Hlavní obsah

Dům tvořený čtyřmi budovami nabízí příjemný klid na jinak větrném pobřeží

Novinky, nes

Manželský pár, jenž si u architektů ze studia Lenschow & Pihlmann objednal návrh své letní rezidence, se těší z domu, jaký hned tak někdo v okolí nemá. Stavba stojící v oblasti Mols Bjerge na Jutském poloostrově v Dánsku je totiž tvořena čtveřicí budov, které mezi sebou svírají malý dvorek.

Foto: Hampus Berndtson

Dům (úplně na vrchu kopce) působí v okolní zástavbě velice nenápadným dojmem.

Článek

Jak podtrhují architekti, dvorek funguje jako společný prostor, který je volně přístupný ze všech budov. Ty do něj hledí prosklenými stěnami, takže obyvatelé mají mezi sebou neustálý vizuální kontakt.

Ve chvíli, kdy naopak zatouží po soukromí, stačí prostě zatáhnout žaluzie.

Foto: Hampus Berndtson

Objem je nápaditě rozdělen do čtyř částí, takže v krajině nevznikl velký objekt, který by zbytečně zatížil vzhled místa.

Foto: Hampus Berndtson

Vnější fasády domu jsou buď zavřené, anebo lze okna zakrýt posuvnými stínícimi prvky.

Foto: Hampus Berndtson

Na dvorek se vstupuje i z exteriéru domu, cesta vede nenápadným průchodem mezi dvěma částmi objektu.

Vytvoření centrálního dvorku mělo pádný důvod. Na pobřeží totiž co chvíli vanou silné větry a majitelé domu takto získali příjemné místo, kde nefouká.

Foto: Hampus Berndtson

Všechny materiály použité v exteriéru, ať již na fasásdách nebo na střeše musejí umět odolávat náročnému přímořskému klimatu, tj. neustálému vlhku a solím přítomným v ovzduší.

Foto: Hampus Berndtson

Část domu skrývající v sobě kuchyň obývacím pokojem a jídelnou zůstala v maximální míře otevřena na všechny strany, aby umožnila nádherný výhled na moře.

Celková plocha podlah domu činí 175 čtverečních metrů. Jeho sedlové střechy jsou pokryty falcovaným plechem, obklady fasád jsou dřevěné. Všechny materiály byly voleny tak, aby vydržely náročné přímořské podnebí.

Vnější fasády jsou pokud možno uzavřeny, otvory lze pak zakrýt posuvnými okenicemi. Výhled směrem ven z domu je tak především na moře.

Foto: Hampus Berndtson
Foto: Hampus Berndtson

Interiéru dominuje borové dřevo, z něhož jsou obklady, trámy i nábytek.

Foto: Hampus Berndtson

Podlahy v domě jsou z leštěného vymývaného betonu.

Interiéru letního sídla dominuje světlé borové dřevo. Jsou z něj nejen veškeré trámy a obklady stěn, ale také prakticky všechny kusy nábytku.

Kontrapunktem ke všudypřítomnému dřevu jsou podlahy z leštěného betonu s vymývaným povrchem. Tento materiál se jeví jako ideální i vzhledem k neustálému přecházení obyvatel domu mezi interiérem a exteriérem.

Foto: Hampus Berndtson
Foto: Hampus Berndtson

Každá ze čtyř částí stavení má vlastní účel. Do prvé se vstupuje a jsou zde také uloženy koupelny a toalety. Druhá slouží jako hostinský dům, ve třetí je kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem a do čtvrté architekti umístili ložnice majitelů.

Foto: Lenschow & Pihlmann

Dispozice domu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám