Hlavní obsah

Do velikonočních dekorací zařaďte barvy i květy

Právo, Karolina Černá

Zdobená vajíčka, zajíček, beránek a jarní květiny se o Velikonocích objevují i v takových domácnostech, které jinak této tradici nevěnují příliš velkou pozornost.

Foto: LUXURY TABLE (2x)

Cukřenka (680 Kč), hrnky (500 Kč) a kalíšky na vejce se symboly slepic

Článek

Velikonoční křesťanský svátek spojuje pohanské zvyky a oslavuje zmrtvýchvstání Ježíše Krista vždy v časném jaru, a to první neděli po prvním jarním úplňku. Je to 1. úplněk po 21. březnu.

Foto: TCHIBO

Velikonoční stůl je plný barev. Hrnky z kvalitního porcelánu (399 Kč/4 kusy), patrový podnos, který lze rozložit (699 Kč).

Svátek oznamuje konec zimy, je také požehnáním mladé přírodě a její plodnosti, uvědoměním si kolotoče přírodních cyklů. Zameťte za zimou a ozdobte svůj příbytek symboly jara!

Nádobí a stolování

Na velikonočním prostírání a nádobí nalezneme nejčastěji symbol zajíčka, kterému je přisuzováno tajné roznášení velikonočních vajec. Ta jsou považována za zárodek života, slepička a kohoutek jsou jejich tvůrci.

Foto: VILLEROY & BOCH

Slavnostní podnos s kraslicemi (2470 Kč) a koláčový podnos (1700 Kč)

Vybírat můžeme i z pestré palety květinových motivů, nejčastěji žlutých narcisů a různých druhů petrklíčů, objevují se sněženky, krokusy, koniklece, fialky.

Foto: VILLEROY & BOCH

Jarní květy na džbánu (1180 Kč) a šálku (890 Kč)

Na sváteční velikonoční tabuli obvykle nechybí beránek připomínající nevinnost, čistotu a pokoru pánubohu. V rodinách udržujících tradice má na stole své místo velikonoční svíce s motivem kříže.

Foto: VILLEROY & BOCH

Velikonoční zajíčci: s květináčem (470 Kč) a šálek na vejce (590 Kč)

Dekorační maličkosti 

Foto: TCHIBO

Návleky na vajíčka jsou háčkované z bavlněné příze. Cena 199 Kč

Foto: DECO DOMA

Sušenky zdobíme sedmikráskami a pampeliškami. Nebojíme se jíst i květy, jsou zdravé.

Foto: TCHIBO

Dekorativní vajíčka z polystyrenu jsou k dostání v sadě 15 kusů v košíčku z pleteného bambusu za 279 Kč.

Foto: DECO DOMA

Veselého zajíčka vyrobíme z kousků plstě.

Vaření a pečení

Velikonoční beránek je klasika, kterou si můžeme upéct sami. Snadno ho ale seženeme v supermarketech, ovšem také v různé kvalitě. Především děti potěší hra se zdobením běžných muffinů.

Foto: DECO DOMA

Silikonové koiíčky pro pečení velikonočních muffinů. Rozměry: 7 x 3 cm. Cena 69 Kč/6 kusů

Foto: TCHIBO

Sada vykrajovátek lístků je ideální na fondán, marcipán a těsto na sušenky. Ozdobit jimi můžeme jarní muffiny. Cena za sadu 149 Kč

Na trhu je dostupná řada silikonových forem různých tvarů, v nichž napečeme podle vlastní fantazie drobné velikonoční sladkosti, cukroví ve tvaru vajíček a velikonoční jidášky.

Foto: BANQUET

Vaječný motýl. Silikonová forma ve tvaru motýla na smažení lívanců, bramboráčků či volských ok je opatřena praktickou rukojetí. Rozměry: 9,8 x 9,4 x 5,5 cm. Cena 39 Kč

Foto: DECO DOMA

Výsledek pečení v silikonové formě na velikonoční vajíčka. Cena 199 Kč

Foto: LUXURY TABLE

Zapékací nádoba Jehně o rozměrech 24 x 18 x 5 cm. Cena 1750 Kč

Oslavte jaro

Pro koho jsou Velikonoce jen vítaným prodloužením víkendu, může v tomto čase alespoň dekoracemi a květinami přivítat nastávající jaro.

Foto: GARDENA

Rozkvetlé truhlíky a květináče zpříjemní pobyt v bytě i venku na zápraží.

Foto: TCHIBO

Květiny do kapes. Květinovou nebo bylinkovou výzdobu připevníme na stěnu balkonu nebo na zábradlí. Kapsy (38 x 44 cm) plníme přímo zeminou, je možné do nich postavit květináč. Cena 349 Kč/2 kusy

Je pravý čas, nastala jarní rovnodennost. Příroda s čerstvě získanými silami ze sebe vydá v nadcházejícím vegetačním období to nejlepší.

Foto: TCHIBO

Závěsné kbelíky s hrachorem zpříjemní posezení pod slunečníkem na terase i na balkoně. Součástí balení je návod k výsevu a pět háčků k zavěšení jednotlivých kbelíků. Cena 349 Kč

Foto: UASHMAMA

Květiny do papíru. Do barevných obalů z pratelného papíru nasypeme hlínu a vložíme jarní rostliny. Cena od 162 Kč/kus

Zahrádkáři mají napilno. Nový začátek je tu!

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám