Hlavní obsah

Sklář Rony Plesl navrhl osvětlení Merkur pro muže a Venuši pro dámy

Novinky, tnk

Sklář Rony Plesl navrhl nevšední duo svítidel Merkur a Venuše, které je inspirováno osvětleními typu Marie Terezie. Honosné zůstaly lustry ve své siluetě, jejich části mají spíš minimalistické rysy. Merkur zapadne do industriálních interiérů, subtilnější Venuše pak spíš do dámských ložnic a salónků.

Foto: archiv Czech Grand Design, Preciosa (3x)

Sklář a designér Rony Plesl sklízí úspěch se svým monumentálním osvětlením Merkur.

Článek

Plesl navrhl výrazné lustry s názvem Merkur a Venuše s úctou k české lustrařské tradici. Oba objekty vycházejí z tvarů a technologií ikonické řady honosných a zdobných lustrů Maria Terezia.

Plesl je navrhl ve spolupráci se společností Preciosa Lighting. Osvětlení získalo nominaci na cenu Czech Grand Design za rok 2015. Titul Designér roku ale nakonec získalo studio Olgoj Chorchoj. [celá zpráva]

Foto: Preciosa (výřez)

Duo osvětlení: zleva Merkur a jeho něžnější polovička Venuše.

Plesl dal konstrukčním prvkům klasického osvětlení nový výraz. Tvar lustru Merkur je inspirován postavou muže. Venuše je naopak inspirována postavou ženy a je dekorována jemným květinovým vzorem z opálového skla.

Lustry mají bohatou barokní až rokokovou siluetu. Jsou inspirovány historií. První „Terezián“ ostatně vznikl při příležitosti korunovace Marie Terezie, první a jediné ženy, která vládla českému trůnu.

Existují tak řady různých podob tohoto osvětlení. Merkur a Venuše jsou jeho zdařilou soudobou variantou.

Foto: Preciosa (výřez)

Inspirací pro oba lustry se stala honosná historická svítidla s názvem Marie Terezie.

Oba lustry váží přes sto kilogramů a díky svým rozměrům i tvarům se bezpochyby stanou dominantou prostoru. Merkur Plesl doporučuje hlavně do industriálních prostor, loftů, barů, ale i historických budov, které kombinují moderní design s původními prvky.

„Venuše se hodí buď do minimalistických, velkoryse řešených moderních prostor, nebo do historických, opulentních rezidencí,” sdělil.

Foto: Kristina Hrabětová

Lustr se objevil i v interiéru obchodu Cihelna Concept Store.

Lustr Merkur má variabilní konstrukci, díky které může mít horizontální i vertikální siluetu. Osvětlení si oblíbí ti, kteří mají v interiéru rádi změny.

Lustry Merkur a Venuše by měly být podle Plesla principem předznamenávajícím delší řadu, která bude použitelná v různorodých prostorových dispozicích.

Foto: archiv Czech Grand Designu

Lustr působí trochu jako dobře seřízený stroj.

Pleslovy limitované kolekce ručně foukaných broušených váz a objektů se staly sběratelskými ikonami. Tato osvětlení k nim bezpochyby také patří.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám