Louka na jižním svahu na konci starší zástavby, za zády les, před sebou výhled do rozlehlé volné krajiny zarámovaný hřebeny Lužických hor, se na první pohled jevily jako idylický venkov.

Majitelé domu ani projektanti z ateliéru RG architects studio se ale nenechali svést k více či méně zdařilé variaci na tradiční podhorské stavení.

Terasy v patře jsou pokryty zelení, pochozí plochy tvoří betonová dlažba na podložkách. Koupel ve vířivce nabízí „bonus“ v podobě panoramatického výhledu.

Terasy v patře jsou pokryty zelení, pochozí plochy tvoří betonová dlažba na podložkách. Koupel ve vířivce nabízí „bonus“ v podobě panoramatického výhledu.

„Nechceme tímto způsobem uspokojovat obvyklé, ale v podstatě nic neříkající požadavky na ‚tradiční výraz‘ či ‚krajinný ráz‘, které dominují územním plánům a obecnému povědomí o výstavbě v podobných lokalitách. Snažíme se tvořit architekturu naší doby s výhledem do budoucna,“ vysvětluje Radomír Grafek, autor návrhu domu.

Pánský klub v suterénu je vyzděn z režných cihel. Zdivo plynule přechází v klenutý strop – železobetonovou klenbu kryje obklad z cihelných pásků.

Pánský klub v suterénu je vyzděn z režných cihel. Zdivo plynule přechází v klenutý strop – železobetonovou klenbu kryje obklad z cihelných pásků.

Pánský klub v suterénu

Pánský klub v suterénu

Do krásného prostředí architekti zakomponovali moderní stavbu kubických tvarů, která se svým okolím dobře koresponduje jak svým střízlivým vzhledem, tak svou otevřeností i moderními technologiemi šetrnými k přírodě.

Symbióza se svahem

Přístupová komunikace vede pod svahem, garáže a parkovací stání jsou proto situovány samostatně ve spodní části pozemku, zatímco dům kvůli výhledům a využití parcely zaujímá jeho horní část.

Vede sem přístupová cesta zakončená točnou a zpevněnou plochou umožňující stání dvou automobilů.

Velký jídelní stůl byl jedním ze stěžejních požadavků stavebníka. Rozlehlému otevřenému prostoru prospívá zvýšený strop (2,75 m).

Velký jídelní stůl byl jedním ze stěžejních požadavků stavebníka. Rozlehlému otevřenému prostoru prospívá zvýšený strop (2,75 m).

Architektonický koncept je založen na několika kvádrech s plochými střechami, které jsou odlehčeny velkým, často bezrámovým prosklením a zároveň se rozšiřují do exteriéru prostřednictvím teras a železobetonových rámových pergol.

Ustupující horní podlaží je „položeno“ na ústřední části přízemí a zastřešeno výrazně přesahující plochou střechou.

Celému přízemí udává tón krásná dvojvrstvá teaková podlaha. Teaková dýha byla použita i na zakázkově vyrobený nábytek včetně kuchyňské linky, dveří a vybavení koupelen.

Celému přízemí udává tón krásná dvojvrstvá teaková podlaha. Teaková dýha byla použita i na zakázkově vyrobený nábytek včetně kuchyňské linky, dveří a vybavení koupelen.

Hlavní vstup do domu vede ze severovýchodní strany, obytným prostorům však jasně dominuje orientace na jih s výhledem do údolí. Základ dispozice tvoří otevřená komunikační linie, procházející podélně celým přízemím od východu k západu.

Na vstupní partii se napojuje komfortní ložnicová část (ložnice rodičů s šatnou a velkou koupelnou), na severní straně pak zóna pro hosty spolu se zázemím (sklad, prádelna, WC).

Ložnici rodičů obklopují ze tří stran pevně zasklené stěny. Velkoformátové prosklení s minimálním členěním, se subtilními hliníkovými rámy přispívá k pocitu splynutí s krajinou.

Ložnici rodičů obklopují ze tří stran pevně zasklené stěny. Velkoformátové prosklení s minimálním členěním, se subtilními hliníkovými rámy, přispívá k pocitu splynutí s krajinou.

Těžištěm domu je ústřední prostor s otevřeným schodištěm a společnou obývací částí, na niž směrem k západu plynule navazuje kuchyň spojená s jídelnou.

Součástí přízemí je také další dispoziční blok – domácí fitness, sauna, hygienické zázemí a dětský pokoj, orientovaný na západ.

I koupelně vévodí přírodní materiály a jednoduché tvary.

I koupelně vévodí přírodní materiály a jednoduché tvary.

„Druhé podlaží vzniklo v podstatě kvůli neodolatelným výhledům,“ přiznává autor projektu. Ty se otevírají jak z knihovny, tak z pracovny pána domu a ze dvou velkých střešních teras.

Provozní „fundament“ pro velkou domácnost i aktivní život rodiny se skrývá v podzemí. Kromě technického zázemí a úložných prostor tu najdeme útulnou klenutou klubovnu s kulečníkem, krbem a domácím barem. Jen pár schůdků odtud vede do vlastního vinného sklípku.

Knihovně v patře jasně dominuje orientace na jih do krajiny. Lze ji otevřít do haly, nebo oddělit velkými posuvnými dveřmi.

Knihovně v patře jasně dominuje orientace na jih do krajiny. Lze ji otevřít do haly, nebo oddělit velkými posuvnými dveřmi.

Příroda si žádá volnost

Interiér působí stejně odlehčeným dojmem jako dům zvenku. Všechny místnosti kromě těch, které je nutné z provozních důvodů oddělit (ložnice, koupelny, WC apod.), zůstávají otevřené, celý vnitřní prostor je jak v horizontálním, tak ve vertikálním směru propojen cíleně komponovanými průhledy.

Celým domem volně prostupuje světlo, výhledy ven a pocit pevného pouta mezi bydlením a krásným přírodním prostředím.

Na konci „plavecké dráhy“ voda spadá z bazénu do přírodního jezírka, kde se daří vodním rostlinám i rybám.

Na konci „plavecké dráhy“ voda spadá z bazénu do přírodního jezírka, kde se daří vodním rostlinám i rybám.

Vybavení interiéru architekti navrhli v jednotném stylu, převládají podlahy z teakového dřeva, jemné přírodní barvy, dýha z teaku je použita i na bezfalcové dveře a jednoduchý funkční nábytek.

„Dům je třeba navrhnout neutrálně a nadčasově, aby se časem mohl měnit,“ uvádí Radomír Grafek.

Bazén je zakončen vykonzolovanou železobetonovou deskou, z níž padá voda do jezírka jako z přírodního vodopádu.

Bazén je zakončen vykonzolovanou železobetonovou deskou, z níž padá voda do jezírka jako z přírodního vodopádu.

Za hezkého počasí se prosklené plochy otevřou a bydlení expanduje ven na terasy, které obklopují dům z jižní a západní strany. Kromě posezení si tu rodina může užít také pohoštění připravené ve venkovní kuchyni, která je důmyslně integrována do fasády domu.

Jedinečný zážitek nabízí bazén, kde se dá plavat a přitom se kochat pohledem na okolní panorama. Na konci „plavecké dráhy“ voda spadá z bazénu do přírodního jezírka, kde se daří vodním rostlinám i rybám.

Nosná konstrukce domu je ze železobetonu, stěny jsou slabší než zděné a stavba má celkově větší tuhost. Terasy u domu stíní pergoly s železobetonovou rámovou konstrukcí a lamelami z lepeného dřeva.

Nosná konstrukce domu je ze železobetonu, stěny jsou slabší než zděné a stavba má celkově větší tuhost. Terasy u domu stíní pergoly s železobetonovou rámovou konstrukcí a lamelami z lepeného dřeva.

Zaujalo nás: Nečekaný motiv

Stěny, obložené režnými cihelnými pásky, působí v souvislosti se střízlivou architekturou trochu překvapivě, mají ale svou logiku.

„Původně jsme bydleli v podkroví secesního domu. Půda byla moderně zrekonstruována, dominantu tvořily staré cihlové komíny. Přáli jsme si tuto atmosféru přenést do nového bydlení,“ vysvětlují majitelé domu.

Radomír Grafek (1970)
Vystudoval SPŠ stavební v Liberci, v r. 1995 založil spolu se Zdeňkem Navrátilem architektonickou a projekční kancelář RG projekt. Jako volné pokračování vznikl v r. 2013 ateliér RG architects studio, který se snaží vytvářet originální architekturu na principech jednoduchosti, čistoty, rovnováhy a světla. Dnes má ateliér ve svém portfoliu desítky realizací rodinných domů, vil, interiérů, rekonstrukcí, bytových a občanských staveb po celé ČR.
Zdeněk Navrátil (1973)
Vystudoval SPŠ stavební v Liberci, spolupracovník ateliéru
Miroslav Kukrál (1990)
Absolvent technické univerzity Liberec, obor umění a architektura, spolupracovník ateliéru
Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Jitka Pálková, více na www.mujdum.cz