Hlavní obsah

Dlouho hledal vhodný byt, nakonec zvolil novostavbu v centru Prahy

Právo, Gisela Růžičková

Naši hostitelé, jinak milovníci designového bydlení v metropoli, potvrdili, že i v dnešní době se dá pořídit byt v architektonicky zajímavém prostředí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obývací prostor spojuje kuchyň, jídelnu a televizní kout s rohovou sedačkou.

Článek

Projekt oslovil majitele, který hledal téměř tři roky vhodný byt v centru, u něhož zvažoval poměr cena/výkon. Nakonec ho zaujal projekt domu, který byl součástí klasické blokové zástavby a dnes patří mezi ambiciózní a působivé novostavby v Praze.

Nachází se v oblíbené rezidenční části - pražské Libni. Nespornou výhodou této části Prahy 9 je fakt, že prošla v posledních letech radikální proměnou a stala se vyhledávaným místem ideálním pro práci i bydlení.

Původně to měl být až kubistický dům s velkými vystínovanými tvary oken bez spojnic, ale od tohoto záměru nakonec investor ustoupil. Jinak stavba probíhala podle plánu až na malé výkyvy v kvalitě dokončovacích prací.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rozvíjející se lokalita

Bytový komplex lákal naše hostitele nejen tím, že byla na dosah veškerá občanská vybavenost, včetně Galerií Harfa či Fénix.

Poblíž se nachází nemocnice s poliklinikou, významné úřady, pošta i menší obchůdky včetně služeb a restaurace. V okolí je několik mateřských a základních škol.

Foto: Milan Malíček, Právo

Proti vstupu do bytu se nachází pracovna, v budoucnu to bude dětský pokoj.

V blízkosti projektu je i dostatek zelených ploch pro relaxaci a sportovní aktivity. Svou roli sehrál i nedaleký rozlehlý park Podvinní a možnost procházek podél Rokytky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Netradiční digestoř z nerez oceli funguje i jako stylové osvětlení.

Z rezidence jsou to pouhé tři minuty chůze ke stanici metra. Několik minut pěšky od budovy jsou tramvajová i autobusová zastávka a nádraží Praha-Libeň.

Působivá architektura

Bytový komplex lze charakterizovat jako moderní městské bydlení. Na konceptu polyfunkčního domu, který tvoří především vystupující arkýře, se podílela společnost ABM architekti.

Arkýře jsou usazeny na podnož obchodního parteru, ukončené římsou a ustupujícími podlažími. Toto klasické trojdělení je základem pro lehkou nepodbízivou eleganci budovy, podtrženou velkorysým rozsahem prosklených ploch.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na obývací prostor s televizí navazuje jídelní kout propojený s balkonem.

Dvůr je oživen pavilónem mezonetových bytů a ozeleněným zastřešením parkingu ve dvoře. Další parkovací místa jsou zajištěna v suterénu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Relaxační kout s televizní stěnou obloženou kamenným podsvíceným obkladem. Obklad nosného sloupu je totožný s obkladem za televizí.

Byty jsou orientovány jak do ulice, tak do dvora. K dispozici je škála bytů - od garsonek až ke čtyřpokojovým mezonetům s terasami.

Vyšší standard bytů odpovídá hodnotné poloze objektu. Obchodní prostory jsou do ulice orientovány prosklenými výklady směrem na východ a jih.

Atypická dispozice

Podobně jako dům jsou zajímavě řešeny i samotné byty. Naši hostitelé si vybrali byt 3+kk o výměře 84 m2, který je postaven ve standardu Classic Plus, což znamená zejména třívrstvé masivní podlahy v místnostech a kvalitní dlažby a obklady v koupelně, WC a předsíni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Atypický tvar místností se objevuje i v ložnici, odkud se lze dostat přes balkón do jídelny. Šatní skříň na míru je vybavená praktickým osvětlením.

Na atypickém tvaru místností se podílejí právě vystupující prosklené arkýře. Tím získaly i vnitřní prostory nebývalý švih a eleganci. Samotné zúžení na konci místností nutí hostitele k větší kreativitě při zařizování.

Foto: Milan Malíček, Právo

Do bytu se vchází úzkou chodbou. Vpravo je koupelna, toaleta a komora. Přestože koupelna měří přes 5 m2, vešel se sem sprchový kout i kratší a užší vana, pračka a umyvadlo se skříňkou. Na optickém zvětšení místnosti se podílí zrcadlo vsazené přes dvě stěny. Naproti vstupním dveřím je dočasně pracovna, která jednou bude sloužit jako dětský pokoj.

Největší místností je společenský prostor s kuchyní, obývákem a jídelnou. Právě výklenek se hodil pro umístění obdélníkového stolu zhotoveného na míru. Poblíž se nachází nosný sloup, oddělující jídelnu od sedačky s televizí. Sám o sobě by trčel v prostoru. Ale tím, že je obložen drobným kamenným čtvercovým obkladem, stejně jako podsvícené televizní pozadí, tvoří dohromady vkusný designový celek.

Ložnice je situována v klidové zóně, na začátku chodby vlevo. Také tady je patrný výklenek, v němž je umístěna komoda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Byt disponuje balkónem orientovaným do ulice a parkovacím místem.

Byt disponuje balkónem, přístupným jak z ložnice, tak z jídelny. Jedinou nevýhodou bytu je orientace pokojů do ulice, nikoli do vnitrobloku.

Béžový kompromis

Mladý pár preferuje kvalitní přírodní materiály i barvy, světlo a volný pohyb v prostoru, což se projevuje na každém kroku. Proto je nábytek v celém bytě vyrobený na míru, zejména kuchyňská linka s ostrůvkem, jídelní stůl, šatní skříně i televizní stěna včetně skříňky pod umyvadlo v koupelně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Antracitové obklady jsou v kontrastu k bílému stropu a zrcadlu přes dvě stěny.

Postele, jídelní židle, konferenční stolek, osvětlení a další doplňky jsou pořízeny v běžných prodejnách nábytku, ale i přes outletové e-shopy.

Hostitelka si pochvaluje zejména truhláře, kteří odvedli vynikající řemeslnou práci. Na začátku konzultovali zařízení bytu s architektem. Jeho návrh jim paradoxně pomohl zorientovat se právě v tom, co přesně nechtějí. Nakonec si celý byt včetně dekorací a takových detailů, jako jsou úchyty u skříní, vybírali sami.

Foto: Milan Malíček, Právo

V koupelně má své místo vrchem plněná pračka i žebříkový radiátor.

Dnes je celý byt, kromě dětského pokoje, vybavený. Je moderně, ale funkčně dotažený, což se projevuje hlavně v důmyslně promyšlených úložných prostorech.

A barvy? Majitel má rád tmavě šedou, hostitelka bílou a béžovou, takže došlo, jak jinak, ke kompromisu, kterému majitelé říkají béžový. Další barvou, vyskytující se v bytě, je světle modrá. Stále moderní bílá se objevuje na stěnách a horních skříňkách kuchyně.

Tmavě šedá je sedačka a kuchyně v lesku, která měla být původně tmavě modrá, i antracitové obklady a dlažba. Šedé tóny zjemňují béžové doplňky. Výmalba ložnice se nese v béžových tónech. Každá stěna je v jiném odstínu kvůli zdůraznění atypického tvaru místnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Do koupelny o rozloze pěti metrů čtverečních se vešel kromě vany i sprchový kout.

Vzhledem k tomu, že se v bytě nachází 18 poměrně velkých oken, bylo řešení závěsů a záclon nákladné nejen finančně, ale i z hlediska přemýšlení.

K zajímavým designovým kouskům patří skleněný lustr v chromovaném vzhledu barevně ladící s ostrůvkovou digestoří a lustrem nad jídelním stolem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Samostatná toaleta se zavěšeným WC koresponduje s designem koupelny.

Hostitelé považují koupi bytu za „super kauf “, jsou tu spokojeni, i když jim v bezprostředním okolí chybí trochu více zeleně.

Technické údaje

Projekt: Rezidence Drahobejlova

Developer: Palmer Capital

Zhotovitel: Baustav

Charakteristika bytu: 3+kk ve vysokém standardu, balkon, parkovací stání

Užitná plocha bytu: 84 m2

Cena bytu: 4,4 mil. Kč 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám