Hlavní obsah

Elegantní cihlový domek plní svému majiteli všechna přání

Novinky, nes

Na okraji Prahy si nechal navrhnout a postavit menší dům samostatně žijící muž. Jeho domov vykazuje všechny pěkné rysy takového stylu života - je praktický, přitom elegantní a má spoustu zajímavých řešení. Autorkou studie a konceptu domu je architektka Helena Míková Hexnerová, autorkou projektu a designérkou interiéru architektka Eva Pelešková.

Foto: Vojta Herout

Nový rodinný domek získal díky obkladovým cihlovým páskům příjemný rustikální vzhled.

Článek

Dům vznikl na nevelké parcele o výměře 360 m2, kde původně stál malý domek z 20. let minulého století. Ten tvoříval společně se sousední stavbou dvojdomek. Sousedé ovšem svůj dům strhli a místo něj postavili nový.

Také na majitelově pozemku veškeré práce začaly nejprve stržením staré stavby. Nahradil ji objekt nový, odpovídající požadavkům moderního života.

Foto: Vojta Herout

Moderním kontrapunktem k fasádě domu je garáž, na jejíž zdi je aplikovaná šedavá stěrka.

Architektce se projekt dostal do rukou ve fázi studie, návrh domu tedy dopracovala a upravila k investorově spokojenosti.

Foto: Vojta Herout

Střechu garáže majitel využívá jako terasu, jíž kraluje vířivka.

Foto: Vojta Herout

Veškeré kovové prvky jsou sladěné, mají antracitovou barvu.

Dům tvoří dvě základní hmoty - dvoupodlažní obytná část o podlahové ploše jednoho patra cca 65 m2 a trojgaráž zabírající plochu 55 m2. Nad garáží je umístěna pobytová terasa. Objekt je typickou zděnou stavbou s kontaktním zateplením. Na izolaci jsou pak nalepeny elegantní cihlové obkladové pásky. Na povrch stěn přiléhající trojmístné garáže je aplikovaná betonová stěrka ve světle šedé barvě.

Střechu domu pokrývají moderní hliníkové falcované šindele v antracitové barvě. Okapový systém je navržen jako tzv. neviditelný, tzn. je ukryt za atikou a následně ve fasádě domu. Dešťová voda je svedena do retenční nádrže pod zahradou, odkud ji pak čerpá automatický zavlažovací systém.

Foto: Vojta Herout

Na malou zahradu se vešla i pergola s venkovní kuchyní. její vzhled hezky rezonuje se vzhledem domu.

Foto: Vojta Herout

Dřevěná pergola zastřešuje kuchyni zařízenou z praktických důvodů v nerezu.

Snadnému úklidu domu napomáhá centrální vysavač, který je rozveden z technické místnosti a ústí do prostoru chodby, kuchyňské linky a ke krbu.

Po celém domě je rozveden také audio systém zakončený reproduktory v podhledech, hudbu lze poslouchat ve všech obytných místnostech, včetně koupelen. Oba tyto systémy představují poměrně velké prostorové nároky z hlediska vedení ve stěnách a nebylo jednoduché je do domu umístit a zároveň nenarušit statiku domu - majitel totiž přišel s přáním mít tyto prvky ve svém domě až v průběhu realizace stavby. Nakonec se ale vše podařilo k jeho spokojenosti.

Foto: Vojta Herout

Do domu se vstupuje dveřmi v antracitové barvě.

Dům je vytápěn prostřednictvím plynového kotle, na nějž jsou připojeny jak radiátory v retro stylu, tak podlahové vytápění umístěné v hlavní místnosti v přízemí, na chodbě a v koupelnách.

Audio systém i celý systém vytápění lze jednoduše ovládat pomocí mobilního telefonu.

Foto: Vojta Herout

Většinu přízemí zabírá hlavní společenská místnost vyhřívaná podlahovým topením ukrytým pod dvouvrstvou podlahou. Její svrchní vrstvu tvoří dubová dýha.

Foto: Vojta Herout

Zajímavým oříškem bylo oszaení teleskopické digestoře nad varnou plochu.

Dům je připojen na elektrickou síť, ovšem majitel si předvídavě nechal udělat přípravu na střechu pro eventuální přidání solárních panelů.

V interiéru domu vládnou v nadčasovém duchu přírodní materiály a barvy. Architektka vsadila především na dubové dřevo, které v barveném tmavém odstínu využila na podlahy a v běleném odstínu pak především na kuchyňský nábytek včetně velkého obdélného jídelního stolu, který byl vyroben truhlářem na míru.

Dřevo doplňují černé desky z přírodní žuly použité jako pracovní deska kuchyňské linky i jako obklad stěn a podlahy kolem moderní krbové vložky a dekorativní „šmouhovitá“ malba na akrylátovém podkladu na stěnách v obýváku.

Foto: Vojta Herout

Nerezový talíř, jehož prostřednictvím je digestoř zasazena do podhledu, bylo třeba nechat vyrobit na zakázku.

Naši pozornost v kuchyni upoutalo především zajímavé řešení zvonovité, teleskopické digestoře, kterou bylo třeba vsadit co nejhlouběji do podhledu na stropě.

Nerezový prstenec zapuštěný do podhledu slouží pro její kotvení do stropu a byl vyroben zámečníky na míru.

Zaujalo nás...
Hezkým rysem domu je důsledné opakování postupů a materiálů. Ať již je to v hlavní místnosti využití přírodní žuly nejen na pracovní plochy v kuchyni, ale také na obklady v okolí krbu a na podlaze před ním, anebo přirozené zrcadlení domu v podobě pergoly na malé zahradě. Ta přejímá veškeré jeho exteriérové rysy - obkladové cihlové pásky, střešní krytinu z hliníkových šindelů i již zmiňované žulové pracovní plochy.
Foto: Vojta Herout

Na zakázku vyrobený jídelní stůl je zběleného dubového dřeva.

Foto: Vojta Herout

Z obývacího pokoje je vidět na pergolu.

Důležitým okamžikem při návrhu stavby bylo posouzení nosnosti stropů v domě i garáže. Na obou místech totiž měla být uprostřed plochy (nikoli blízko u stěny) umístěna buď velká prostorová vana, nebo dokonce vířivka.

Pokud jsou ale tyto koupací nádoby volně v prostoru, po naplnění vodou a následně ještě vstupu člověka do nich se zvýší v daném místě zatížení podlahy/stropu spodní místnosti minimálně o půl tuny. V obou případech bylo proto nutné se zatížením počítat při návrhu stropů již od samého počátku.

Foto: Vojta Herout

Úložný prostor pod schodištěm.

V koupelně jsou zajímavým nápadem napolo zapuštěné vestavěné kusy nábytku. Je to na míru vyráběná skříň na kosmetiku a ručníky a menší zrcadlová skříňka nad umyvadlem.

Díky částečnému zapuštění nezabírají v koupelně tolik místa a přitom mají klasickou 20cm, resp. 30centimetrovou hloubku.

Foto: Vojta Herout

Hezkým řešením je otevřená šatna v hlavní ložnici, jejíž strana je tvořena knihovnou.

Foto: Vojta Herout

V koupelně upoutá pozornost nejenom sněhobílá soliterní vana elegantního oválného tvaru, ale také polozanořené skříňky.

Dům má jednoduchou a účelnou dispozici. Většinu přízemí zabírá společenská místnost slučující v sobě funkci kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Do ní se vstupuje z haly, odkud vedou také dveře na toaletu a do technické místnosti. Odtud vedou rovněž schody do horního patra, kde je ložnice majitele s přilehlou koupelnou a otevřenou šatnou.

Druhá velká místnost slouží jako pracovna, eventuálně jako hostinský pokoj, který rovněž má svou koupelnu. Právě z této místnosti se vystupuje na terasu, která je ve skutečnosti střechou trojgaráže. Její povrch je pokryt zčásti štěrkem a zčásti dřevem.

Dominantou terasy je venkovní vířivka v provedení z umělé kůže s dřevěným ochozem, obložená dřevem. Vířivku obklopují svítící plastové květináče, které za tmy fungují nejen jako intimní osvětlení, ale zároveň zajišťují světelným stínem ve směru z ulice majiteli potřebné soukromí.

Na terasu je možné dostat se nejen z hostinského pokoje, ale současně i schodištěm přímo ze zahrady.

Foto: Eva Pelešková

Situace na pozemku

Foto: Eva Pelešková

Půdorys přízemí

Foto: Eva Pelešková

Půdorys patra

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám