Hlavní obsah

Na střechy chat a chalup se dobře hodí vláknocementová krytina

Novinky, nes

Na střechu rekonstruovaných i nově stavěných rekreačních objektů se výborně hodí lehká krytina z vláknocementu. Má výrazný vzhled a svým vzezřením dokáže hezky napodobit tradiční krytinu z pokrývačské břidlice. Její předností je nejen dlouhá životnost, ale i nízká hmotnost a schopnost odolat vlivům počasí i mechům.

Foto: Cembrit (2x)

Lehká vláknocementová krytina se ideálně hodní na střechy chat a chalup.

Článek

Vláknocementová střešní krytina je vyrobena ze směsi cementu a dnes již pouze neazbestových vláken (například PVA), která jsou nenasákavá. Vznikají opakovaným nanášením vrstev materiálu na sebe. Ty se pak k sobě slisují a eventuálně ještě vytvarují do vlnitého profilu.

Směsi pro jednu až dvě horní vrstvy na vnější straně krytiny jsou obohaceny o trvanlivé akrylátové barvy a také o látky zabraňující růstu mechů.

Foto: Stavebniny DEK

Vláknocementová krytina může úspěšně imitovat tradiční výrobky z pokrývačské břidlice.

Někteří výrobci přibližně doprostřed tloušťky materiálu krytiny vkládají pásku (například z PP - polypropylen), která ji pomáhá udržet pohromadě a zabraňuje propadům střechy v případě eventuálního lokálního nárazu.

Technické požadavky

Při návrhu střechy s vláknocementovou krytinou je třeba zohlednit minimální požadovaný sklon, který u krytiny s rovným profilem musí být vyšší než 18°, s vlnitým pak více než 10°.

„Při volbě krytiny je vhodné zohlednit klimatickou oblast, ve které se stavba nachází. Pro náročnější podmínky se vyrábí krytina typu Horal, se zesílenou tloušťkou. Její výhodou je snadná tvarovatelnost, různé atypické tvary střechy, vikýřky, střešní okna atd. nejsou problémem,” říká marketingová manažerka společnosti Cembrit, Martina Horkelová.

Foto: Cembrit

K přednostem lehké, vláknocementové krytiny patří možnost jejího využití na různé tvarově náročnější prvky.

Důležité je podle odborníků při návrhu střechy s vláknocementovou krytinou vzít v potaz také požadavky na míru ochrany podstřešních prostor.

„Při návrhu krytiny je nutné zohlednit sklon střechy, klimatické podmínky v místě stavby a také požadavky na míru ochrany podstřešních prostor. Spolu s krytinou je nutné navrhnout a provést také doplňkovou hydroizolační vrstvu (DHV),” doplňuje vedoucí technické podpory nákupu Stavebnin DEK, Ing. Petr Řehořka.

Podle jeho rady se s prosbou o kontakt na zkušeného a spolehlivého pokrývače může majitel chaty nebo chalupy obrátit právě na prodejce stavebnin, který by mu měl umět doporučit vhodnou firmu.

Hmotnost může hrát roli

Jednou z vlastností vláknocementové krytiny je výrazně nižší hmotnost v porovnání s pálenou či betonovou krytinou. To ji přímo předurčuje pro využití při rekonstrukcích.

Nízká hmotnost totiž obvykle znamená nižší nároky na krov střechy, který díky tomu lze v určitých případech a samozřejmě při dodržení všech stavebních pravidel navrhnout v subtilnější podobě. Tak lze do jisté míry i něco ušetřit.

Foto: Stavebniny DEK

S dostatečnou hravostí a nápaditostí lze vytvořit z vláknocementové krytiny například zajímavé vzory ve štítě budovy.

Orientační hodnoty plošné hmotnosti obvyklých typů krytin
KrytinaHmotnost
Vláknocementová maloformátová13 - 22 kg/m2
Pálená45 - 65 kg/m2
Betona40 kg/m2

Co se starou azbestovou krytinou

Při rekonstrukci střechy je dobré již dopředu začít přemýšlet zároveň o likvidaci té staré, která může obsahovat azbestová vlákna. Na to se specializují firmy, jejichž kontakty lze získat nejen na internetu, ale také například od pokrývačů. Někdy demontáž střechy a likvidaci staré krytiny obstarají přímo oni.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám