Hlavní obsah

Baťova zlínská vila odrážela podnikatelův vkus, vznikla naproti továrně na boty

Novinky, Text: Ladislava Horňáková, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě jako ne příliš známý podnikatel si v roce 1909 nechal Tomáš Baťa vyprojektovat vlastní vilu, která měla i krásné bezprostřední okolí. Stavba je doplněna působivou přístavbou promenád, altánů a pergolou při jižní straně vily. Zahradní úpravy vytvořil známý pražský zahradní architekt František Thomayer.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Vila s adresou: Zlín, Gahurova 292

Článek

Baťa byl učebnicovým příkladem úspěšného muže. Vybudoval svůj světoznámý obuvnický podnik v průběhu třiceti let od velmi skromných začátků. Při řízení podniku uplatnil znalosti ze svých pracovních pobytů v USA. Aplikoval nejnovější poznatky svého oboru a obklopil se řadou předních odborníků.

V meziválečném období vznikl ve Zlíně koncern, expandující do celého světa v obuvnické výrobě i v řadě odvětví, potřebných pro její rozvoj. Není tak divu, že Baťova vila odrážela úspěch svého majitele.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Dobový snímek ukazuje původní zařízení interiéru vily.

Autorem původního projektu vily byl vizovický stavitel František Novák. V průběhu stavby se ale Baťa obrátil na významného architekta Jana Kotěru.

V roce 1911 Kotěra změnil vnější podobu i dispozici celé vily. Stavbu doplnil vížkou a čestným dvorem a symetricky ji rozdělil. Navrhl dvě nadzemní podlaží, střechu s podkrovím a střešní vyhlídkou.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje, Toast Images

Vila zaujme svými kvalitními uměleckými detaily.

V domě se prolíná neoklasicistní styl obracející se k řecké a římské architektuře s prvky anglického rodinného domu.

V přízemí byla společenská část s centrální halou a v patře vlastní rodinné bydlení s obytnými pokoji.

Na hlavní halu navazoval z jedné strany kulečníkový pokoj a dámský salon a z druhé velká jídelna se zimní zahradou.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Známý československý podnikatel před svým domem.

Architekt Jan Kotěra byl na přelomu minulého století vůdčí osobností českého uměleckého života a zakladatelem české moderní architektury. Přišel do Prahy jako jeden z prvních absolventů ateliéru známého vídeňského architekta Otto Wagnera. Kotěra ovlivnil řadu významných českých architektů první poloviny 20. století.

Po roce 1945 byla vila znárodněna a došlo k devastaci exteriéru i interiéru. Nákladná rekonstrukce probíhala od roku 1989 po jejím navrácení synovi Tomáše Bati.

Vila slouží veřejným podnikatelským, vzdělávacím a společenským zájmům. Po rekonstrukci byla oficiálně otevřena v roce 1998.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám