Hlavní obsah

Studenti designu navrhli koupelnové doplňky ve tvaru jeřábu, koruny nebo zajíce

Novinky, tnk

Studenti a stážisté Ateliéru keramiky a porcelánu Uměleckoprůmyslové školy v Praze vedeného Maximem Velčovským vystavují v Praze až do konce května své návrhy neotřelých koupelnových doplňků. Ty se stanou inspirací pro všechny, kdo nemají rádi špinavé kelímky od pasty, zuby ve skleničce nebo poházené šperky na umyvadlech.

Foto: Prague Gallery, UMPRUM, Novinky.cz

Odvážným návrhem je jeřábovitý magnetický držák na mýdlo, projekt Tomáše Bárty s názvem Mejeme si ručičky. Zaujal i držák toaletního papíru Trofej od Kateřiny Borovcové.

Článek

Výstava prací nese název Dobré ráno. Práce studentů na ní jsou výsledky semestrálního úkolu. Studenti se pokusili oživit koupelnový prostor a dodat mu na hravosti.

V koupelnách je obecně málo prostoru, návrhy jsou tak zaměřeny hlavně na užitečné a funkční produkty.

Foto: Novinky

Elegantním zpestřením koupelny se mohou stát parníčky od Moniky Markytánové. Zubní protézu elegantně schovají neprůhledné dózičky od Jany Štefkové.

Mezi vystavovanými věcmi najdeme například řadu různě zpracovaných stojánků a kelímků na zubní kartáčky, bezpochyby mezi nimi zaujme návrh inspirovaný královskou korunou, který je estetický i hygienický.

Zubní kartáček má minimální kontakt s držákem, a tak se nestává, že by po něm stékala voda do jednoho místa. Cílem autorky bylo, aby kartáček zůstával suchý a čistý.

Foto: Novinky

Zábavným prvkem do koupelny jsou objekty pro odkládání šperků ve tvaru králíků od Terezy Hruškové. Díky barevné střídmosti se autorce podařilo vyvarovat se kýče spojeného s tímto motivem.

Nechybí řada mýdelníků, které umožňují odtok vody prostřednictvím drážek nebo prohlubně.

Jako recese pak působí monumentální držák na toaletní papír s přízviskem Trofej. Ten je určený jen pro jednu roličku papíru a vychází z tvaru petrolejových lamp.

Foto: Novinky

Odkládání zubních kartáčků do kalíšků je zpravidla po čase nehygientické. S řešení přišla Adéla Chorá, která navrhla objekty Koruna, které minimalizují kontakt s držákem.

Studenti se zamýšleli i nad objekty, které nejsou určeny pro veřejnost, ale v koupelnách je jich často celá řada.

V rámci výstavy tak nechybí poklopy a dózičky na osobní předměty, jakými jsou kosmetické vatičky, zubní náhrady aj.

Foto: Novinky

Ke koupelnám tak nějak patří nebesky modrá barva. Tak proč nepřidat i kalíšky ve tvaru oblak od Davida Radama. Prostoru dodá na stylovosti i plastika inspirovaná vládcem moží - bohem Poseidonem od Dávida Valoviče.

Inspirací studentům byla především voda, ale najdou se zde i jiné motivy, jako například v koupelnách se čas od času objevující plíseň.

Jen jeden z vystavovaných produktů bude vybrán k realizaci v sériové výrobě. Ve výběru by mohla pomoci i veřejná anketa, která na výstavě probíhá.

Výstava vzniklá ve spolupráci s firmou Laufen trvá až do konce května, najdete ji v Prague Gallery „Art of bathrooms“, na adrese I. P. Pavlova 1789/5 Praha 2.

Reklama

Související témata:

Související články

I sprchové zástěny podléhají designu

Pro každodenní používání sprchy je důležité, aby měla vhodný rozměr, tvar, ale také dobře těsnila, nezadrhávaly se dveře a sklo se snadno udržovalo v čistotě....

Výběr článků

Načítám