

Je to jednoduché: systém řízeného větrání s rekuperací tepla zajišťuje přísun čerstvého vzduchu do bytu a filtry jej zbavuje nečistot a prachu z venkovního prostředí.

Vzduch odváděný z interiéru pak v rekuperačním výměníku předá většinu tepla získaného při provozu bytu, spotřebičů a lidí přiváděnému vzduchu. Přiváděný vzduch má díky tomu příjemnou teplotu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prostorný balkon, s možností vstupu z obývacího pokoje a pracovny, nabízí výhled do zeleně a klidného prostředí.

V zimě i v létě je teplota v interiéru stabilní, není potřeba otvírat okna. Skvělá je i optimální vlhkost vzduchu, což hlídají zabudovaná čidla. Prach žádný není, takže se v bytě lépe dýchá a snáze uklízí.

Větrání v bytech je navíc automaticky řízeno počítačovým systémem, takže si s provozem nemusíme dělat starosti.

Technické údaje

Vytápění: teplovodní systém s malými otopnými tělesy, samostatné měření tepla, studené i teplé vody, vlastní nastavení a ovládání, regulované termostaty

Konstrukční systém: masivní zděný stěnový systém z vápenopískových bloků, železobetonové monolitické stropy a stěny v místech určených statikou domu. Příčky v bytech — zděné sádrové bloky tl. 100 mm

Pasivně energetický bytový dům, vybavený systémem řízeného větrání s rekuperací tepla, český výrobce Atrea

Zelené střechy: systém Knauf Insulation Urbanscape extenzivní zeleň

Okna: masivní dřevěná s izolačními trojskly, obklady a dlažba německého výrobce Nordceram, sanitární vybavení značek Kolo, Gelco a Kludi

Podlahy: dřevěné Steiner, lakované vnitřní dveře německého výrobce Blanke

Zařízení: italští designéři studia Palladinelli interiors

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám