Hlavní obsah

Dům inspirovaný kultovní retro hrou může měnit tvar i velikost

Novinky, tnk

Společnost Universe Architecture přišla s prototypem domu, který se staví podle oblíbené retro hry Tetris. Dům je tak možné přistavovat podle potřeb rozrůstající se rodiny a libovolně měnit jeho dispozici.

Foto: Profimedia.cz, Tetris.com (2x)

Dům s názvem Tetris se staví na podobném principu, jako se skládají kostičky ve hře.

Článek

Modulární dům navržený nizozemským architektem Janjaapem Ruijssenaarsem umožňuje stavět bloky na sebe a přizpůsobovat si prostor životní situaci a financím.

Když by početná rodina například chtěla větší kuchyň, jednotka se může za pomoci jeřábu kdykoli přidat. Stejně tak je možné dům v budoucnu zmenšit, když děti odrostou a založí si vlastní domácnost.

Foto: Profimedia.cz

Budoucí majitel si může zvolit různé varianty podob domu.

Tetris House je modulárním systémem bloků, které se spojují dohromady v různých uspořádáních. Bloky mají ocelovou konstrukci a skládají se k sobě. Dům je zatím jen prototypem, který je ale možné v budoucnu měnit pro různé účely.

Modulární bydlení je stále oblíbenější. Velké přízni se v poslední době těší i stavby z kontejnerů, které jsou také jednoduchými skládankami a navíc jsou ve srovnání celkem levné. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Interiér je řešený klasickým moderním stylem.

Architekt Ruijssenaars mimo jiné vyučuje na Královském institutu nizozemských architektů, Akademii architektury v Amsterdamu a Rotterdamu. Právě v modulárním bydlení vidí velkou budoucnost.

Vrchní díl se může stát luxusní třešničkou na domě

Cena domu je závislá na místních podmínkách za materiál a stavební práce. Typický Tetris dům má mít plochu 175 m². Na fasádu je možné připojovat balkóny nebo terasy nebo nechat vrchní díl prosklený s exkluzivním 360° výhledem.

Foto: Profimedia.cz, Tetrice.com, Novinky.cz

Návrh domu je kreativní skládankou.

Designér Andrea Tempestini z Itálie naopak navrhl nástěnné zrcadlové dlaždice, které jsou také inspirované Tetrisem. Kousky mají nekonečnou možnost skladeb. Panely o rozměrech 35 x 35 cm jsou vyrobeny z masivního dřeva a mají zrcadlo na přední straně. Zároveň jsou po stranách stínované tak, aby se dosáhlo plastického dojmu.

Foto: Go Modern Furniture

Nábytková stěna nabízí řadu způsobů uspořádání v interiéru.

Tetris inspiruje i návrháře drobných doplňků. Fandové počítačové hry si tak mohou pořídit třeba závěsy, polštáře nebo tvořítka na led s motivem oblíbených skládaných kostiček.

Jednoduchost a skladebná pravidla inspirují architekty už delší dobu. Určitou podobnost je možné najít i u variabilních staveb s názvem Freedomky, ke kterým je možné postupně přistavovat různé další geometrické tvary. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám