Hlavní obsah

Multifunkční budova v blízkosti nádraží změní vzhled města

Novinky, nes

Prázdné místo v blízkosti nádraží Saint-Jean v Bordeaux na jihozápadě Francie se rada města rozhodla zaplnit novou budovou. Jedním z projektů, který poutá pozornost odborné i laické veřejnosti, je návrh čtveřice výškových domů s multifunkčním využitím, již navrhují francouzští a japonští architekti ze studií laisné roussel a Sou Fujimoto Architects. Název zní Canopia a jak je u tohoto tandemu již zvykem, jde o lehké, vzdušné budovy hýřící spoustou venkovních prostorů a především - zeleně.

Plánovaný návrh čtveřice multifunkčních budov ve francouzském Bordeaux Video: laisné roussel

 
Článek

Rada města vyhlásila soutěž na nejlepší projekt teprve v prosinci loňského roku. V zadání stálo, že objekt má mít dřevěnou kostru a má být vysoký 50 metrů. Což už samo o sobě znamená, že půjde o jednu z nejvyšších dřevostaveb na světě.

Způsob využití komplexu má být smíšený, architekti v něm proto na ploše 17 000 m2 vyčlenili prostor pro 199 bytů, 3770 m2 plochy připadá na kanceláře a 500 m2 pak pro obchody v přízemí.

Foto: sou fujimoto + laisné roussel

Čtveřice padesátimetrových staveb má být vybudována jen ze dřeva.

To, čím se projekt francouzsko-japonského týmu odlišuje od jiných návrhů, je jejich styl vidění budov. Nespatřují v nich totiž jen přístřeší pro stanovený počet bytů nebo kanceláří, ale vidí v nich především místo pro společenský a společný život jejich obyvatel. A tomu přizpůsobují vždy svůj návrh.

Dbají na to, aby se lidé měli příležitost spolu potkávat, aby měli kde se procházet, posadit se, odpočívat a trávit chvíle volna. Třeba i zahradničením.

Foto: sou fujimoto + laisné roussel

Jak je pro tandem obou architektonických studií typické, jejich projekt je plný zeleně.

Nepřekvapí proto, že na střechy domů umístili rozsáhlé zahrady a vinice, zelení vybavili i četné balkóny a dokonce i v centru projektu vytvořili zelenou oázu.

Architekti rovněž slibují, že zelené plochy nebudou jen samoúčelné, mnohé z nich budou osázeny jako zeleninové a ovocné zahrady, aby z nich obyvatelé měli i praktický užitek. Na střechách jsou vyčleněny prostory také pro úložiště kompostu a zásobníky vody.

Foto: sou fujimoto + laisné roussel

Architekti slibují nádherné výhledy z domu do okolí.

Vzhledem k plánované výšce budov je zřejmé, že z jejich střech bude nádherný výhled do okolí. A také naopak, protože se stanou jedním z nejvyšších objektů široko daleko, budou sloužit nejenom jako skvělý orientační bod v dané lokalitě, ale především výrazným a zajímavým způsobem pozmění tvář dané části města.

Autoři projektu slibují obzvláště hezké vyznění komplexu v noci, kdy se rozžehnou okna v bytech a zasvitnou proti temnému nebi.

Foto: sou fujimoto + laisné roussel

Komplex čtyř budov je naplánován do blízkosti nádraží Saint-Jean v Bordeaux.

Kostra domů je navržena ze dřeva stříbrné jedle, eventuálně smrku. Má být využito na veškeré trámy a pilíře, doplní je však i GLT stavební hranoly, aby se zvýšila stabilita budov. Podlahy jsou navrženy z CLT panelů.

Jinými slovy, výběrem materiálu architekti míří k tomu, aby jejich projekt získal certifikát „Biosourcé” označující díla vytvořená pouze z biomasy. To znamená ze zdrojů čistě přírodního původu s výjimkou geologických či fosilních materiálů.

Foto: sou fujimoto + laisné roussel

Plánek projektu

Foto: sou fujimoto + laisné roussel

Typy bytů

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám