Hlavní obsah

Cenu za architekturu získal Alejandro Aravena, architekt chudých a autor židle nežidle

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prestižní Pritzkerovu cenu letos získává Alejandro Aravena, který se dlouhodobě věnuje navrhování ekonomicky dostupných variant řadového bydlení. Porota cenou, které se mezi architekty říká také Nobelova nebo Oscar, ohodnotila architektovu snahu nápaditě měnit veřejný prostor a zlepšovat kvalitu bydlení sociálně slabších.

Foto: Portrét a stavby: Cristobal Palma, židle: Nicole Bachmannová, archiv Elemental

Architekt Alejandro Aravena navrhl bydlení pro sociálně slabší s názvem Quinta Monroy i židli pro Vitru bez sedáku a noh s názvem Chairless inspirovanou stylem sezení indiánů.

Článek

Osmačtyřicetiletý Alejandro Aravena působí v ateliéru Elemental. Je vůbec prvním laureátem ceny z Chile.

Pritzkerova cena je udělována už od roku 1979 a Nobelovce je podobná i svou formou. Získávají ji jednou za rok žijící autoři, kteří se svou tvorbou navždy zapsali do dějin architektury.

Loni udělala porota výjimku a cenu udělila in memoriam. O ohodnocení ale rozhodla ještě za života oceněného. Předchozím držitelem ceny byl německý architekt a teoretik Otto Frei, jehož stavby často připomínají pavoučí sítě. [celá zpráva]

Foto: Cristobal Palma, Iwan Baan, archiv Elemental

K jeho nejoriginálnějším návrhům patří Siamské věže sloužící jako univerzita v Chille a vyhlídkový prostor Las Cruces v Mexiku.

Předloni se cenou mohl pochlubit Japonec Shigeru Ban stavící domy z papírových trubek. [celá zpráva]

Cena putovala do Japonska i v roce 2013, kdy ji získal Toyo Ito.

Foto: Cristobal Palma, archiv Elemental

Dětský park Bicetennial v Chile obsahuje i fascinující prostranství plné desítek skluzavek.

Aravena navrhuje spoustu řadových domů ve spolupráci s vládními úřady a samosprávou. Vznikají tak nízkorozpočtové stavby, které vynikají jednoduchostí a poskytují slušné bydlení i sociálně slabším vrstvám. Porota ocenila Aravenovu snahu být společensky angažovaným architektem.

Studio Elemental vytváří domy pod názvem „Half of a good house” neboli „Polovina dobrého domu”. Architekti totiž nechávají obyvatele, aby si své domy sami dokončovali a zvýšili tak svůj standard až do podoby běžného bydlení střední třídy.

Domy jsou zpravidla řadové, což umožňuje snižování výdajů na stavbu.

Foto: Ramiro Ramirez, archiv Elemental

Bydlení v Monterrey v Mexiku je variantou levného bydlení pro ty, co si nemůžou dovolit důstojné bydlení s běžným nájemným.

„Porota uděluje cenu architektovi, který prohlubuje naše chápání toho, co je opravdu skvělý design. Aravena je průkopníkem práce, ze které vznikají silná architektonická díla a také řeší jeden z největších úkolů 21. století. Díky jeho práci získávají ekonomické příležitosti i méně privilegovaní, dochází ke zmírňování přírodních katastrof, snižuje se spotřeba energie a vzniká příjemný veřejný prostor,” uvedl Tom Pritzker, předseda představenstva a prezident společnosti The Hyatt Foundation, která cenu uděluje.

Aravena uvedl, že navrhování velkých projektů je vždy o spolupráci řady osob a že chce radost z ceny sdílet s co nejvíce lidmi.

Foto: archiv Elemental

Villa Verde je bydlení je chilské bydlení financované z veřejných prostředků.

V současné době je ve výstavbě kancelářská budova v Šanghaji v Číně, kterou Aravena navrhl pro společnost Novartis.

Architekt tradičně získává i finanční ocenění. Předání Pritzkerovy ceny je totiž spojeno s obdržením medaile a s odměnou 100 000 dolarů (tedy cca dva milióny korun).

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Slavnostní předání ceny proběhne letos 4. dubna v New Yorku v centrále United Nations.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám