Hlavní obsah

Prohlédněte si nejlépe zachycenou architekturu a její atmosféru

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší snímky architektury se dostaly do finále soutěže The Arcaid Images Architectural Photography Awards. Z loňských fotek se vítězným snímkem stala momentka stavby se studentským bydlením EPFL Quartier Nord od studia Richter Dahl Rocha & Associés, zachycující pohyb lidí po budově. Úspěch s ní sklidil Fernando Guerra.

Foto: Fernando Guerra, Mark Gorton

Celkovým vítězem je snímek budovy s názvem EPFL Quartier Nord ve Švýcarsku. Bodovala i fotka londýnské budovy The Leadenhall.

Článek

„Mým cílem bylo zachytit skutečnou podobu, která by ale obsahovala i pocity toho, kdo se náhodou ocitne na tomto místě. Fotografie ukazuje vlastnosti, které přesahují rozsah a podobu projektu, neboť zachytí i osoby, které skutečně přivádějí architekturu k životu," uvedl celkový vítěz soutěže Fernando Guerra.

Nejlepší snímky architektury jsou momentálně k vidění na výstavě v londýnském Sto Werkstatt v Clerkenwellu. Představeny jsou i vítězné fotografie z celosvětové soutěže The Arcaid Images Architectural Photography Awards 2015. Ty zachycují kouzlo budov a život v nich způsobem, který je podle poroty originální a obdivuhodný.

Foto: Ryan Koopmans, Doublespace Photography (Amanda Large & Younes Bounhar)

Oceněn byl i snímek vertikálního města De Rotterdam a stavby Universite lbn Zohr de Laayoune v Maroku.

Snímky staveb jsou rozděleny do čtyř kategorií tak, aby představovaly různé architektonické kvality objektů. Jde o kategorie Užívané budovy, Exteriér, Interiér a Duch místa.

Foto: Inigo Bujedo Aguirre

Obdiv si vysloužilo i citlivé zachycení prolínání obytného a zahradního prostoru domu v Polsku.

Jde o oslavu fotografie jako způsobu podání toho nejlepšího, co na architektuře je. Autoři svými snímky upozorňují na krásy a kvality staveb, které nemusí být na první pohled úplně zjevné.

Foto: Lingfei Tan + Song Han

Nechybí perfektní zachycení architektonického chaosu v budově Yick Cheong v Hong Kongu.

Představuje se v nich celá plejáda proslulých fotografů architektury. Porota hodnotila zachycení pocitu z místa a stavby, světla v prostoru, náladu fotky i kompozici.

„Fotografové dovedou zprostředkovávat architektonické zkušenosti. Fotka má unikátní schopnost prozkoumávat a prezentovat architektonický prostor a formu a vyjádřit to podstatné z celkového architektonického konceptu děl,” uvedla kurátorka Amy Croftová.

Foto: Mads Mogensen, Laurian Ghinitoiu, Su Shengliang

Porotu zaujal i snímek interiéru ve švýcarském prázdninovém domě Refugi dil fieu, budova polské filharmonie a zachycení atmosféry v čínském muzeu Long Museum West Bund.

Vítězné snímky si lze prohlédnout v londýnské ulici 7-9 Woodbridge až do 25. března 2016.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám