Stavba stojí na půdorysu o rozměrech 10 x 12 metrů. Má plochou střechu, která jako jediná byla krátce před koupí renovovaná, proto ji rodina nemusela do rekonstrukce zahrnout. Zato rozvody vody, plynu a elektřiny bylo třeba vyměnit.

Čelní strana domus měřuje na sever, vpravo dole je vstup do společenské místnosti, která bývala původně garáží.

Čelní strana domu směřuje na sever, vpravo dole je vstup do společenské místnosti, která bývala původně garáží.

„Na všechno jsme si našli odborníky, kteří jednotlivé práce provedli podle mých návrhů a nápadů. Někdy tu byly i tři firmy najednou, abychom zkrátili dobu rekonstrukce na minimum,“ řekla nám Zdeňka.

Dům je podsklepený, jednopatrový. V přízemí bydlí naše čtenářka s manželem, horní patro obývá jejich syn. Obě patra byla původně uspořádána identicky, jako byty 3+1. Zdeňka s mužem však dispozici toho svého pozměnili.

Květiny si aranžuje majitelka domu sama. Je to její koníček.

Květiny si aranžuje majitelka domu sama. Je to její koníček.

„Z ložnice jsme udělali kuchyň, která je teď vedle obývacího pokoje a obě místnosti jsme propojili velkým otevřením. Protože však byla v místě propojení nosná zeď, nemohli jsme ji zcela odstranit. Z kuchyně se pak prochází ven na zahradu velkým francouzským oknem,“ popisuje čtenářka, která pro celý dům zvolila jako základ barevné palety v kombinaci tmavě hnědé a béžové.

Jídelní zóna navazuje na kuchyň, která je nově propojena s obývacím pokojem.

Jídelní zóna navazuje na kuchyň, která je nově propojena s obývacím pokojem.

Rodina nechala v obývacím pokoji nově instalovat krb na pevná paliva. Všude také vyměnila původní okna za eurookna s trojitými skly. Na zateplení fasád se pak podařilo získat příspěvek z programu Zelená úsporám.

V obývacím pokoji přibyl nově krb na pevná paliva.

V obývacím pokoji přibyl nově krb na pevná paliva.

Dům je uspořádán prakticky, tj. tak, aby každá domácnost měla maximum soukromí, ale zároveň, aby byla příležitost se setkávat. Zatímco nejvyšší podlaží domu tedy obývá syn a byt v přízemí pod ním patří rodičům, sklep, který vznikl přebudováním garáže, využívají všichni společně.

Kromě nezbytné technické místnosti s kotlem a prádelny s pračkou a sušičkou je ve sklepě rovněž koupelna určená pro opláchnutí například po dovádění v bazénu, nebo po cvičení na cvičících strojích.

Koupelna je rekonstruovaná, musela však zůstat ve stejné velikosti.

Koupelna je rekonstruovaná, musela však zůstat ve stejné velikosti.

Důležitou roli hraje společenská místnost s kuchyňkou. V ní lze pořádat různá společenská setkání a večírky. V loňském parném létě ji ovšem rodina využila mnohem častěji než posezení na zahradě. Bylo tam totiž snesitelněji než v úmorném horku venku.

Vestavěné skříně v ložnice stylově střídají tmavohnědou se zrcadly.

Vestavěné skříně v ložnici stylově střídají tmavohnědou se zrcadly.

„Poslední fází naší rekonstrukce byla úprava zahrady. Tu jsem si osázela a zařídila podle svého. Slouží nám především jako místo k odpočinku. Nově přibyla zahradní kuchyňka. Už třetím rokem si užíváme klidného života ve vlastním domě, po němž manžel celá léta toužil, ale který jsme si dopřáli až nyní na stáří,“ uzavírá Zdeňka.

Venkovní kuchyně doprovází posezení pod pergolou u domu.

Venkovní kuchyně doprovází posezení pod pergolou u domu.

Zahrada není moc veliká, na obstarávání ovšem stačí, poznamenává čtenářka. Za zídkou porostlou břečťanem už začíná volná příroda.

Zahrada není moc veliká, na obstarávání ovšem stačí, poznamenává čtenářka. Za zídkou porostlou břečťanem už začíná volná příroda.

Bazén (pod zakrytím vlevo) už majitelé koupili s domem. Jeho okolí ovšem zkultivovali a doplnili elektrické osvětlení.

Bazén (pod zakrytím vlevo) majitelé koupili s domem. Jeho okolí ovšem zkultivovali a doplnili elektrické osvětlení.