Hlavní obsah

Vila Kastrup zaujme řadou důmyslných detailů

Novinky, Text: Zbyněk Černý, editace: tnk

Velkorysá chebská vila přezdívaná Kastrup nese název po svém majiteli. Vznikla v nevšedním, lehce romantickém, ale i funkcionalistickém duchu. Za pozornost stojí i exteriér vily, kde je hojně použit přírodní kámen, hlavně na výrazných soklech, parapetních deskách oken a v ostění hlavního vstupu.

Foto: Slavné vily Karlovarského kraje

Vila s adresou: Cheb, Hradební 19, čp. 1021

Článek

Na začátku dvacátého století založil v Chebu Heinrich Kastrup spolu s kolegou podnik na výrobu kol zvaný Elite, který se ve 20. letech přeměnil v proslulou akciovou společnost Es-Ka-Werke. Po jeho smrti se rozhodla manželka Anna Emilie Kastrupová vybudovat vilu pro ještě nezletilou dceru Annelies.

Foto: Slavné vily Karlovarského kraje

Chloubou stavby je zimní zahrada, která byla otevřená do obývacího pokoje.

Projekt vily v romantickém duchu připravil sokolovský architekt Heinrich Scherrer. Architekt se nevzdal ani některých prvků typických pro funkcionalistický styl.

Na první pohled zaujmou mělké výstupky s rozměrnými okny, kterými Scherrer otevřel prostory hudebního salonku, obývacího pokoje a jídelny.

Foto: Slavné vily Karlovarského kraje

Hlavním prostorem interiéru se stala velkorysá hala se schodištěm.

Východní strana vily s předsunutou půlválcovou zimní zahradou a tělocvičnou měla čistě funkcionalistické tvary. Ústředním prostorem interiéru se stala patrová hala s plným schodištěm vedoucím do patra.

Chloubou ochozu v hale je freska zosobňující krásu těla a pohybu od kraslického malíře Franze Grusse.

Foto: Slavné vily Karlovarského kraje

Ochoz ozdobily fresky s motivem mladých tančících dívek.

V zadní části nechybělo intimní posezení u krbu. Z haly se vstupovalo do hudebního salonku a reprezentativního obývacího pokoje, pohledově otevřeného do zimní zahrady a jídelny.

Foto: Slavné vily Karlovarského kraje

Teplo z krbu může sálat i do horních pater.

Po válce byla vila Kastrup znárodněna a v roce 1949 připadla České zbrojovce. V objektu pak fungovala i mateřská školka.

Dnešní soukromí majitelé vilu v roce 2003 rekonstruovali i s přihlédnutím k jejímu původnímu stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám