Hlavní obsah

Ruch velkoměsta vyměnili za elegantní dům na samotě

Právo, Sylva Svobodová

Mladí manželé vyměnili ruch velkoměsta za klid na samotě. Spálili za sebou mosty, přestěhovali se blíže k rodině a postavili nádherný dům, který je elegantní, útulný, přátelský a pohodlný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Nízkoenergetická dřevostavba je vybavena moderními materiály, je technicky sofistikovaná, zaujme nadčasovou architekturou. Přesto nepůsobí ani trochu chladně, právě naopak.

Tmavě hnědá skvěle vyvažuje neutrální světlejší odstíny, dřevo zase kámen, kov a sklo.

Lokalita je zásadní

Dům nám architekt postaví na přání, může mít tedy nekonečně podob. Stejně je variabilní interiér, protože odráží náš životní styl, vkus, preference. S tím vším se dá pracovat, měnit, tvořit. Co ale nikdy nezměníme, je daná lokalita, okolí a příroda. Proto je nesmírně důležité vybrat si místo, kde se cítíme dobře, oslovuje nás a my v něm dovedeme žít.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Povedlo se to i našim hostitelům, kteří se zamilovali do kouzelné vesničky na východě Čech. Užívají si zde klid, krásnou přírodu, blízkost lesů a venkovských chalup, které jsou pěkně udržované. Do práce jezdí na kole, žijí zdravě a starají se o nechtěně zatoulaná čtyřnohá zvířata.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Manželé preferovali kontakt s přírodou, proto zvolili velkou obytnou terasu. Je orientovaná na jih, podlahová krytina je z odolného sibiřského modřínu.

Jejich nízkoenergetický přízemní dům stojí na rozlehlém pozemku o výměře 2000 m2, který je ale nijak nezatěžuje. Kolem domu je okrasná úprava, ale většinu zahrady pokrývá trávník, na kterém řádí malý synek se čtyřnohými psími kamarády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsíň je prostorná a praktická. Drobnosti lze uložit do zásuvek sestavených ve stylu „cik-cak“, nechybí zrcadlo s krásným rámem. Podlahová krytina z vinylu se výborně udržuje, je odolná a na omak teplá.

Přízemní dům s atypickou střechou

Majitelé si přáli přízemní dům, který je nezatíží běháním do patra, bude v nízkoenergetickém režimu a budou v něm převažovat přírodní materiály, především dřevo, kámen a nabídne kontakt s přírodou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nadčasová kuchyň v bílém lesku má ideální tvar do písmene U, takže majitelka má vše při ruce. Kuchyň je vyrobená na míru, pracovní plocha: přírodní kámen v kombinaci se dřevem.

„To bylo naše zadání, panu architektovi Gebasovi jsme nechali volnou ruku a nám se jeho návrh líbil. Vznikl dům se zajímavou architekturou, ve kterém se nám dobře žije,“ říká s úsměvem náš hostitel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Celkový pohled na obytnou místnost. Citlivě a se vkusem se tu prolínají dva styly: nadčasový „chladnější“ design a venkovské prvky: přiznané dřevěné trámy, masivní stůl a lavice, obkladový kámen.

Dům má kamenný, dřevěný a kovový obklad (střecha i fasáda), vše je v naprosté harmonii a zapadá do mírně zvlněné krajiny.

Střecha je sedlová, ale atypická - je otevřená až do štítu, mírně se stáčí do vrtule (hyperbolické zakřivení) a vytváří v interiéru dojem velkého prostoru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dominantním prvkem v obývací části je krb, který za chladných dnů vyhřeje celé přízemí. Má přiznaný beton a zajímavě zapuštěné niky. V nich je příruční knihovnička, místo na dekorační předměty i prostor na úhledně vyskládaná polena.

„Klempíři odvedli opravdu dobrou práci a my jsme s výsledkem spokojeni,“ konstatuje majitel. Bonusem je prostorná obytná terasa otevřená na jih, s podlahovou dřevěnou krytinou (sibiřský modřín) a zastíněním (v novém roce plánují venkovní rolety).

Další, mnohem menší terasa, je orientovaná na sever, směrem od hlavního vstupu. Tu zatím manželé aktivně nevyužívají.

Chladné odstíny vyvažuje dřevo

Srdcem přízemního domu je otevřený prostor s krbem, volně navazující kuchyní a dominantními dřevěnými schody, vedoucími na horní terasu s pracovnou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dokonalý celek tvoří vždy detaily. V tomto případě originální hodiny na stěně.

Do interiéru vstupuje denní světlo skrze velké prosklené plochy a nabízí pohled do zahrady. Krásný výhled má majitelka i z vany své osobní koupelny. V interiéru převažují decentní odstíny - šedá, bílá, smetanová - které doplňuje dřevo: masivní smrk s drásaným a páleným povrchem.

„Manželka má ráda studenější odstíny, já zase teplé, tak jsme si vyšli vstříc a vzájemně je zkombinovali,“ vysvětluje majitel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jedinečná je koupelna paní domu. Volně stojící vana v prostoru s výhledem do přírody, toaletní dřevěný stolek a koupelnovou desku hezky doplňuje bílá sanita.

Světlá je vinylová podlaha, která odolá škrábancům od psích pacek, světlé jsou také dveře (šedé), obklady, výmalba a kuchyňská linka zhotovená od zručného truhláře na míru.

Drásané smrkové dřevo je použité na jídelní stůl a lavici, stropní trámy, samonosné schodiště (kombinované s kovářskými prvky a bezpečnostním sklem), z části se objevuje na pracovní desce v kuchyni, v koupelně je ze stejného materiálu toaletní stolek a umyvadlová deska.

Technické údaje

Typ stavby: přízemní nízkoenergetická dřevostavba se sedlovou střechou, užitná plocha 160 m2, pozemek 2000 m2.

Vytápění: tepelné čerpadlo, podlahové vytápění, interiérový krb

Okna: plastová trojskla, zvenku dekor antracit, uvnitř bílá

Fasáda: kovová, oplechování, firma Prefa

Architektonický návrh: Gebas atelier architects

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám