Hlavní obsah

Karlovarská vila Smetana je jednou z nejkrásnějších staveb v lázeňském městě

Novinky, Text: Lubomír Zeman, editace: tnk

Vila Smetana v Karlových Varech od architekta Clausse dnes slouží jako lázeňský hotel. Jde o jednu z nejromantičtějších a nejelegantnějších staveb ve městě. Krášlí ji decentní rostlinná výzdoba na fasádě, která byla typická pro secesní styl.

Foto: Jiří Podrazil, publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Vila s adresou: Karlovy Vary, Krále Jiřího 7, čp. 1096

Článek

Architekt R. Clauss na samém konci 19. století navrhl stylovou vilovou novostavbu. Hned po schválení projektu se začalo se stavbou pojmenovanou vila Strunz, dnes jde o SPA hotel Smetana.

Třípatrová budova měla vstup původně umístěný v jihovýchodním nároží směrem na třídu Krále Jiřího. Nad vstupem je vysazený válcový věžovitý arkýř s částí se secesní rostlinnou výzdobou, zakončený dřevěným ochozem a zastřešený osmibokou jehlancovou střechou.

Foto: Jiří Podrazil, zdroj publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Chloubou vily jsou útulné nárožní balkony.

Ve střední části uliční strany vily je široký výstupek vrcholící štítem s ozdobnými koulemi. Ve výstupku je i arkýř, který je ve spodní části ozdobený secesním dekorem větvoví.

Mezi výstupkem a severním štítem je vysazen lodžiový balkónek. V horní části severní štítové strany nechybí malebné balkóny s dřevěnou konstrukcí.

Snížené přízemí zdobí kyklopské zdivo

Architekt záměrně zmohutnil snížené přízemí masivním kyklopským zdivem připomínajícím přiznané balvany. Ostatní plochy fasády jsou hladké.

Okna jsou jemně rámována. Štít i část podkroví mají přiznané trámoví. Na střeše je pálená krytina – tzv. bobrovky (připomínající svým tvarem ocas bobra), arkýř na jihovýchodním nároží má pálenou krytinu glazovanou v zeleném tónu.

Foto: Jiří Podrazil, zdroj publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Fasádu vily dekorují rostlinné motivy.

Z původní stavby se zachovala řada umělecko-řemeslných prvků a architektonických detailů. Vstupní dveře s ozdobnou kovanou mříží mají stále historizující styl.

Oproti tomu kovářské prvky v architektonických částech, jako je prosklená železná pergola nad společenskou místností, ohrazení anglického dvorku i samotné oplocení pozemku, jsou secesní. Secesní dekor má i vnitřní schodiště s kovaným zábradlím.

V interiéru se zachovaly i lítací dveře haly, vitráže ve společenské hale a schodiště s mramorovými parapety.

Unikátním prvkem je dřevěná konstrukce a obložení stropu původní společenské místnosti v neorenesančním stylu, stejně tak jako většina oken a dveří na balkóny a terasy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám