Hlavní obsah

Loftový byt pro osamělého majitele oplývá několika jednoduchými, ale pěknými nápady

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel penthousu v centru Istanbulu požádal architekty ze studia Ofist o jeho proměnu. Loftový byt zabírá nejvyšší podlaží a půdu jednoho z domů ve čtvrti Karaköy. Její ráz se v posledních letech začal rychle proměňovat a z ospalé části města se stala svěží, životem neustále pulsující lokalita. Právě tomu a charakteru majitele architekti novou tvář obydlí přizpůsobili.

Foto: Koray Erkaya

V bytě je možné objevit velmi zajímavá řešení. Otevřený krb patří rozhodně mezi ně.

Článek

Zjednodušeně řečeno, hlavními rysy nového vzhledu penthousu jsou přirozenost, neutralita, pohodlí a praktičnost.

Foto: Koray Erkaya
Foto: Koray Erkaya

Ke koníčkům majitele penthousu patří outdoorové sporty.

V praxi to znamenalo hlavně snahu o přivedení maximálního množství světla do interiéru.

Architekti nechali vyměnit okna na čelní fasádě a nahradili je velkými, posuvnými. Po jejich rozevření se tak obývací pokoj snadno promění v – svého druhu – balkón, který byt postrádal.

¨

Foto: Koray Erkaya

Okolí penthousového bytu se začalo v posledních letech výrazně rozvíjet a tomu odpovídá i živější styl jeho nového zařízení.

Foto: Koray Erkaya

V interiéru se zajímavě doplňuje dřevo s přírodním kamenem.

Další změnou je vsazení oken do střechy. Jimi se nyní světlo dostává i do prostoru loftu, který byl dosud odkázán jen na umělé osvětlení.

Foto: Koray Erkaya

Zatímco jedna ze stěn je vyčleněna pro úložné prostory, protější je naopak ponechána řísně volná, zdobí ji pouze obklady z přírodního kamane.

Jak poznamenávají architekti, základní myšlenkou proměny bylo „nemít příliš mnoho myšlenek“. Jinými slovy, z původních mnoha idejí vybrali jen několik základních a ty důkladně rozvinuli.

Nejdůležitější bylo propojení všech prostorů bytu do jednoho celku. Protože penthouse obývá samostatně žijící muž, nebylo třeba vytvářet jednotlivé zóny a soukromá zákoutí, výjimkou je proto jen pokoj pro hosty.

Foto: Koray Erkaya

Propojení bytu do jednoho celku mělo za následek i úspornost při vymýšlení různých „designů“ pro jednotlivé místnosti. Vše je laděno stejným způsobem, v jednotném stylu. Vše je navrženo s podobným přístupem.

Foto: Koray Erkaya

Stěna s úložnými prostory se v kuchyni volně proměňuje v kcuhyňské police.

Jednu z dlouhých stěn architekti vyčlenili pro úložné prostory. K tomuto účelu navrhli  jednoduchý policový systém z železných tyčí o tloušťce 12 a 16 mm, který volně prochází po celé délce bytu bez přísného rozlišení – kde končí obýváková stěna, kde začínají kuchyňské poličky, odkud kam se táhne knihovna a kde jsou police obhospodařované z ložnice.

Foto: Koray Erkaya

Zajímavým způsobem je řešeno také schodiště.

Protilehlá stěna je naopak koncipovaná jako klidová zóna, tj. jako čirý protipól organické, a tudíž i frekventované zdi s úložnými prostory. Obložena je přírodním kamenem.

Z přírodního kamene je rovněž nepravidelně orientovaná dlažba ve spodní části bytu. Výjimkou je hostinský pokoj, kde je podlaha dřevěná.

Foto: Koray Erkaya

Systém úložných polic pokrývá celou stěnu přes výši obou podlaží bytu.

Podlaha loftu je naopak z leštěného betonu, vylitá všude najednou tak, aby nikde nebyl její povrch narušen spárami. Ze stejného materiálu je podlaha sprchového koutu a také bloky, z nichž jeden slouží jako lůžko, zatímco ve druhém je zanořena vana.

Foto: Koray Erkaya

Postel a vana vytvářejí dva proti sobě stojící bloky.

Foto: Koray Erkaya

Koupelna s ložnicí jsou uloženy v horní části bytu.

Z betonu je rovněž odlit ve spodní části bytu centrální kuchyňský ostrůvek, který je protažen do jídelního stolu. Betonový je také otevřený krb.

Foto: Koray Erkaya

Podlaha v loftu je vylitá najednou, takže majitel nikde nenarazí na žádnou spáru.

Aby kamenné a betonové prvky interiér bytu vizuálně příliš neochlazovaly, navrhli architekti pro stěnu s okny a strop obklady z tvrdého dřeva afrických stromů iroko.

Foto: Ofist

Plánek spodní úrovně bytu

Foto: Ofist

Plánek horní úrovně bytu

Foto: Ofist

Řez bytem

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám