Hlavní obsah

Multifunkční dřezy nabízejí odolnost i komfort

Právo, Sylva Svobodová

Multifunkční dřez umí spoustu věcí. Kromě omytí je se správnou výbavou i šikovnou pracovní plochou. Pojezdová prkénka, odkapávací misky, nerezové mřížky nejsou zbytečné, ale pomohou lepší organizaci při vaření. Pro komfort práce u dřezu je důležitý rozměr, pro odolnost volba materiálu.

Foto: FRANKE (2x)

Dřez Orion s odkapem a malým dřezem, designově skrytý přepad, dostupný ve čtyřech barevných provedeních (černá, hnědá, kávová a bílá). Tectonite – syntetický materiál s povrchem s příměsí skelných vláken. Mimořádně odolný a pevný, 100% recyklovatelný.

Článek

V dřezu oplachujeme pokrmy, čistíme je, ale dřez umí nabídnout i něco navíc: s pojezdovými prkénky, která se bezpečně pohybují v profilovaných drážkách, je to další vítaná pracovní plocha. A to ocení zejména ženy, které mají k ruce malé pomocníky.

Foto: IKEA

Dřez s odkapávačem, materiál směs křemene, možná černá i bílá varianta. Určeno do rámu skříňky o šířce nejméně 60 cm, záruka 25 let, cena 5040 Kč.

Odborníci z praxe potvrzují, že při plánování kuchyně mnozí podceňují velikost a vybavení dřezu, což je dodatečně mrzí.

Keramika

Díky hladkému povrchu se keramický dřez skvěle udržuje a čistí. Často je keramika ošetřena speciálním přípravkem zabraňujícím ulpívání nečistot.

Foto: IKEA

Dvojitý bílý dřez, materiál glazovaná keramika. Vhodný do rámu skříňky o šířce 80 cm, na pracovní desky s minimální tloušťkou 3,8 cm. Cena 4340 Kč.

Keramika je velmi odolná vůči poškrábání, stálobarevná, odolná vůči nárazům. Nevadí jí vysoká teplota, proto se nemusíme bát odložit do dřezu horký hrnec nebo pánvičku. Je to prověřená klasika.

Foto: WWW.BLANCO.CZ

Keramický dřez Palona je prostorný a hluboký, má nízký okraj. Keramika s hladkým povrchem se skvěle udržuje v čistotě, je odolná proti poškrábání, vůči nárazům. Do dřezu lze odkládat bez obav i horké hrnce přímo z plotny. Cena 16 290 Kč.

Nerez

Ideální materiál do kuchyně, ale jen v případě, když je použita ušlechtilá nerezová ocel o dostatečné tloušťce.

Luxusní nerez dřezy mají tloušťku 1,2–1,0 mm, standardní dřezy jsou silné 0,6 mm.

Foto: FRANKE

Nerezový jednodřez s odkapem a malým dřezem, vhodný pro horní montáž i zabudování do roviny. Designový skrytý přepad, ventil jako součást dna dřezu omezuje usazování nečistot, dřez opatřen antibakteriální vrstvou.

Materiál je korozivzdorný, nevadí mu vysoké teploty, je hladký a bez pórů, snadno se udržuje v čistotě. Zvládne vylitou kávu i víno, nezanechává skvrny.

Foto: WWW.BLANCO.CZ

Nerezový dřez Andano XL 6 S Compact je vybaven víceúčelovou nerezovou miskou a skleněnou krájecí deskou. Typickým prvkem této novinky na trhu je boční lišta pro baterii a ovládání výpustí, stejně jako rovné linie odkapní plochy. Cena 15 590 kč.

Granit

Důležité je složení materiálů, proto se nespokojíme s náhražkami, ale volíme prémiové značky (Blanco-Silgranit, Franke Fragranit, Sinks apod.)

Tyto granity mají lepší vlastnosti, jako jsou pevnost, stálobarevnost, odolnost proti nárazu, vrypu, teplotě do 200 °C.

Foto: WWW.BLANCO.CZ

Silgranitový dřez Elon je vhodný i do malé kuchyně, má rozšířenou odkapní plochu. Praktická je posuvná odkapávací mřížka, díky které získáme další prostor pro odložení hrnců a pánví. Materiál se snadno udržuje, je odolný vůči poškrábání. Cena 8490 Kč.

Materiál kvalitních dřezů musí mít 80 % křemičitých písků, zbytek tvoří pojivo a barvivo. Jak je poznáme? Na dotek je dřez hedvábně jemný, ale materiál je tvrdý, neporézní.

Určitě si prohlédneme barevný vzorník kamenů s různými odstíny a strukturou materiálu a nebojíme se kombinovat.

Foto: WWW.SIKO.CZ

Rohový dřez o velikosti 960 x 500 mm, hloubka 200 mm. Materiál fragranit s antibakteriální úpravou. Odolný vůči skvrnám, ulpívání nečistot a poškrábání. Cena 7950 Kč.

Vodní kámen pryč

Všechny materiály mohou trpět usazováním vodního kamene. Odstraníme ho roztokem octa nebo citrónovou šťávou, necháme působit několik hodin. Použít lze i speciální čisticí pasty (Franke Twister, Toro Silgranit Blanco Activ).

Na umělé materiály platí kartáček se štětinami, na nerez i hrubší houbička. Očistu provádíme 2x za měsíc.

Nepodceňme hloubku

I když máme myčku, neberme dřez jako pouhý doplněk. Je důležitý a nejvíc na něm oceníme velikost a hloubku, což využijeme při mytí nádobí i přípravě pokrmů.

Foto: IKEA

Jednoduchý kulatý dřez z nerezavějící oceli, vhodný do rámu skříňky o šířce minimálně 50 cm. Pod dřezem je materiál pohlcující zvuk, samočisticí sifon. Cena 1045 Kč.

Minimálně žádejme hloubku 190 mm, ale hlubší dřez je lepší. Určitě totiž do myčky hned nestrčíme špinavý pekáč, a když ho pohodlně neopláchneme ve dřezu, bude nás to v kuchyni omezovat.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám