Hlavní obsah

Cenu za nejlepší design Red Dot má česká vířivka Lyra, koš Minimum i křesla Split

Novinky, tnk

Cena Red Dot má pomáhat lidem objevovat a poznávat kvalitní design. Mimo jiné i ten český. Objevy poroty soutěže Red Dot 2016 z Čech jsou letos křesla Split od TONu, vířivka Lyra od USSPA a odpadkový koš Minimum od výrobce městského mobiliáře mmcité1. Cenu má i Mikov za nože Pocket. Ocenění získala i designérka Anna Marešová za vibrátor Whoop.de.doo.

Foto: USSPA, TON (3x), mmcité1 (2x)

Výběr z letošního nejlepšího českého produktového designu

Článek

Ocenění Red Dot Award se uděluje ve třech základních kategoriích - za produktový a komunikační design a za designový koncept. Jde o jednu z nejširších designových výběrových soutěží na světě.

Produkty mohou získat nejvyšší ocenění Best of Best (Nejlepší z nejlepších) nebo ocenění Vítěz či získat alespoň čestné uznání. Letos zaujalo hned několik českých produktů, které se mohou pyšnit prestižním puntíkem tvořeným červenou spirálou.

Cenu udělilo centrum Nordrhein Westfalen a porota více jak čtyřiceti expertů (nezávislých designerů, pedagogů a odborných žurnalistů).

Vířivku ocenila nejen porota, dlouhodobě si jí cení i výrobci kopií

Poprvé v historii existence oboru spa v České republice získala prestižní mezinárodní ocenění za design Red Dot Award osobní vířivka. Jde o model LyraiN autorů Petra Slaniny a Filipa Streita vyrobený českou rodinnou značkou USSPA.

Foto: Novinky

Návštěvníky láká k posezení i venkovní vybavení v okolí vířivek Usspa.

Značka USSPA dlouhodobě investuje do vlastního designu. Model Lyra ale podle firmy kromě nejprestižnějšího mezinárodního ocenění za design Red Dot drží také prvenství v rekordním počtu kopií od čínských výrobců.

„Investice do designu a vývoje nových technologií přinesly prodejní úspěch a nyní i mimořádné mezinárodní ocenění na poli designu,“ uvedla Kateřina Kadlecová, ředitelka a spolumajitelka rodinné společnosti.

Koš Minimum okouzlil funkčním a nekomplikovaným tvarem

Cenu získal i jednoduchý, ale elegantní koš Minimum od společnosti mmcité1. Porotě se zalíbil hladký, jemně drážkovaný povrch hliníkového koše, jeho měkce tvarované tělo mandlového tvaru i propracované detaily.

Koš má opláštění z dřevěných lamel nebo hliníkových profilů, horní rámeček a stříška jsou odlity z hliníkové slitiny.

Foto: mmcité1n (výřez)

Koš vzniká v řadě barevných provedení.

„To, že jsme uspěli právě s odpadkovým košem, nás těší dvojnásob. Kvalitní design je obecně považován za něco, co je určeno především elitám, ale my se snažíme špičkovou estetiku vtisknout do těch nejobyčejnějších, často opomíjených věcí ve veřejném prostoru,“ sdělil David Karásek, hlavní designér a spolumajitel mmcité1. Mmcité1 už v historii jedno ocenění Red Dot má, a to za stojan na kola Meandre.

Kolekce Split nechala vyznít kráse roztěpu ohýbaného dřeva

Cenu letos získala i firma TON, která také ocenění nezískává poprvé. Po křeslu Merano titul Red Dot patří i lounge křeslu z kolekce Split. Nábytek od designéra Arika Levyho se objevil i ve finále soutěže Czech Grand Design.

Levy se při navrhování Splitu plně inspiroval tradičními výrobními postupy ručního ohýbání dřeva, které mají v Bystřici pod Hostýnem dlouhou tradici.

Foto: archiv Czech Grand Designu

Kolekci nábytku Split navrhl pro TON Arik Levy.

„Split se zrodil z myšlenky ohýbání. Ale ne způsobem, kterým se dělá obyčejně, ale dává mu nový tvar. Dřevo je rozděleno na dvě části a každá ohnuta jiným směrem,“ dodal Levy.

Kolekce je tak první na světě, která ručně ohýbaný rozštěp masivního dřeva používá jako designový a zároveň plně funkční prvek. Kolekce zahrnuje kromě lounge křesla i klasické křeslo, židle a barovky.

Foto: TON

Ohýbání dřeva při výrobě kolekce Split.

Z ocenění se radují i ve firmě Mikov. Nože od studia Olgoj Chorchoj sklízejí další uznání. V březnu 2016 Mikov za nože pocket získal i první místo v rámci soutěže Czech Grand Design v kategorii „Výrobce roku 2015“.

„To, že výrobek svým designem a kvalitou obstál nejen v rámci České republiky, ale také v mezinárodním měřítku, je pro nás velké vyznamenání,“ řekl generální ředitel firmy Mikov Miloš Pařík.

Foto: archiv Czech Grand Designu

Kapesní nože navrhlo pro společnost Mikov studio Olgoj Chorchoj. I za něj je nominovánu na cenu Grand Designér roku.

Klání Red Dot Award je příležitostí pro designéry a výrobce ukázat své produkty v masivní mezinárodní konkurenci. Účast ale není zadarmo, je zpoplatněna. Pokud se svými produkty účastníci vyhrají, zavazují se zaplatit další částku za prezentaci. Šance na zisk ocenění je ale celkem vysoká.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Konkurence byla co do počtu přihlášených produktů v kategorii produktového designu obdobná jako v loňském roce. Více než pět tisíc přihlášených produktů se hodnotilo podle kritérií inovativnosti, ergonomie, funkčnosti, životnosti, ekologické zodpovědnosti aj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám