Hlavní obsah

Centrum pro obchod i bydlení splývá s přírodou a botanickými zahradami

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavé, až futuristicky vyhlížející centrum pro volný čas, obchodní využití a bydlení navrhli architekti ze studia Avci Architects. Staví se v současné době v Istanbulu a kromě nevšedního vzhledu poutá pozornost především vysokým důrazem na trvalou udržitelnost a ekologické aspekty obecně. Není náhodou, že centrum je zčásti obklopeno sérií botanických zahrad, které na ně přirozeně a logicky navazují.

Foto: Avci Architects (5x)

Nové obchodní centrum má podobu několika bublin, které nenápadně vykukují z okolní bujné zeleně.

Článek

„Istanbul je možná jedním z nejmarkantnějších příkladů totálně neudržitelného rozvoje obchodních zón a prostředí. Ještě před 20 lety byla ve městě prakticky jen hrstka obchodní center, zatímco dnes je město zaplaveno stovkami. Mnohá z nich ovšem bojují o to, aby nalezla smysl své existence. Je absolutně jasné, že budoucí centra budou muset být stavěna chytře a budou muset mnohem tvrději pracovat, aby našla vnímavého a věrného zákazníka,“ říkají architekti, kteří vymysleli pro své centrum podobu ve stylu velkých skleněných bublin nenápadně se vynořujících ze zelené krajiny.

Důležitým rysem ovšem je, že velké množství komerčních prostor, které u běžných center stejně nemají šanci na přístup denního světla, prakticky umístili pod povrch země. Vzhled krajiny tak jimi není zbytečně rušen a uživatelé a návštěvníci ve skutečnosti o nic nepřicházejí.

Foto: Avci Architects

Nové obchodní a rezidenční centrum má splnit více účelů a požadavků, než standardní cnetra, jimiž istandbul přetéká.

„V tržním prostředí, kde mají značky běžně přednost před designovými aspekty, my pevně věříme tomu, že neexistuje žádný jiný „skutečný luxus“, než zelená plocha v srdci města,“ podotýkají architekti.

Udržitelnosti centra jeho autoři přizpůsobili volbu materiálů, technologie, ale samozřejmě i jeho orientaci, topografii atd. Ze správného zacházení se slunečním světlem a jeho přísunem, ze správného zacházení s vodou a dalšími přírodními vlivy budou ovšem těžit nejenom obchodní části centra, ale v prvé řadě trvalí obyvatelé, kteří získají moderní ekologické bydlení v hezkém a promyšleně projektovaném prostředí.

Foto: Avci Architects

Hlavním odlišujícím prvkem nově vznikajícího centra je kvalita prostředí jež budoucím klientům a rezidentům nabídne.

I proto autoři projekt, jenž do jisté míry připomíná návrhy francouzského designéra Vincenta Callebauta, označují jako eko-lifestylové centrum, a doufají, že se stane inspirací pro budoucí zástavbu v Turecku.

Foto: Avci Architects

Centrum vznikne v údolí, podél vodního toku.

Foto: Avci Architects

Velké procento prostorů bude uloženo pod úrovní země.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám