Hlavní obsah

Úsporné diody plnohodnotně osvětlí jakýkoli prostor v bytě

Právo, Sylva Svobodová

LEDky jsou světelné diody s nízkou spotřebou energie, dlouhou životností, odolností vůči nízkým teplotám, vibracím i nárazům. Jsou stmívatelné, nabízejí různé barvy světla, neobsahují rtuť ani UV složku a jsou vhodné k nasvícení obrazů.

Foto: KIKA

Závěsné osvětlení Balestra, materiál kov, povrchová úprava lak, hnědá barva v kombinaci s alabastrovým sklem. Výška 100 cm, průměr 75 cm. Cena 1599 Kč

Článek

LEDky jsou plnohodnotné zdroje světla do obýváků, kuchyní, ložnic, předsíní, šaten a dětských pokojů.

Mohou ušetřit na spotřebě 80–90 % elektrické energie, a tak se jejich vyšší pořizovací cena vrátí. Za několik let je to i několik tisíc korun.

Foto: WWW.OSRAM.CZ

Volně stojací lampa má LED žárovku Parathom Advanced s více než 1500 lumeny a je plnohodnotnou náhradou klasické 100W žárovky s Edisonovou paticí (označeno E27). Příkon pouze 15 W, energetický štítek A+. Cena LED žárovky 395 Kč bez DPH.

Podle způsobu usazení se svítidla dělí na volně stojící, závěsná, přisazená (stropní, nástěnná) a vestavná (do stěny, nábytku, stropu).

Foto: WWW.HELIOS.CZ

Jednoduchá a elegantní stojací lampa ze španělské kolekce Milan Iluminacion, kterou lze podle potřeby kamkoliv natočit.

LEDka za žárovku

Osvětlení v interiéru rozehrává hru světel a stínů, zdůrazňuje krásu tvarů, materiálu a barevného provedení nábytku a dekorací.

LED svítidla dnes hrají prim, milují je bytoví architekti a oceňují uživatelé.

Foto: WWW.OSRAM.CZ

Nad jídelním stolem je decentní a účinné osvětlení s LED diodou, která oproti klasickým žárovkám snižuje spotřebu až o 85 %.

Jestliže plánujeme rekonstrukci nebo nové bydlení, je dobré myslet na svítidla s LED technologií, protože za pár let jiné typy svítidel zřejmě nebudou k dispozici.

Je možný i kompromis a pořídit pouze nové LED světelné zdroje. Je totiž možné vyměnit klasickou 100W žárovku za LED žárovku s vláknem.

Foto: WWW.AMOSDESIGN.CZ

Jednoduché a elegantní stolní lampy vhodné na pracovní stůl, název Artemide Tolomeo Micro, cena 5880 Kč.

Foto: WWW.EGLO.CZ

Interiérová svítidla z kolekce Valseno sázejí na moderní design, vzdušnost a nadčasovost.

Při výměně světelného zdroje zkontrolujeme příkon, patici a její velikost, aby se do původního svítidla vešel.

Foto: WWW.HELIOS.CZ

Přisazená stropní svítidla s možností polohování směru světla. Praktické k nasvětlení otevřené knihovny.

Foto: IKEA

Jednoduchá nástěnná lampa Aläng je vhodná do předsíně. Nabízí teplé žluté světlo, rozměry: šířka 25 cm, hloubka 24 cm a výška 34 cm. Cena 399 Kč.

LED diody podporují příjemnou atmosféru v interiéru aneslouží jenom k tomu, abychom kolem sebe viděli. Mají buď studené bílé světlo, které patří tam, kde potřebujeme vnímat barvy v jejich skutečném odstínu, protože nic nezkresluje. Nebo si zakoupíme LED teplé žluté, které je pohodové, útulné a hodí se k navození klidové atmosféry.

Foto: WWW.HELIOS.CZ

Nástěnné polohovatelné svítidlo z kolekce Milan Iluminacion se hodí do čtecího koutku s křeslem, může nahradit i běžnou lampičku na nočním stolku.

Svítí i nábytek

V interiéru rozmístíme více typů svítidel, která se vzájemně doplňují. V jedné kolekci lze zakoupit stropní svítidlo, stojací lampu ke křeslu nebo nástěnné LED svítidlo.

Místnost bude působit více plasticky, dynamicky nebo naopak klidově, podle toho, které svítidlo upřednostníme.

Foto: HORNBACH

Závěsné stropní svítidlo Fez, průměr 60 cm, závit E27, materiál kov, barva hnědá, cena 2590 Kč.

Efektní jsou i další vychytávky: světelné police, noční stolky, LED pásky nalepené na spodní straně pracovní desky nebo na spodní straně horních skříněk, pásky na schodišťových stupních (lze instalovat dodatečně).

Foto: WWW.NADOP.CZ

LED světlo lze zabudovat do nábytku - nočního stolku z důvodu přisvětlení nebo do horních polic nad lůžkem.

Málokdo ví, že LED osvětlení lze zabudovat i po celé délce madla nerezového zábradlí (madlo je na míru vyprofilované pro vložení světelného pásku).

Foto: WWW.JAPCZ.CZ

Osvětlení schodiště je nutné z hlediska bezpečnosti. Na snímku LEDky ve formě bodových světel zapuštěných ve stěně.

Problematické je osvětlení v koupelně. Ne vždy máme k dispozici přirozené denní světlo a nalíčit se vkusně a přirozeně při umělém osvětlení je těžké. Konkrétně dámy mají volit výhradně LED osvětlení ve studené bílé, protože zachovává autentickou barvu.

Patří nad zrcadlo, po stranách nebo do zrcadlových skříněk, které nabízejí další úložný prostor. Některé modely dokážou pozvolna zhasnout, mají tzv. efekt stmívání.

Foto: WWW.DREVOJAS.CZ

Zrcadlové skříňky přebírají i funkci osvětlení. Novinkou jsou LED diodové pásky nejen v horní části galerky Enzo, ale také po bocích, nebo na spodní straně. Mají efekt tzv. stmívání, umějí pozvolna zhasnout.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám